Έσκασε σαν βόμβα. Συζητιόταν εδώ και καιρό, αλλά κανείς δεν ήξερε πότε και αν τελικά θα συμβεί.

 

Σήμερα το πρωί του Σαββάτου συναντήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας, για να συζητήσουν τα νέα μέτρα λιτότητας. Από την συνάντηση αποχώρησε τελικά ο ακροδεξιός Βίλντερς, αποσύροντας και επισήμως την στήριξη του στην μειοψηφική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Ρούτε έγινε έξαλλος και είπε πως η σημερινή συνάντηση ήταν καθαρά τυπική, αφού τα κόμματα είχαν ήδη συμφωνήσει στο πακέτο νεων μέτρων από την Παρασκευή. Κατηγόρησε τον Βίλντερς ότι παίρνει στο λαιμό του τα 16 εκατομύρια Ολλανδούς που θέλουν ισχυρή κυβέρνηση στον τόπο. Ο Βίλντερς ανταπαντά πως το έκανε για τους συνταξιούχους που αιμοραγούν. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό ο Βίλντερς καταφέρεται εναντίον των νέων μέτρων λιτότητας, προσπαθώντας να αντλήσει ψήφους από τη δεξαμενή των δυσαρεστημένων. Οι διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα είχαν ξεκινήσει στις 5 Μαρτίου.

 

Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Βίλντερς φαίνεται να χάνει έδρες, το ίδιο και ο Ρούτε, ενώ πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το SP.

 

Τη Δευτέρα θα κριθούν όλα. Ο Ρούτε έχει μια τελευταία ευκαιρία το πρωί της Δευτέρας να ισορροπήσει τα πράγματα. Στο μεταξύ όμως ενημέρωσε ήδη επισήμως τη Βασίλισσα Βεατρίκη για το ενδεχόμενο από βδομάδα να προκηρυχτούν εκλογές.

 

Η τελευταία αυτή κρίση στο πολιτικό σκηνικό ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν βγήκαν στην επιφάνεια νούμερα που έδειχναν την ολλανδική οικονομία να χάνει έδαφος και προέβλεπαν άσχημες μέρες για το 2013 και 2014. Μάλιστα, το 2013 προβλέπεται το έλλειμμα να φτάσει το 4.5%, πάνω από το επιτρεπόμενο ευρωπαϊκό όριο.