Η φωτογραφία της θαρραλέας γυναίκας που στάθηκε απέναντι στους νεοναζί έκανε το γύρο του κόσμου

Η φωτογραφία της θαρραλέας γυναίκας που στάθηκε απέναντι στους νεοναζί έκανε το γύρο του κόσμου Facebook Twitter
3

Η φωτογραφία της ακτιβίστριας Tess Asplund να κρατά υψωμένη τη γροθιά της και να κοιτάζει κατάματα τους επικεφαλής μιας πορείας περίπου 200 ακροδεξιών εξτρεμιστών στο Borlänge της Σουηδίας έχει κάνει το γύρο του κόσμου από την Πρωτομαγιά και έχει διαμοιραστεί χιλιάδες φορές στα social media.

Η Asplund που ζει στη Στοκχόλμη, τόνισε στην βρετανική εφημερίδα «Independent» πως δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί εξ'αρχής σε μία ομάδα που διασπείρει το φυλετικό μίσος, να πραγματοποιήσει τη διαμαρτυρία της. «Φυσικά και δεν θα έπρεπε να παρελάσουν στην πόλη. Είναι ναζί» δήλωσε και πρόσθεσε: «Διασπείρουν το μίσος. Θέλουν μία περιοχή γεμάτη λευκούς. Αν πάρουν τον έλεγχο της χώρας θα με πετάξουν έξω, θα πετάξουν την οικογένεια μου έξω».

Το αποκαλούμενο «Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης», ένα από τα πολλά σουηδικά νεοναζιστικά γκρουπούσκουλα που έχει δει την δημοφιλία του να αυξάνεται ραγδαία, έλαβε επίσημη άδεια από τις αρχές της πόλεις προκειμένου να πραγματοποιήσει τη διαμαρτυρία του.

Το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Αριστερό κόμμα και η ΜΚΟ «Dalarna Against Racism» που έλαβαν επίσης άδεια για τις εκδηλώσεις τους είχαν πολύ λιγότερο κόσμο.

Η κ. Asplund δήλωσε σοκαρισμένη από τον αριθμό των ακροδεξιών που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας. «Αυτό είναι το πιο τρομακτικό από όλα. Ήταν πάνω από 100 και αυτό είναι πάρα πολύ. Είναι σοκαριστικό» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για τους λόγους που την οδήγησαν στο να σταθεί μπροστά τους ομολόγησε πως δεν το σκέφτηκε στιγμή: «Δεν πιστεύω ότι το σκέφτηκα ούτε μια στιγμή. Ήμουν πολύ εκνευρισμένη. Απλώς πετάχτηκα και βγήκα μπροστά τους. Στεκόμουν εκεί και τον κοιτούσα και με κοιτούσε και αυτός. Δεν είπε τίποτα, ούτε και εγώ. Και τότε ήρθε η αστυνομία και μου ζήτησε να απομακρυνθώ, έκαναν τη δουλειά τους».

Τα μέλη του «Σκανδιναβικού Κινήματος Αντίστασης» κρατούσαν πράσινες σημαίες που έδειχναν ένα βέλος με κατεύθυνση προς τα πάνω. Στην ιστοσελίδα τους τονίζουν ότι έχουν ως στόχο την εγκαθίδρυση μιας σκανδιναβικής, εθνικοσοσιαλιστικής κυβέρνησης, σε μία μάχη όπου ενδέχεται να «χυθεί και αίμα».

Ο Stefan Dangardt, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Borlänge, υπεραμύνθηκε της επιλογής των αρχών να επιτρέψουν την πορεία του «Σκανδιναβικού Κινήματος Αντίστασης». «Υπάρχει ένας συνταγματικός νόμος στη Σουηδία που επιτρέπει την ελευθερία της έκφρασης και συνάθροισης» τόνισε στο «Radio Sweden».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Ωραια ειναι η εικονα της θαρραλεας αυτης γυναικας που στεκεται απεναντι στους επιγονους του Αδολφου.Και πιασιαρικη επικοινωνιακα εκμεταλλευσιμη.Επι της ουσιας,ομως,δεν αλλαζει κατι.Οι συνθηκες οι οποιες απετελεσαν την θερμοκοιτιδα στην οποια εκκολαφθηκε το "αυγο του φιδιου" πριν ογδοντα και πλεον χρονια αναπαραγονται σε ολη την Ευρωπη.Και μαλιστα επαυξημενες.Οικονομικα προβληματα,αδυναμια του κοινωνικου κρατους να λειτουργησει,ανεργια ,φτωχεια και μαζικη μεταναστευση μουσουλμανων.Με αποτελεσμα τα αυγα να σκανε παντου και οι εχιδνες που βγαινουν απο αυτα να πολλαπλασιαζονται καθημερινα.Το προβλημα αυτο αντιμετωπιζεται με δυο μονον τροπους.Ο πρωτος ειναι να "πνιξεις"το φιδι μολις βγει απο το αυγο.Αυτο δεν μπορει να γινειι σε μια δημοκρατικη Ευρωπη.Αρα μενει μονον ενας.Να καταστρεψεις την"θερμοκοιτιδα",να εξαφανισεις δηλαδη τις προυποθεσεις εκκολαψης των αυγων του φιδιου.Ομως οχι μονον δεν γινεται κατι τετοιο,αλλα το ακριβως αντιθετο.Πριν τρεισιμιση δεκαετιες ,οταν ξεκινουσε η κυριαρχια της παγκοσμιοποιησης ,καποιοι προσπαθησαν να μας θυμισουν το προηγουμενο ,το πρωτογενες,ονομα της.Πριν αναβαπτισθει με το πολυ πιο ευηχο και πιασιαρικο "παγκοσμιοποιηση" ηταν γνωστη ως "Νεα Ταξη Πραγματων".Ο ορος εχει παλαιοτερες ριζες(Βlack Cabal)και παντοτε υποδηλοι ενα στοχο.Την παγκοσμια κυριαρχια.Το 1941 στην ετησια ομιλια του στο Sportspalace χρησιμοποιησε αυτο τον ορο o Adolf Hitler(Neuordnung).Με την ιδια ακριβως εννοια.Ο χωρος και ο χρονος δεν επιτρεπουν να αναλυθει πληρως το ποσο απολυτα προβλεψιμο ηταν το που στοχευει η περιφημη "παγκοσμιοποιηση"εξ υπαρχης.Στην καταλυση της Δημοκρατιας,της αιρετης εξουσιας,και των Εθνων-Κρατων.Και στην αντικατασταση τους απο την νεα αριστοκρατια,την νεα ολιγαρχια,των νεων φεουδων .Των πολυεθνικων εταιρειων.Το μονον ερωτημα το οποιο πρεπει,λοιπον,να απαντηθει ειναι πως θα εξελιχθει αυτη η διαδικασια.Με ποιο και ποσο κοστος για τους απλους ανθρωπους.Σε ολο τον κοσμο.Και ολες οι πιθανες απαντησεις ειναι ανατριχιαστικες.Η μια περισσοτερο απο την αλλη.
Πολύ φοβάμαι ότι αυτό είναι το δυστοπικό μέλλον της Ευρώπης. Οι πολιτικές των επιδομάτων που έχουν μαζέψει πλήθος μεταναστών (καλών και κακών) στις βορειο-ευρωπαϊκές χώρες και η ανικανότητα της αριστεράς να δει τα όποια προβλήματα δημιουργούνται (που ξεκινάνε από την μη-ενσωμάτωση αρκετών μεταναστών και φτάνουν στην επιβολή πολιτικής ορθότητας στον δημόσιο λόγο) οδηγεί ενδεχομένως σε τέτοια ακραία φαινόμενα. Καλή η κίνηση της Asplund αλλά έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα....
Η άνοδος του φασισμού - ακροδεξιάς δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ευρώπη. Ως συνήθως κάποιοι (εύκολοι οφθαλμοφανείς στόχοι) βαπτίζονται ως τα "μαύρα πρόβατα" και οι έχοντες ολίγο και πιθανόν μειούμενο κομμάτι στην πίτα (οι καιροί δεν είναι της ευμάρειας, ακριβώς) ρίχνονται με λύσσα εναντίον των "μαύρων πρόβατων", που αντιπροσωπεύουν τον απόλυτο "εχθρό". Να πούμε ότι δεν το έχουμε ξαναδεί το έργο -έστω και με παραλλαγές; Ψέματα θα πούμε. Και κάθε φορά κάνουν το ίδιο ακριβώς λάθος (οι έχοντες λίγη πίτα): Αντί να κοιτούν "προς τα πάνω", κοιτούν "προς τα κάτω".