Οι καλύτερες εκθέσεις ήταν φυλαγμένες για το τέλος της χρονιάς

Οι καλύτερες εκθέσεις ήταν φυλαγμένες για το τέλος της χρονιάς Facebook Twitter
0

Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Δεύτερο μέρος (1940-1989)

Το αλβανικό μέτωπο, οι τελευταίες μέρες του πολέμου, η επιστροφή, η Αθήνα της Κατοχής, η Απελευθέρωση, ο Εμφύλιος, τα χρόνια που ακολούθησαν, η γνωριμία με τον Ιόλα, η «Ξεχασμένη Φρουρά», η επιβολή της δικτατορίας και η εγκατάσταση στη Γαλλία, η Ντε Νόμπιλι και η «Ακαδημία» που ίδρυσαν μαζί, η μεγάλη αναγνώριση μέχρι το τέλος. Ο Γιάννης Τσαρούχης μέσα από τα έργα και τα κείμενά του που εξιστορούν μια γεμάτη συγκινήσεις και δημιουργικότητα ζωή. Η έκθεση «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Δεύτερο μέρος (1940-1989)», με την οποία το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη συνεχίζει τη συνεργασία του με το Μουσείο Μπενάκη που ξεκίνησε το 2013 με μια έκθεση που είχε καλύψει την πρώτη περίοδο του εμβληματικού καλλιτέχνη από το 1910 έως το 1940, παρουσιάζει 200 έργα, πολλά από τα οποία εκτίθενται πρώτη φορά, καθώς ήταν άγνωστα ακόμα και για τη Νίκη Γρυπάρη, ανιψιά του ζωγράφου και πρόεδρο του ιδρύματος. Περιλαμβάνει προσχέδια-μελέτες, ζωγραφικά έργα, κατασκευές, τοιχογραφίες, εκδόσεις, μακέτες σκηνικών και κοστουμιών από την πολύχρονη σχέση του καλλιτέχνη με το θέατρο και την όπερα, π.χ. από τη Μήδεια με την Κάλλας σε σκηνοθεσία του Μινωτή στο Ντάλας, επιστολές καλλιτεχνών-θρύλων, όπως ο Φράνκο Τζεφιρέλι, ένα κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι, τα ενσταντανέ του Παρισιού, τεκμήρια κάθε λογής – φωτογραφικά και άλλα που αποκαλύπτουν τις πηγές, τις επιρροές, τα πρώτα ερεθίσματα και τις πρώτες απόπειρες μιας μεγάλης πορείας. Δίπλα στα εκθέματα οι μαρτυρίες του ίδιου του Τσαρούχη, όπως τις κατέθεσε σε όσα είπε κι έγραψε σε συνεντεύξεις και βιβλία, φωτίζοντας μια ολόκληρη εποχή.

Διάρκεια: 16 Δεκεμβρίου 2016 - 26 Φεβρουαρίου 2017

«Κυκλαδική Κοινωνία 5.000 χρόνια πριν»

Οι καλύτερες εκθέσεις ήταν φυλαγμένες για το τέλος της χρονιάς Facebook Twitter
Έκθεση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια λειτουργίας του και παρουσιάζει μια έκθεση για την κοινωνία και τη ζωή του κυκλαδικού πολιτισμού, όπως αυτός μαρτυρείται μέσα από αρχαιολογικά τεκμήρια καθημερινής χρήσης και όχι μόνο. Καθώς γραφή δεν υπήρχε, αυτά τα αντικείμενα, άλλα διακοσμητικά, άλλα χρηστικά και άλλα λατρευτικά, αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, των πυρήνων της κοινωνίας, των τρόπων που καλλιεργούσαν ή κυνηγούσαν τα θηράματά τους τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα (κυνήγι, αλιεία), που συμπεριφέρονταν στα ζωντανά τους (κτηνοτροφία), που καλλιεργούσαν τη γη τους (γεωργία), των τελετουργιών που ακολουθούσαν. Κυκλαδίτικα ειδώλια ανδρών και γυναικών, φιγούρες καθιστές ή όρθιες, γυναίκες εγκυμονούσες ή λεχώνες, θραύσματα από συμπλέγματα μορφών, ομοιώματα πτηνών, ζωόμορφα αγγεία και ειδώλια, παραστάσεις κυνηγιού και ψαριών, χάλκινα αγκίστρια, αγγεία μεταφοράς ελαιολάδου, εργαλεία, λεπίδες, μαχαίρια και πριόνια, αγγεία πήλινα και μαρμάρινα, μαρμάρινα ειδώλια μουσικών, διακριτικά ανώτερης κοινωνικής τάξης, ένα χάλκινο επαργυρωμένο εγχειρίδιο, σφραγίδες, κοσμήματα, τηγανόσχημο σκεύος με παραστάσεις κυμάτων και αστρικών συμβόλων αλλά και του γυναικείου ηβικού τριγώνου, μια πλάκα με παράσταση σπείρας, γυναικείο άγαλμα και τμήμα ανδρικού αγάλματος, το λεγόμενο «αρσενικούδι», όλα όσα σχετίζονται με την ύπαρξη θρησκευτικών και μεταφυσικών αντιλήψεων κατά την πρωτοκυκλαδική περίοδο.

Είναι τοποθετημένα σε ολόλευκες προθήκες μπροστά από το μαύρο φόντο της «σκηνογραφίας» του εκθεσιακού χώρου του ισογείου του μουσείου. Υπό τη γενική εποπτεία και επιμέλεια του διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητή κ. Νίκου Σταμπολίδη, η έκθεση διοργανώνεται σε σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και περιλαμβάνει συνολικά 191 αρχαία αντικείμενα από τη συλλογή του ίδιου του μουσείου, 98 έργα από τα μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου και Πάρου, καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Διάρκεια: Δεκέμβριος 2016 - Μάρτιος 2017

«Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου»

Οι καλύτερες εκθέσεις ήταν φυλαγμένες για το τέλος της χρονιάς Facebook Twitter
Robert McCabe, «Χορευτές σε ένα πανηγύρι στην Ανω Μεριά» - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Περνώντας από το κεντρικό κτίριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στο Μέγαρο Σταθάτου βρίσκεσαι σε μια άλλη Ελλάδα, πιο κοντινή σ' εμάς απ' ό,τι εκείνη του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού μεν, αλλά μακρινή σε σχέση με το σήμερα, την ασπρόμαυρη Ελλάδα του Robert McCabe. Ο Αμερικανός φωτογράφος έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954. Βρήκε μια χώρα φιλόξενη, αξιοπρεπή, πανέμορφη και πάμφτωχη! Τρία χρόνια αργότερα ξαναήρθε για να τραβήξει τις πρώτες του έγχρωμες φωτογραφίες με μια Nikon και Kodachrome film, για λογαριασμό της National Geographic Society. Έκτοτε δεν έπαψε να επιστρέφει και για μία δεκαετία να φωτογραφίζει τον παρθένο παράδεισο που ήταν τότε η χώρα μας, καταγράφοντας άθελά του έναν τόπο που σταδιακά άλλαζε και έχανε την αυθεντικότητα και την ταυτότητά του. Μια Ελλάδα φωτεινή, γεμάτη λυρισμό, σε άσπρο-μαύρο: δύο φίλοι καθισμένοι σε ερείπιο του τείχους της αρχαίας Θήρας που αγναντεύουν τη θέα προς την Περίσσα, ένα πανηγύρι στη Μύκονο, επιβάτες στο κατάστρωμα του ατμόπλοιου «Δέσποινα», ο φημισμένος σχεδιαστής Piet de Jong αποτυπώνοντας αγγείο που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στο Παλάτι του Νέστορα στην Πύλο, ο φύλακας της Θήβας, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Αυτές οι εικόνες και πολλές άλλες, γεμάτες ποίηση και συγκίνηση για μια εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί και αλώθηκε από την κακογουστιά, την ασυδοσία και την αισθητική φλυαρία, αποτελούν την έκθεση που συμπληρώνει την κύρια για την κοινωνία των Κυκλάδων πριν από 5.000 χρόνια και στην οποία ο θεατής αναγνωρίζει στοιχεία που ενώνουν την αρχαία κοινωνία με τη σύγχρονη.

Διάρκεια: 8 Δεκεμβρίου 2016 - 19 Μαρτίου 2017

«Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»

Οι καλύτερες εκθέσεις ήταν φυλαγμένες για το τέλος της χρονιάς Facebook Twitter
Κόσμημα ασπίδας σε σχήμα ελαφιού από χρυσό. 5ος αιώνας π.Χ. – Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο του «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016», φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση 160 έργων από το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Το διάσημο μουσείο παραχώρησε μέρος του θησαυρού του, που περιλαμβάνει δημιουργίες μερικών από τους σημαντικότερους δασκάλους της Ιστορίας της Τέχνης: 34 ελαιογραφίες, 3 ακουαρέλες, 9 γλυπτά, 114 έργα διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 20ό. Έργα και αντικείμενα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας που ο ρωσικός πολιτισμός οφείλει στους Ρομανόφ, οι οποίοι, ξεκινώντας από τον Μεγάλο Πέτρο (1672-1725), συνέλεγαν επί δύο αιώνες, δημιουργώντας από το τέλος του 17ου αι. μία από τις πλουσιότερες συλλογές παγκοσμίως και το 1805 ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Στην έκθεση του μουσείου της οδού Βασιλίσσης Σοφίας μπορεί να θαυμάσει κανείς αριστουργήματα όπως το «Πέτρος και Παύλος» του Ελ Γκρέκο, το «Αφροδίτη και Άδωνις» του Ρούμπενς, το «Βάκχος» του κύκλου του Καραβάτζιο, το «Εσθήρ ενώπιον Ασουήρου» του Πουσέν, περίφημα γλυπτά και σπάνια ζωγραφικά έργα.

Διάρκεια: 2 Νοεμβρίου 2016 - 26 Φεβρουαρίου 2017

«Υπέρβαση της Άβυσσος»

Οι καλύτερες εκθέσεις ήταν φυλαγμένες για το τέλος της χρονιάς Facebook Twitter
Hans Bellmer, La Demi-Poupée, 1972 ©NikosMarkou & Στάθης Λογοθέτης, Τρίπτυχο, 1972 ©NikosMarkou – ΝΕΟΝ, Ωδείο Αθηνών

Ο οργανισμός ΝΕΟΝ ανέλαβε και αποκατέστησε, νοικοκυρεύοντάς τον, τον υπόγειο χώρο του Ωδείου Αθηνών που επί σαράντα χρόνια παρέμενε κλειστός, καθώς ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ελλείψει χρημάτων. Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τα 3.000 τ.μ., μετέφερε από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, με ενδιάμεσο σταθμό το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, την έκθεση «Υπέρβαση της Άβυσσος» σε επιμέλεια της διευθύντριάς του Μαρίας Μαραγκού και του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά, οι οποίοι την εμπλούτισαν και την εξέλιξαν με περισσότερα έργα, ανάγοντάς την στην πιο ενδιαφέρουσα έκθεση σύγχρονης τέχνης αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα. Σαράντα ένα έργα (που χρονολογούνται από το 1968 μέχρι σήμερα) 34 σημαντικών Ελλήνων και διεθνών εικαστικών μπαίνουν σε διάλογο με το χειρόγραφο της Ασκητικής, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα. Τα έργα εκπροσωπούν καλλιτέχνες όπως οι Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Αλέξης Ακριθάκης, Μάθιου Μπάρνεϊ, Λουίζ Μπορζουά, Βλάσης Κανιάρης, Σάββας Χριστοδουλίδης, Άμπραχαμ Κρουζβιλέγιας, Γκίλμπερτ και Τζωρτζ, Μάρω Μιχαλακάκου, Bruce Nauman, Αλίκη Παλάσκα, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Doris Salcedo, Kiki Smith, Paul Thek, Κώστας Τσόκλης, Mark Wallinger, Gary Webb.

Διάρκεια: 18 Νοεμβρίου 2016 - 29 Ιανουαρίου 2017

«Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα - Αμβέρσα»

Οι καλύτερες εκθέσεις ήταν φυλαγμένες για το τέλος της χρονιάς Facebook Twitter
«Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα - Αμβέρσα» στο ΕΜΣΤ. Φωτο: SOOC

Η πρόσφατη περιοδική έκθεση του νέου (αν και όχι επίσημα εγκαινιασμένου) Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο Φιξ επί της λεωφόρου Συγγρού είναι μια σύμπραξη με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας. Διαρθρώνεται γύρω από 22 έννοιες που αντιστοιχούν σε έργα τριών καλλιτεχνών που βρίσκονται σε διάλογο με καθεμία από αυτές τις έννοιες. Συνολικά συμμετέχουν 66 καλλιτέχνες με περισσότερα από 70 έργα από τις μόνιμες συλλογές του Μ ΗΚΑ (Αμβέρσα) και του δικού μας ΕΜΣΤ, πετυχαίνοντας έναν «στοχαστικό διάλογο» μεταξύ των δύο μουσείων, των δύο χωρών και της σύγχρονης καλλιτεχνικής τους παραγωγής. Ένας Έλληνας κι ένας Βέλγος καλλιτέχνης «αναζητούν» την έννοια που προκύπτει κάθε φορά και συμπληρωματικά έχει προστεθεί ένας τρίτος καλλιτέχνης από τη μία εκ των δύο συλλογών. Έτσι εκφράζεται η πεποίθηση ότι τα έργα τέχνης μπορούν να μεταδίδουν συνεχώς καινούργιες σημασίες και ανοιχτά ερωτήματα.

Διάρκεια: 31 Οκτωβρίου 2016 - 29 Ιανουαρίου 2017

«Μέμος Μακρής. Από την Αθήνα στο Παρίσι (1934-1950)»

Οι καλύτερες εκθέσεις ήταν φυλαγμένες για το τέλος της χρονιάς Facebook Twitter
Τα έργα του Μέμου Μακρή στο Μέγαρο Εϋνάρδου

Από τους σπουδαιότερους γλύπτες του β' μισού του 20ού αιώνα, ο Μέμος Μακρής (1913-1993) πέρασε την πιο δημιουργική του περίοδο εγκλωβισμένος στη μεταπολεμική Ουγγαρία. Ένας ξένος που βρέθηκε εκεί απρόσμενα, το 1950, διωγμένος όχι από τη μετεμφυλιακή Ελλάδα αλλά από τη Γαλλία, όπου σπούδαζε με υποτροφία του γαλλικού κράτους από το 1945. Στη δεύτερη πατρίδα του, την Ουγγαρία, που ουσιαστικά δεν επέλεξε, ο Μακρής κατάφερε να εκφράσει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, το όραμα για έναν δικαιότερο κόσμο. Έτσι, παρ' ότι «ξένος», κατάφερε να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους «Ούγγρους» γλύπτες του 20ού αιώνα. Στο μεταξύ, το 1964 του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα, την οποία επανέκτησε το 1975, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Το ΜΙΕΤ διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη του, με στόχο να φωτίσει την πρώιμη καλλιτεχνική δημιουργία του Μακρή την περίοδο που βρισκόταν μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, δηλαδή τη δεκαπενταετία από το 1934, οπότε ο νεαρός καλλιτέχνης ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, έως το 1950, οπότε εγκαθίσταται οριστικά στη Βουδαπέστη. Αφορμή στάθηκε η ανακάλυψη μιας σειράς πρώιμων σχεδίων κυρίως από την περίοδο της Κατοχής στα κατάλοιπα της πρόσφατα εκλιπούσας ζωγράφου Ελένης Σταθοπούλου, με την οποία ο γλύπτης συνδεόταν αισθηματικά από τα χρόνια των σπουδών του και έως το 1948, οπότε γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, τη Σερβογαλλίδα Ζιζή Σίρνιτς. Η σημασία αυτών των περίπου 30 φύλλων είναι κομβική για το έργο του Μακρή, δεδομένου ότι πρόκειται για τα μοναδικά σχέδιά του που σώζονται. Εκτός από τα λιγοστά σχέδια, η έκθεση συγκεντρώνει αρκετά από τα γλυπτικά έργα του που χρονολογούνται την ίδια χρονική περίοδο και συγκροτούν την πρώτη φάση της δημιουργίας του.

Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, www.miet.gr

Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2016 - 25 Φεβρουαρίου 2017

Υβρίδια: Στα όρια τέχνης και τεχνολογίας

Οι καλύτερες εκθέσεις ήταν φυλαγμένες για το τέλος της χρονιάς Facebook Twitter
Yβρίδια στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Τεχνολογία, ακτιβισμός και ποπ κουλτούρα συμβαδίζουν στην έκθεση «Υβρίδια» που πραγματοποιεί η Στέγη σε συνεργασία με το καινοτόμο ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο νέων μέσων Ars Electronica του Linz. Πού συναντά η τέχνη την επιστήμη; Μπορεί ένα έργο τέχνης να δημιουργήσει νέες μορφές ενέργειας; Πώς θα ήταν η αναπαράσταση της ψηφιακής σας περσόνας στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων; Μια έκθεση που προσπαθεί να σκιαγραφήσει το μετά της ψηφιακής τέχνης, μια διερεύνηση της έννοιας του υβριδισμού, της μείξης διαφορετικών μέσων και ιδιωμάτων που οδηγεί σε νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Περιλαμβάνει καλλιτεχνικά έργα, εργαστήρια και περφόρμανς, αποτελώντας μια έκθεση νέων μέσων που υπερβαίνει τα όρια μεταξύ τέχνης και επιστημονικής έρευνας. Συμμετέχουν οι Morehshin Allahyari (Ιράν), Ars Electronica Futurelab (Αυστρία), James Bridle (Μεγάλη Βρετανία), Paolo Cirio (Ιταλία), Gilberto Esparza (Μεξικό), Exonemo (Ιαπωνία), Αναστάσης Γερμανίδης (Ελλάδα), Μαρίνος Κουτσομιχάλης (Ελλάδα), Manu Luksch (Αυστρία), Lauren McCarthy και Kyle McDonald (ΗΠΑ), Jon McCormack (Αυστραλία), Julian Oliver (Γερμανία) και Danja Vasiliev (Νέα Ζηλανδία), Αφροδίτη Ψαρρά και Μαριλένα Γεωργαντζή (Ελλάδα), Sasa Spacal με τους Anil Podgornik και Mirjan Svagelj (Σλοβενία), Lucie Strecker (Γερμανία) και Klaus Spiess (Αυστρία), Alex Verhaest (Βέλγιο).

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Συγγρού 107, www.sgt.gr

Διάρκεια: 8 Νοεμβρίου 2016 - 15 Ιανουαρίου 2017

Όπυ Ζούνη «Τάξη στο Χάος / Ordo ab chao»

Οι καλύτερες εκθέσεις ήταν φυλαγμένες για το τέλος της χρονιάς Facebook Twitter
Το αφιέρωμα στην εικαστικό Όπυ Ζούνη παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς

Αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη στα περίπου 50 χρόνια δημιουργίας της εικαστικού Όπυς Ζούνη (1960-2008), εκ των σπουδαιότερων εκπροσώπων της μεταπολεμικής γεωμετρικής αφαιρετικής τέχνης και της νεο-κονστρουκτιβιστικής λογικής του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Μια αναδρομή που συμπεριλαμβάνει αρκετά αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής της πορείας. Η έκθεση χωρίζεται σε δέκα ξεχωριστές ενότητες, ακολουθώντας θεματικά και χρονολογικά την εικαστική της διαδρομή, και αποτελείται από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευές, objets trouvés, κολάζ, εγκαταστάσεις.

Την παρουσίαση συμπληρώνει μια εγκατάσταση-video οκτώ λεπτών με τίτλο «Κίονες-Σκιές», με εικόνες παρμένες από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (γη, αέρας, νερό, φωτιά) που διατρέχουν τη θεματογραφία της, δομώντας και αποδομώντας τις συνθέσεις των έργων της.

Διάρκεια: 22 Δεκεμβρίου 2016 - 26 Φεβρουαρίου 2017

«Οδύσσειες»

Οι καλύτερες εκθέσεις ήταν φυλαγμένες για το τέλος της χρονιάς Facebook Twitter
Η έκθεση εμπνέεται από τον αρχετυπικό χαρακτήρα του Οδυσσέα και αφηγείται, μέσα από εμβληματικά αλλά και λιγότερο γνωστά έργα της συλλογής του μουσείου, το μακρύ χρονικό του δοκιμαζόμενου ανθρώπου. Φωτο: SOOC

Η κορυφαία έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για φέτος αποτελεί επετειακή εκδήλωση του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του. Πρόκειται για μια απόπειρα να εξιστορήσει το περιπετειώδες ταξίδι του ανθρώπου στον χρόνο μέσα από ένα αφαιρετικό και συμβολικό πρίσμα εμπνευσμένο από την «Οδύσσεια». Η έκθεση εμπνέεται από τον αρχετυπικό χαρακτήρα του Οδυσσέα και αφηγείται, μέσα από εμβληματικά αλλά και λιγότερο γνωστά έργα της συλλογής του μουσείου, το μακρύ χρονικό του δοκιμαζόμενου ανθρώπου, τον ατέρμονο αγώνα του να τιθασεύσει το περιβάλλον, να ανακαλύψει νέους τόπους, να πλουτίσει τους ορίζοντές του, να δημιουργήσει πολιτείες ευνομούμενες και να ανταγωνιστεί τον χρόνο και το φθαρτό της ύπαρξής του, με τη βοήθεια του έρωτα και της δημιουργικότητας. Εκατόν ογδόντα τέσσερα έργα από τη μόνιμη έκθεση και τις αποθήκες του μουσείου καθώς και έξι δάνεια από το Επιγραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ακροπόλεως παρουσιάζουν μια γοητευτική αλληλουχία πολιτισμικής διαστρωμάτωσης. Ο επισκέπτης διακρίνει τις διαφοροποιήσεις και τις μεταβολές από εποχή σε εποχή, ενώ μέσα από τρεις θεματικούς άξονες ανιχνεύει στοιχεία που παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, επαναλαμβάνονται σε κάθε περίοδο και συνιστούν το κοινό αποτύπωμα του ανθρώπου ανά τους αιώνες.

Την επέτειο τιμούν μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, το Badisches Landesmuseum της Καρλσρούης, το National Museum of Western Art του Τόκιο, το Palace Museum του Πεκίνου αλλά και η Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δανείζοντας σημαντικά έργα τους. Επίσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, τα οποία παραχώρησαν τον «Στοχαστή» του Rodin, τον απουλικό κρατήρα με παράσταση ζωγράφου που διακοσμεί άγαλμα του Ηρακλή με την τεχνική της εγκαυστικής κ.ά. Τα έργα συνομιλούν με τα μόνιμα εκθέματα του μουσείου, αναδεικνύοντας διαφορετικές διαστάσεις του αρχαίου κόσμου και μερικές φορές τις αναπάντεχες ομοιότητές του με τη σύγχρονη εποχή.

Η έκθεση έχει ετήσια διάρκεια

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM
Τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας

Εικαστικά / Μέσα στο '24 θα τρέξουν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς

Τρεις μεγάλες εκθέσεις αποκαλύπτουν τις πολλές μορφές του έργου μιας καλλιτέχνιδας που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας και αψήφησε την κατηγοριοποίηση.
NEWSROOM
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Εικαστικά / 28 εκθέσεις για έναν Μάρτιο γεμάτο τέχνη

Η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη, ακόμα περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες στο ΕΜΣΤ, Marcel Duchamp στην Eleftheria Tseliou Gallery, Martin Margiela στην Bernier/Eliades, τρεις νέες προτάσεις στην Breeder και πολλές ακόμα επιλογές στο κορύφωμα της φετινής εικαστικής σεζόν.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ