H Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση της βίζας των Τούρκων πολιτών

H Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση της βίζας των Τούρκων πολιτών Facebook Twitter
1

Το «πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν ενός της Ζώνης Σένγκεν πρότεινε σήμερα  Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να επιλυθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται πέντε μήνες νωρίτερα από τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η Άγκυρα δεν έχει ακόμα εκπληρώσει πέντε από τα 72 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν έως τα τέλη Ιουνίου, όταν τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κληθούν να δώσουν το τελικό «πράσινο φως» στην απελευθέρωση των visas.

Οι πέντε εκκρεμότητες αφορούν, μεταξύ άλλων, τη νομική προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, την τουρκική νομοθεσία για προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και τουρκικών δικαστικών αρχών.

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμα και σε περίπτωση που εγκριθεί η άρση των θεωρήσεων, κανένας Τούρκος πολίτης δεν θα έχει το δικαίωμα να εισέλθει στη Ζώνη Σένγκεν αν δεν κατέχει βιομετρικό διαβατήριο.

Η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει έξτρα προθεσμία έως τα τέλη του 2016 προκειμένου η Άγκυρα να εφαρμόσει τα «τελευταία» τεχνολογικά-βιομετρικά δεδομένα στα διαβατήρια που εκδίδει.

Σε μία ένδειξη της σημασίας που έχει το προσφυγικό στη σκέψη της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς ανέφερε πως η συνεργασία με την τουρκική πλευρά έχει «αποφέρει αποτελέσματα», με τις καθημερινές εισροές να έχουν πέσει στις εκατοντάδες αντί για χιλιάδες.

Σημειώνεται πως η άρση των θεωρήσεων αφορά την παραμονή έως 90 ημέρες στη Ζώνη Σένγκεν. Δεν δίνει το δικαίωμα σε Τούρκους να μεταναστεύουν ή να εργάζονται μόνιμα στην Ε.Ε.

Πάντως, σε μία ένδειξη ότι στην Ευρώπη υπάρχουν έντονες ανησυχίες για κύμα μετανάστευσης από τη γείτονα χώρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δέχτηκε την πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για ενίσχυση των δικλείδων ασφαλείας στη συμφωνία με την Τουρκία.

Αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αναστείλουν γρήγορα τις απελευθερωμένες θεωρήσεις εάν κρίνουν πως πολλοί Τούρκοι πολίτες παραβιάζουν το όριο των 90 ημερών και προσπαθούν να παραμείνουν παρανόμως στη Γηραιά Ήπειρο.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια