Λούπες ή όπως λέμε «εδώ θα μάθεις τα πάντα για τις χειροποίητες μεταξοτυπίες»

Λούπες ή όπως λέμε «εδώ θα μάθεις τα πάντα για τις χειροποίητες μεταξοτυπίες» Facebook Twitter
Εκτός από τις δικές μας παραγωγές και τα σεμινάρια, μας αρέσει να συνεργαζόμαστε με εικαστικούς, εικονογράφους και γραφίστες για την παραγωγή δικών τους σχεδίων, προτείνοντάς τους τη δική μας αισθητική.
0

— Τι είναι οι Λούπες;

Η Μαρίνα και η Λένα. Στο αυτοσχέδιο εργαστήριό μας στα Εξάρχεια σχεδιάζουμε και τυπώνουμε, χρησιμοποιώντας συνδυαστικά διάφορες μεθόδους (μεταξοτυπία, χαρακτική, σφραγίδες κ.ά.) δικά μας σχέδια ή σχέδια άλλων, που μας τα αναθέτουν. Σε αυτό το πλαίσιο, κάνουμε, για παράδειγμα, αφίσες για συγκροτήματα, ταινίες, θεατρικά, εξώφυλλα δίσκών ή βιβλίων, κάρτες, μπλούζες, τσάντες και άλλα. Παράλληλα, οργανώνουμε τακτικά κύκλους σεμιναρίων μεταξοτυπίας και σφραγίδας. Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια μαθαίνουν τον τρόπο να πραγματοποιούν τυπώματα με τα ελάχιστα δυνατά μέσα όσο πιο οικονομικά γίνεται, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες εγκαταστάσεις γι' αυτό.


— Τι είναι η μεταξοτυπία για κάποιον τελείως άσχετο;

Ουσιαστικά είναι ο τρόπος να φτιάχνεις μια μάσκα (ή αλλιώς στένσιλ) πάνω σε ένα ειδικό τελάρο, το οποίο γίνεται η μήτρα για να αναπαραγάγεις αντίτυπα της ίδιας εικόνας πάρα πολλές φορές και πάνω σε πολλές διαφορετικές επιφάνειες (χαρτί, χαρτόνι, ύφασμα, ξύλο, μέταλλο, γυαλί, πλαστικό, δέρμα κ.λπ.). Συχνά πολλοί μπερδεύουν τη μεταξοτυπία με το μπατίκ, δηλαδή τη ζωγραφική πάνω σε μετάξι, δεν είναι όμως καθόλου το ίδιο πράγμα.

Η χειροποίητη μεταξοτυπία έχει κάποια αναντικατάστατα χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να διαρκεί στον χρόνο και να έχει τη δική της, ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες μεθόδους τυπώματος.

— Γιατί πιστεύετε ότι ενδιαφέρει η μεταξοτυπία σε καιρούς ψηφιακούς;

Η μεταξοτυπία στην πραγματικότητα βρίσκεται παντού γύρω μας εδώ και πολλά χρόνια και αυτό δεν σταμάτησε με την έλευση της ψηφιακής εποχής. Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως σε βιομηχανικό επίπεδο. Η χειροποίητη μεταξοτυπία έχει κάποια αναντικατάστατα χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να διαρκεί στον χρόνο και να έχει τη δική της, ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες μεθόδους τυπώματος, όπως η ένταση του χρώματος, το παιχνίδι με τις υφές, ο χωρίς όρια πειραματισμός, η δυνατότητα εφαρμογής της σε πολλές διαφορετικές επιφάνειες, η μαζική παραγωγή αντιτύπων. Υπάρχει και μια ανάγκη για επιστροφή σε πράγματα απτά και χειροποίητα. Είναι εντυπωσιακό το πόσο ενθουσιάζεται κόσμος που βλέπει τη δουλειά μας με μικρά ελαττώματα που βλέπει στα τυπώματα. Στην εποχή της ομοιομορφίας έχουμε την ανάγκη να βρίσκουμε σημάδια μοναδικότητας και να αναγνωρίζουμε την ανθρώπινη χειρονομία πίσω από τις δημιουργίες.

Λούπες ή όπως λέμε «εδώ θα μάθεις τα πάντα για τις χειροποίητες μεταξοτυπίες» Facebook Twitter
Το ημερολόγιο του 2018: δώδεκα γυμνόστηθες καλλονές της νεολιθικής εποχής, μία για κάθε μήνα /// 118 αριθμημένα αντίτυπα /// χειροποίητη μεταξοτυπία, 3 χρώματα /// σε διαστρικό χαρτί Sirio Stardust 290 γρ. διάσταση 40Χ70 εκ.


— Τι άλλο κάνετε στο εργαστήριό σας στη Μεθώνης;

Εκτός από τις δικές μας παραγωγές και τα σεμινάρια, μας αρέσει να συνεργαζόμαστε με εικαστικούς, εικονογράφους και γραφίστες για την παραγωγή δικών τους σχεδίων, προτείνοντάς τους τη δική μας αισθητική. Κάποιοι από αυτούς είναι οι Sam3, Limow, Mouselephant, Anagram design studio, Voltas, Αγγελική Μπόζου. Tο εργαστήριό μας είναι ανοιχτό και σε κόσμο που ξέρει ήδη να τυπώνει, αλλά επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις και τα υλικά του εργαστηρίου μας.

 
— Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Μέσα στην άνοιξη έχουμε προγραμματίσει νέους κύκλους σεμιναρίων μεταξοτυπίας και σφραγίδας, τους οποίους θα ανακοινώσουμε άμεσα. Επίσης, κάποια στιγμή θέλουμε να αρχίσουμε να ανοίγουμε το εργαστήριό μας σε εικαστικούς, εικονογράφους και γραφίστες που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν. Ιδανικά, μέσα από αυτό θα θέλαμε να προκύψει και μια έκδοση.

Λούπες, Εργαστήριο Μεταξοτυπίας, Μεθώνης 57-59, Εξάρχεια

www.facebook.com/loupesprinting

www.instagram.com/loupes_printing

Ρώτα τον Υπεύθυνο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Living / 3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Η τάση για τα βίντατζ φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα έπιπλα και τα μικροαντικείμενα, καθώς μικρά και μεγαλύτερα παλαιοπωλεία νέο τύπου προτείνουν οικονομικές και στυλάτες λύσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

Γεύση / Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

O Ανδρέας Παξινός είναι ο ιδιοκτήτης της Andy's microFarm στο Πικέρμι, μιας μικρής βιολογικής αστικής φάρμας στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Αγορά / Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Κρυμμένη σε μια άγνωστη γειτονιά της Πλάκας, δίπλα στη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία με τη σειρά της είναι χτισμένη πάνω στο ιερό της θεάς Αρτέμιδος, βρίσκεται η γκαλερί/αντικερί Eclectica της Αγγελικής Πλανουδάκη
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ