Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι φιλιούνται σε βίντεο διαμαρτυρίας και το βίντεο εξαφανίζεται μυστηριωδώς

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι φιλιούνται σε βίντεο διαμαρτυρίας και το βίντεο εξαφανίζεται μυστηριωδώς Facebook Twitter
0

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για λογοκρισία online και έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων στο Ισραήλ.

Το βίντεο, δημιουργήθηκε ως απάντηση και έρχεται να προστεθεί στην ένταση που προκάλεσε η απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Παιδείας για την απομάκρυνση του βιβλίου 'Borderlife' της Dorit Rabinyan από τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Ο αποκλεισμός του βιβλίου, υποκίνησε την οργή φοιτητών, καθηγητών και ορισμένων φιλελεύθερων πολιτικών οι οποίοι επιτέθηκαν στο Υπουργείο ασκώντας κριτική για λογοκρισία. Το βιβλίο που προκάλεσε όλη την ένταση αφηγείται τον απαγορευμένο έρωτα μιας Εβραίας και ενός Παλαιστίνιου.

Το βιβλίο φέρεται να είχε εγκριθεί από αριθμό εκπαιδευτικών και επαγγελματιών οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την επιμέλεια των βιβλίων που θα ενταχθούν στις λίστες ανάγνωσης των σχολείων.

Ωστόσο δύο ανώτερα στελέχη του Υπουργείο άσκησαν βέτο και πέτυχαν την εξαίρεσή του από τα σχολεία. Μια υπάλληλος του Υπουργείου που εμπλέκεται στο θέμα της λογοκρισίας ανέφερε πως η ιστορία βασίζεται σε ένα ρομαντικό μοτίβο μιας αδύνατης απαγορευμένης και μυστικής αγάπης, αλλά εξήγησε πως οι νέοι της εφηβικής ηλικίας έχουν την τάση να εξιδανικεύουν και σε πολλές περιπτώσεις, δεν θα προβληματιστούν σχετικά με τη διατήρηση της ταυτότητας του έθνους και τη σημασία της αφομοίωσης.

Το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε επιπλέον στο ΝΒC πως στο υπόβαθρο των αφηγήσεων υπάρχουν πολλά στοιχεία που ασκούσαν κριτική στη φιλελεύθερη -αριστερή πλευρά του ισραηλινού πολιτικού φάσματος.

 

Το βίντεο του Time Out που έδειχνε έξι στρέιτ και γκέι ζευγάρια να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται μετέδιδε το μήνυμα: "Άραβες και Εβραίοι αρνούνται να είναι εχθροί."

 

Μέσα σε λίγες ώρες συγκέντρωσε μεγάλη δημοσιότητα σύμφωνα με την Washington Post, αλλά εξαφανίστηκε από το προφίλ του Time Out λίγο αργότερα. Το περιοδικό και η Haaretz ανέφεραν ότι το Facebook το ανέφερε μετά τη λήψη μεγάλου αριθμού των παραπόνων των χρηστών.

Ωστόσο το βίντεο στη συνέχεια δημοσιεύτηκε δεύτερη φορά ενώ το Facebook φέρεται να δηλώνει πως δεν κρύβεται αυτό πίσω από το κατέβασμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ