ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ανοιξιάτικες αλλεργίες, αυτός ο "φονιάς" της διάθεσης (και πώς να προστατευθείτε)

Ανοιξιάτικες αλλεργίες, αυτός ο "φονιάς" της διάθεσης (και πώς να προστατευθείτε) Facebook Twitter
Η έκθεσή μας σε κάποιο αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει άμεση εμφάνιση συμπτωμάτων από τη μύτη, τους οφθαλμούς και τους πνεύμονες, που είναι τα όργανα-στόχος των αεροαλλεργιογόνων.
0

— Γιατί εμφανίζονται την άνοιξη οι περισσότερες αλλεργίες;

Λόγω της ανθοφορίας της πλειονότητας των φυτών είναι αυξημένο το αλλεργιογόνο φορτίο της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα η έκθεση του πληθυσμού σε αυτό να προκαλεί την εμφάνιση των ανοιξιάτικων αλλεργικών νοσημάτων.

— Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες (ανοιξιάτικες) αλλεργίες;

Οι αλλεργίες του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή η αλλεργική ρινίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

— Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε αλλεργία σε κάτι;

Η έκθεσή μας σε κάποιο αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει άμεση εμφάνιση συμπτωμάτων από τη μύτη, τους οφθαλμούς και τους πνεύμονες, που είναι τα όργανα-στόχος των αεροαλλεργιογόνων. Ο αλλεργιολόγος θα διαπιστώσει σε τι ακριβώς είμαστε αλλεργικοί μέσω των δερματικών δοκιμασιών διά νυγμού, των γνωστών αλλεργικών τεστ. Αυτά γίνονται για να τεκμηριωθεί αιτιολογικά η νόσος και για να βοηθηθεί ο ασθενής με ειδική και εξατομικευμένη θεραπεία.

Ένας από τους παράγοντες ανάπτυξης αλλεργίας είναι ο δυτικός τρόπος ζωής (λόγω των fast-food και ανθυγιεινών τροφών), οπότε θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική, μεταξύ άλλων, και στην πρόληψη των αλλεργικών νοσημάτων.

— Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα είναι η καταρροή (έκκριση «σαν νερό»), το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και ο κνησμός (φαγούρα) σε ρινοφάρυγγα και αυτιά. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εκδηλώνεται με κνησμό, ερυθρότητα (κοκκίνισμα) των οφθαλμών, δακρύρροια και φωτοφοβία. Το αλλεργικό βρογχικό άσθμα ποικίλλει σε συμπτωματολογία, ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι, και εμφανίζεται με βήχα, συριγμό στην αναπνοή, δύσπνοια, βάρος στο στήθος.

— Υπάρχει τρόπος να τις προλάβουμε;

Οι οδηγίες προφύλαξης από τα ενοχοποιούμενα αλλεργιογόνα καθώς και η συμπτωματική προεποχική και εποχική θεραπεία (ρινικά στεροειδή, ρινικά αντιισταμινικά, κολλύρια, αντιισταμικά δισκία) δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος. Λύση παρέμβασης και απαλλαγής του ασθενούς από τα συμπτώματά του είναι να υποβληθεί σε ανοσοθεραπεία ή εμβόλια απευαισθητοποίησης (χορήγηση μικρών, προοδευτικά αυξανόμενων δόσεων του αλλεργιογόνου) με σκοπό την επίτευξη ανοσολογικής ανοχής, έτσι ώστε να αρχίσει ο οργανισμός να απαντά στο αλλεργιογόνο με φυσιολογικό μηχανισμό για το υπόλοιπο της ζωής του.

— Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες με φυσικό τρόπο; Για παράδειγμα, υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας θωρακίσουν;

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μελέτες που να ενισχύουν την ευεργετική επίδραση συγκεκριμένων τροφών στην αντιμετώπιση της αλλεργίας. Ένας φυσικός τρόπος αντιμετώπισής της είναι η ανοσοθεραπεία, αφού τα αλλεργιογόνα (π.χ. η γύρη) συλλέγονται από τη φύση και τα εμβόλια απευαισθητοποίησης (υπογλώσσια ή ενέσιμα) παρασκευάζονται με ειδική προηγμένη τεχνογνωσία. Επειδή ένας από τους παράγοντες ανάπτυξης αλλεργίας είναι ο δυτικός τρόπος ζωής (λόγω των fast-food και ανθυγιεινών τροφών), θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική, μεταξύ άλλων, και στην πρόληψη των αλλεργικών νοσημάτων.

Η Ζωή Δεμέστιχα είναι αλλεργιολόγος και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

Ρώτα τον Υπεύθυνο
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Living / 3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Η τάση για τα βίντατζ φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα έπιπλα και τα μικροαντικείμενα, καθώς μικρά και μεγαλύτερα παλαιοπωλεία νέο τύπου προτείνουν οικονομικές και στυλάτες λύσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

Γεύση / Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

O Ανδρέας Παξινός είναι ο ιδιοκτήτης της Andy's microFarm στο Πικέρμι, μιας μικρής βιολογικής αστικής φάρμας στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Αγορά / Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Κρυμμένη σε μια άγνωστη γειτονιά της Πλάκας, δίπλα στη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία με τη σειρά της είναι χτισμένη πάνω στο ιερό της θεάς Αρτέμιδος, βρίσκεται η γκαλερί/αντικερί Eclectica της Αγγελικής Πλανουδάκη
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ