Οι κάτοικοι της Παλμύρας επέστρεψαν στην πόλη για να δουν τα σπίτια τους!

Οι κάτοικοι της Παλμύρας επέστρεψαν στην πόλη για να δουν τα σπίτια τους! Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες εκτοπισμένοι Σύροι, κάτοικοι της Παλμύρας, επέστρεψαν χθες για να δουν τα σπίτια τους για πρώτη φορά, μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον συριακό στρατό που με την στήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εκδίωξε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.


Δέκα μήνες μετά την φυγή τους από το "μαργαριτάρι της ερήμου", οι κάτοικοι έφτασαν στην αρχαία πόλη με λεωφορεία που είχε ενοικιάσει η διοικητική αρχή της Χομς, όπου είχαν βρει καταφύγιο, τρέποντας σε φυγή από τους τζιχαντιστές.
"Το πρώτο που έλεγξα στο σπίτι ήταν η οροφή", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κουντρ Χαμούντ, ένας 68χρονος συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, λέγοντας πως αισθάνθηκε ανακουφισμένος που στεκόταν ακόμη εκεί.
"Οι τοίχοι, τα παράθυρα και η πόρτα είναι επίσης εκεί και αυτό είναι αρκετό για μένα να προετοιμάσω την οικογένεια μου για να επιστρέψουμε στην Παλμύρα", δήλωσε.


Στις 27 Μαρτίου ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την Παλμύρα σε μια μεγάλης σημασίας συμβολική και στρατηγική νίκη για το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
"Η διοικητική αρχή της πόλης Χομς έχει προγραμματίσει την μεταφορά συνολικά πάνω από 2.000 προσωρινά εκτοπισμένους πολίτες της Χομς πίσω στα σπίτια τους. Σαρανταέξι λεωφορεία θα ταξιδέψουν για την Παλμύρα και δύο για την αλ-Καριατάιν", δήλωσε μια πηγή του γραφείου του δημάρχου της Χομς στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.
Καθώς ο Χαμούντ και άλλοι επιθεωρούσαν τα σπίτια τους για να συγκεντρώσουν προσωπικά τους αντικείμενα, ρώσοι ναρκαλιευτές φαίνονταν από μακριά να καθαρίζουν ναρκοπέδια και ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν από μακρινή απόσταση.
Πολλά οικοδομικά τετράγωνα είναι μερικώς καταστρεμμένα, ενώ άλλα έχουν ισοπεδωθεί, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.


Ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν θα επιτρέπεται στους κατοίκους να διανυκτερεύσουν στην Παλμύρα έως ότου τελειώσουν οι εργασίες αποκατάστασης στις υποδομές της πόλης και ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης.
"Δεν υπάρχει παροχή νερού, ούτε ηλεκτρικού ρεύματος και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε να αποναρκοθετούμε τα προάστια της πόλης", τόνισε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
"Θα χρειαστούμε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να αποκαταστήσουμε τις υποδομές της πόλης, στο βαθμό εκείνο που οι κάτοικοι θα μπορούν να διανυκτερεύσουν στα σπίτια τους", πρόσθεσε.
Ο Χαμούντ είπε πως άφησε τα μέλη της οικογένειας του πίσω στην Χομς, καθώς δεν ήθελε εκείνοι να δουν τις ζημιές και τις καταστροφές.


Αλλά πριν επιβιβαστεί σε ένα από τα 25 λεωφορεία, έτρεξε στο δωμάτιο του γιου του για να πάρει μαζί του ένα παιχνίδι.
"Έδωσα υπόσχεση στον Αμπντού ότι θα του έφερνα τα παιχνίδια που ήθελε...που είχε αφήσει στο δωμάτιο του", είπε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ