Αυτές είναι οι χώρες που θα επιβιώσουν σε μία πιθανή κλιματική αλλαγή

Αυτές είναι οι χώρες που θα επιβιώσουν σε μία πιθανή κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
10

H κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και δεν θ' αργήσει να έρθει. Οι ηγέτες 150 κρατών, μαζί με χιλιάδες εκπροσώπους από 200 χώρες, συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για 20η φορά, προσπαθώντας να συμφωνήσουν σε κάποιο συνολικό σχέδιο που θα αποτρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και κατ' επέκταση την παγκόσμια καταστροφή.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες ότι το πρόβλημα που καλείται ν' αντιμετωπίσει η γενιά μας είναι πολύ σοβαρό, αλλά πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν πως ακόμη και οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις του παρελθόντος, έχουν υποτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος.

Το σίγουρο είναι πως στο ενδεχόμενο μιας κλιματικής αλλαγής όλοι θα επηρεαστούμε με διαφορετικούς τρόπους. Τι θα συμβεί όμως με τις χώρες μας;

Οι άνθρωποι της Eco Experts έφτιαξαν τον Ιούνιο ένα μεγάλο infographic τον Ιουνίο, βασισμένο στα δεδομένα της έκθεσης του Notre Dame Global Adaptation, έναν ετήσιο κατάλογο με τις χώρες που αναμένεται ν' ανταποκριθούν καλύτερα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο χάρτης βασίζεται στην κατάταξη των χωρών και όχι σε κάποια διεξοδική, μεμονωμένη ανάλυση της κάθε χώρας ξεχωριστά. Με λίγα λόγια, οι χώρες που βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη, βρίσκονται εκεί επειδή τίθενται σε σύγκριση με αυτές που δεν τα πάνε τόσο καλά.

Επίσης, ο χάρτης παρουσιάζει τις χώρες συνολικά. Δεν χωρίζεται σε ζώνες ανάλογα με τις παραθάλασσιες ή τις ορεινές περιοχές, τις πόλεις κτλ. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που δεν φαίνονται λόγω της μεγενθυμένης κλίμακας του χάρτη. Για παράδειγμα, ενώ οι ΗΠΑ παρουσιάζονται με πράσινο, συγκεκριμένα κομμάτια της χώρας είναι πολύ πιο δύσκολο να χειριστούν την κλιματική αλλαγή, όπως π.χ. η Νέα Υόρκη.

Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν καλύτερες δομές για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο ενδεχόμενο μιας βίαιης κλιματικής αλλαγής. Και αυτό γιατί οι κυβερνήσεις των χωρών έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τους κατοίκους από τις παραθαλάσσιες περιοχές στην ενδοχώρα ή να κατασκευάσουν, αν χρειαστεί, νέα αεροδρόμια και μέσα μεταφοράς. Οι χρωματικές διαβαθμίσεις απεικονίζουν και αυτή την ικανότητα των χωρών.

Με κόκκινο παρουσιάζονται οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο και με πράσινο αυτές που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν καλύτερα σε μία κλιματική αλλαγή.

Αυτές είναι οι χώρες που θα επιβιώσουν σε μία πιθανή κλιματική αλλαγή Facebook Twitter

Πηγή: Business Insider / Μετάφραση, επιμέλεια: LiFO Newsroom

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ