«Γαργάρες Πετρελαίου»: H σύγχρονη τέχνη σχολιάζει την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας

«Γαργάρες Πετρελαίου»: H σύγχρονη τέχνη σχολιάζει την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας Facebook Twitter
Η παρέμβαση «In Search of Happiness» στο «δέρμα» της Breeder, που κατά παράδοση τα τελευταία χρόνια καλεί καλλιτέχνες να διαμορφώσουν εικαστικά την πρόσοψή της, παίζει με τον διεθνή ναυτικό κώδικα, στον οποίο κάθε σημαία αντιστοιχεί σε ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου ή σε μια μικρή φράση. Arbit City, In Search of Happiness, 2017. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Οι παρέες ανέκαθεν ήταν μεγάλη δύναμη στην τέχνη. Δημιουργικά μυαλά που ενώνουν τις ιδέες τους, τις αισθητικές τους επιρροές και την όρεξή τους για αλλαγή καταφέρνουν θαύματα.


Οι Arbit City, εκτός από καλλιτεχνική κολεκτίβα, είναι καταρχάς μια δεμένη παρέα. Πέντε παιδιά που γνωρίζονται από την ΑΣΚΤ και, εκτός από σόλο καλλιτέχνες, δρουν και δημιουργούν από το 2011 υπό μορφή ομάδας.

Έπειτα από ποικίλες και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, σε εξωτερικούς ως επί το πλείστον χώρους, ήρθε η ώρα για την πρώτη τους σόλο έκθεση στην γκαλερί The Breeder.

Τι είναι όμως οι μάλλον επίκαιρες, τον τελευταίο καιρό «Γαργάρες Πετρελαίου» και η «πονεμένη ιστορία τους» που θα παρουσιάσουν και πώς συνδέονται με τις πολύχρωμες σημαίες που έχουν υψωθεί στην πρόσοψη του κτιρίου της γκαλερί;

Στόχος της ομάδας δεν είναι σε καμία περίπτωση να κατακρίνει τακτικές αλλά να αναδείξει ένα πολύ ζωηρό και συναισθηματικό υπόβαθρο που αφήνει το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή.


Συνάντησα τους τρεις από τους πέντε της ομάδας μία μέρα πριν από το στήσιμο της έκθεσης και το πρώτο πράγμα που μου ζήτησαν ευγενικά ήταν να μην αποκαλύψω ούτε τα ονόματα ούτε τα πρόσωπά τους.

«Μα, αυτά τα κάνουν συνήθως οι γκραφιτάδες», τους λέω, «σας έχει καταστρέψει όλους ο Banksy!» και μου εξηγούν ότι είναι ένα δικό τους παιχνίδι που δεν τηρείται αυστηρά, υπό την έννοια ότι όλοι οι γνωστοί τους γνωρίζουν ποιοι είναι οι Arbit City, ωστόσο θέλουν να διατηρούν ένα μυστήριο ως προς τις προσωπικές τους ταυτότητες και να ενισχύουν το αίσθημα της συλλογικότητας στη δουλειά που κάνουν στο πλαίσιο της κολεκτίβας.

Δύο κορίτσια, λοιπόν, κι ένα αγόρι, πιτσιρικάδες όλοι, κάτω των 30, με προσωπικές εκθέσεις και εικαστική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό, μου μιλούν χωρίς να τους ενδιαφέρει να καταγραφεί ποιος ακριβώς λέει τι.

«Γαργάρες Πετρελαίου»: H σύγχρονη τέχνη σχολιάζει την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας Facebook Twitter
Αrbit City, Paradise Paper, 2017, ακρυλικό σε εκτύπωση μελανιού. Παραχώρηση γκαλερί Τhe Βreeder, Aθήνα.


Από τα πρώτα τους έργα ήταν ένα βιβλίο για τους δρόμους κοντά στην πλατεία Βάθη, που έχουν ονόματα Γάλλων φιλελλήλων διαφωτιστών, το οποίο σχολίαζε τη σχέση που έχουν τα πρόσωπα αυτά και οι ιδέες τους με τη διαδικασία ονοματοθεσίας των δρόμων και το πώς αυτό λειτουργεί ιστορικά ή αποτυγχάνει. Σκεφτείτε, δηλαδή, την εικόνα της Σατωβριάνδου στην Ομόνοια και πόσο άσχετη είναι με τις ιδέες του Σατωμπριάν.

Έχουν ασχοληθεί επίσης με μια σειρά χιουμοριστικών προτάσεων για ουτοπικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τις οποίες μάλιστα είχαν «καταθέσει» και στον ίδιο τον Μπουτάρη, καθώς και με έργα στο Green Park, στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης και στην πρόσφατη Μπιενάλε της Αθήνας στο παλιό Χρηματιστήριο.


Πλέον έχουν εστιάσει στη δημιουργία μιας αφήγησης για τα μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα, αρχής γενομένης από το πώς η προσωπική ιστορία του Νιάρχου και του Ωνάση πέρασε στην ιστορία των αντίστοιχων ιδρυμάτων και πώς αυτό επηρεάζει τον δημόσιο χώρο και τον πολιτισμό μέχρι και σήμερα.

«Έχουμε εισαγάγει πολλά στοιχεία που έχουν τραγικό, μυθολογικό, μεσαιωνικό, επικό χαρακτήρα. Έχουμε φτιάξει μια γλώσσα που αναπτύσσεται οργανικά από έργο σε έργο και μιλάει για τους μηχανισμούς της εξουσίας αλλά και για το πώς αλληλεπιδρούν στρατηγικές και προσωπικές ιστορίες. Τα έργα μπορεί να είναι ποιητικά, αστεία, αλλά μιλούν γι' αυτές τις ιστορίες σε βάθος».

«Γαργάρες Πετρελαίου»: H σύγχρονη τέχνη σχολιάζει την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας Facebook Twitter
Arbit City, Fondling Tusks, 2017, neon, 147x57 cm. Παραχώρηση γκαλερί Τhe Βreeder, Aθήνα.


Πώς προέκυψε όμως τόσο παθιασμένο ενδιαφέρον για τις ιστορίες των δύο πιο ισχυρών οικογενειών της Ελλάδας σε νεαρούς καλλιτέχνες;

«Όλα ξεκίνησαν την περίοδο που ανακοινώθηκε το σχέδιο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου από το Ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο του ReThink Athens. Τότε αρχίσαμε να σκαλίζουμε όλες αυτές τις δράσεις των ιδρυμάτων, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ο Ρέντσο Πιάνο θα σχεδίαζε το ΚΠΣΙΝ.

»Άρχισε να μας ενδιαφέρει η ιδέα της "κλειστής σφαίρας" που αποτελεί η ναυτιλία μέσα στην κοινωνία και το πώς αυτή η δύναμη μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα, θετικά ή αρνητικά. Μας αρέσει να μιλάμε για την Αθήνα και την Ελλάδα και η ναυτιλία είναι ένα μεγάλο μέρος της εθνικής μας αφήγησης.

»Στόχος της ομάδας όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση να κατακρίνει τακτικές αλλά να αναδείξει ένα πολύ ζωηρό και συναισθηματικό υπόβαθρο που αφήνει το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή. Παράλληλα, αυτή η αφήγηση μιλά για τον άνθρωπο και τα κίνητρά του για εξουσία, την επιρροή, τις γυναίκες, τον έρωτα, τα σεξουαλικά ένστικτα».


Η παρέμβαση «In Search of Happiness», λοιπόν, στο «δέρμα» της Breeder, που κατά παράδοση τα τελευταία χρόνια καλεί καλλιτέχνες να διαμορφώσουν εικαστικά την πρόσοψή της, παίζει με τον διεθνή ναυτικό κώδικα, στον οποίο κάθε σημαία αντιστοιχεί σε ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου ή σε μια μικρή φράση.

Το πρότζεκτ των Arbit City περιλαμβάνει μια σειρά από κωδικοποιημένες φράσεις που θα αλλάζουν σε τακτά διαστήματα – η πρώτη έχει αναρτηθεί ήδη και δεν θα σας αποκαλύψουμε τι λέει. Οι καλλιτέχνες σάς καλούν να την αποκωδικοποιήσετε μόνοι σας, με βάση το υπόμνημα που έχει αναρτηθεί στην είσοδο της γκαλερί!

«Γαργάρες Πετρελαίου»: H σύγχρονη τέχνη σχολιάζει την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας Facebook Twitter
Arbit City, Paradise Paper, 2017, ακρυλικό σε εκτύπωση μελανιού. Παραχώρηση γκαλερί The Breeder, Αθήνα.


Το παιχνίδι των Arbit City με τη σύγχρονη τέχνη και τη ναυτιλία συνεχίζεται και εντός της γκαλερί, στον βασικό εκθεσιακό χώρο και στο υπόγειο, όπου θα στηθούν έξι πίνακες, μία μεγάλη σημαία, ένα μεγάλο μαρμάρινο γλυπτό, τρία μικρότερα κι ένα πρωτότυπο ηχοτοπίο.

«Κάθε έργο έχει διαφορετικές ανάγκες. Δεν έχουμε όλοι το ίδιο training στα διάφορα υλικά, οπότε αλληλοκαλυπτόμαστε σε γνώσεις και τεχνικές, σε μεγάλο εύρος. Συχνά τα έργα περνούν από τα χέρια όλων, τα πρότζεκτ πάντα συναποφασίζονται έπειτα από πλάκες και συζητήσεις.

»Είναι σημαντικό να ανήκεις κάπου μόνο αν το αισθάνεσαι ως ανάγκη και αν καλύπτεις σημαντικές ανησυχίες, καλλιτεχνικές και εκφραστικές. Εδώ φεύγει η προσωπική μας ταυτότητα, που είναι συγκεκριμένη, και παίρνουμε την ταυτότητα της ομάδας, επίσης πολύ συγκεκριμένη, πρακτικά και θεματικά.

»Οι ταυτότητες αυτές άλλες φορές συναντιούνται, άλλες όχι. Απελευθερωνόμαστε από τον εαυτό μας και ακολουθούμε την ομάδα. Γι' αυτό δεν θέλουμε να έχουμε ονόματα».

«Γαργάρες Πετρελαίου»: H σύγχρονη τέχνη σχολιάζει την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας Facebook Twitter
Arbit City, Ethereal Kiss, 2017, neon, 147x153 cm. Παραχώρηση γκαλερί The Breeder, Αθήνα.

Info:

Arbit City - «Oil Gargles»

Εγκαίνια: 15/3, 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 15/3-14/4

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 12:00-20:00, Σάβ. 12:00-18:00

The Breeder, Ιάσονος 45, 210 3317527, www.thebreedersystem.com

 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM
Τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας

Εικαστικά / Μέσα στο '24 θα τρέξουν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς

Τρεις μεγάλες εκθέσεις αποκαλύπτουν τις πολλές μορφές του έργου μιας καλλιτέχνιδας που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας και αψήφησε την κατηγοριοποίηση.
NEWSROOM
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Εικαστικά / 28 εκθέσεις για έναν Μάρτιο γεμάτο τέχνη

Η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη, ακόμα περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες στο ΕΜΣΤ, Marcel Duchamp στην Eleftheria Tseliou Gallery, Martin Margiela στην Bernier/Eliades, τρεις νέες προτάσεις στην Breeder και πολλές ακόμα επιλογές στο κορύφωμα της φετινής εικαστικής σεζόν.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ