Διεθνή κατακραυγή προκαλεί η Ιαπωνία η οποία ανακοίνωσε πως ξεκινά πάλι τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική

Διεθνή κατακραυγή προκαλεί η Ιαπωνία η οποία ανακοίνωσε πως ξεκινά πάλι τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική Facebook Twitter
1
Διεθνή κατακραυγή προκαλεί η Ιαπωνία η οποία ανακοίνωσε πως ξεκινά πάλι τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική Facebook Twitter

Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει παγκοσμίως θύελλα αντιδράσεων των οικολόγων ακτιβιστών και περιβαλλοντικών φορέων, η Ιαπωνία αποφάσισε πως μέσα στο 2016 θα ξαναρχίσει τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική.

Πρόκειται για μια πρακτική που διεθνώς αμφισβητούνταν και που τον Μάρτιο του 2014 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει πως πρέπει να σταματήσει, ωθώντας το Τόκιο να ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας αυτής για την περίοδο 2014-2015.

Ωστόσο χθες ανακοινώθηκε πως η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας ειδοποίησε τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ) ότι τα φαλαινοθηρικά επιστρέφουν την περίοδο 2015-2016 με βάση ένα αναθεωρημένο σχέδιο.


Το σχέδιο αυτό, που προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά τα δύο τρίτα οι ρυγχοφάλαινες που θα αλιεύονται, στις 333, είναι επιστημονικά λογικό, υποστήριξε η Υπηρεσία σε έγγραφό της που υπεβλήθη στη ΔΕΦ.


Η Ιαπωνία άρχισε αυτήν που αποκαλεί φαλαινοθηρία για επιστημονικούς σκοπούς το 1987, έναν χρόνο αφότου τέθηκε σε ισχύ το διεθνές μορατόριουμ της φαλαινοθηρίας.


Το Τόκιο επιχειρηματολογεί ότι τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν απειλούνται με εξαφάνιση και ότι η βρώση φαλαινών αποτελεί μέρος της γαστρονομικής παράδοσης των Ιαπώνων.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ