Όλα τα μυστικά που απενοχοποιούν τον χαλβά ως νηστίσιμο γλυκό

Όλα τα μυστικά που απενοχοποιούν τον χαλβά ως νηστίσιμο γλυκό Facebook Twitter
Η υφή του χαλβά πρέπει να είναι απαλή και ινώδης.
2

— Τι κάνει έναν χαλβά εξαιρετικό;

Κυρίως η ποιότητα του σουσαμιού από το οποίο έχει φτιαχτεί το ταχίνι που χρησιμοποιείται και το γεγονός ότι είναι χειροποίητος. Η πρώτη ύλη και η τεχνική στο καβούρδισμα του σουσαμιού και στο ζύμωμα κάνουν όλη τη διαφορά.

— Ποια είναι τα βασικά συστατικά του;

Παρασκευάζεται από την ένωση του πολτού καβουρδισμένων σπόρων σουσαμιού, του ταχινιού δηλαδή, και του μείγματος καραμέλας που προκύπτει από ζάχαρη, γλυκόζη και τσουένι. Το τσουένι, αλλιώς χαλβαδόριζα, είναι η ρίζα του φυτού σαπωνόφυτο, που προστίθεται ως υλικό στον χαλβά έτσι ώστε να δώσει στη λευκή καραμέλα που δημιουργείται πριν ζυμωθεί ο χαλβάς την ελαστικότητα και τη μαστιχωτή υφή της. Τη σωστή στιγμή θα προστεθούν και τα αμύγδαλα, ενώ αρκετά διαδεδομένη είναι και η προσθήκη του κακάο.

— Πώς πρέπει να είναι η υφή του;

Απαλή και ινώδης.

— Γνωρίζετε κάτι από την ιστορία του;

Μας τον έφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Μετά την Καταστροφή της Σμύρνης πουλούσαν χαλβάδες σε μικρά εργαστήρια ή παράγκες. Τους συναντούσαμε κυρίως στη Μακεδονία και στον Πειραιά. Οι οικογένειες που διατηρούν την παράδοσή του μέχρι και σήμερα έχουν κάποια σχέση με την Κωνσταντινούπολη. Σχεδόν όλες κρατάνε από τις αρχές του 20ού αιώνα κι έχουν περάσει ήδη στην τρίτη και στην τέταρτη γενιά.

Όλα τα μυστικά που απενοχοποιούν τον χαλβά ως νηστίσιμο γλυκό Facebook Twitter
Απόστολος Σανζόνι, ιδιοκτήτης του Benito Delicatessen

— Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά. Εξηγήστε μου γιατί.

Μα, για το σουσάμι φυσικά, που θεωρείται βόμβα βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε, Β1, Β2, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και πολλά άλλα, έχει απίστευτες αντιγηραντικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και συμβάλλει στη μακροζωία και στην καλή ποιότητα ζωής. Ο χαλβάς, εξάλλου, δεν περιέχει άλλη λιπαρή ουσία εκτός από το πολύτιμο σησαμέλαιο. Είναι ένα γλυκό με καθαρά φυτικά συστατικά, ιδιαίτερα δημοφιλές στις παραδοσιακές νηστείες.

— Ποιες είναι οι νέες αφίξεις;

Χαλβάς με εσπρέσο, χαλβάς με καπουτσίνο, χαλβάς με φιστίκι Αιγίνης και χαλβάς με λεμόνι και κανέλα.

Benito Delicatessen, Θέτιδος 22, Παλαιό Φάληρο, 210 9854 585, www.benitodelicatessen.gr

Ρώτα τον Υπεύθυνο
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Living / 3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Η τάση για τα βίντατζ φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα έπιπλα και τα μικροαντικείμενα, καθώς μικρά και μεγαλύτερα παλαιοπωλεία νέο τύπου προτείνουν οικονομικές και στυλάτες λύσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

Γεύση / Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

O Ανδρέας Παξινός είναι ο ιδιοκτήτης της Andy's microFarm στο Πικέρμι, μιας μικρής βιολογικής αστικής φάρμας στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Αγορά / Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Κρυμμένη σε μια άγνωστη γειτονιά της Πλάκας, δίπλα στη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία με τη σειρά της είναι χτισμένη πάνω στο ιερό της θεάς Αρτέμιδος, βρίσκεται η γκαλερί/αντικερί Eclectica της Αγγελικής Πλανουδάκη
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια