«Παγώνει» η κατασκευή του αγωγού αερίου «Turkstream»

«Παγώνει» η κατασκευή του αγωγού αερίου «Turkstream» Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να ετοιμάσει μέτρα, περιλαμβανομένου του παγώματος ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων με την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία.

Τα μέτρα θα αφορούν τόσο το εμπόριο, όσο και τις επενδύσεις, καθώς και την απασχόληση εργατικού δυναμικού, τον τουρισμό, τις αεροπορικές μεταφορές, ακόμη και τον πολιτισμό, διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο η συνεδρίαση του οποίου αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Προτείνω όλα αυτά να γίνουν μέσα σε δύο ημέρες προκειμένου να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαραίτητες διαδικασίες», διευκρίνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός που δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, άφησε όμως να εννοηθεί πως ανάμεσα στα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνονται: η αναστολή κοινών πρότζεκτ, η αύξηση των δασμών, ο περιορισμός των μετακινήσεων των τουρκικών αεροσκαφών στον ρωσικό εναέριο χώρο όπως και των τουρκικών πλοίων σε ρωσικά χωρικά ύδατα, καθώς και η μείωση της απασχόλησης τουρκικών εργατικών χεριών στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, «οι συμφωνίες και τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να παγώσουν ή απλούστατα να εγκαταλειφθούν».

Τις προειδοποιήσεις και τους επικείμενους περιορισμούς προς την Τουρκία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλουκάγεφ δηλώνοντας πως η Ρωσία μπορεί να επιβάλει διάφορους οικονομικούς περιορισμούς στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και μέτρα για τον περιορισμό του σχεδιαζόμενου αγωγού αερίου TurkStream.

Ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ τόνισε ακόμη πως οι περιορισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης τη διακοπή των προετοιμασιών για τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ