NYT: Τα λάθη που οδήγησαν στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

NYT: Τα λάθη που οδήγησαν στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Facebook Twitter
0

Aποτέλεσμα "ανθρώπινων λαθών, αποτυχίας διαδικασιών και τεχνικών βλαβών" οδήγησε στην αεροπορική επίθεση που κατέστρεψε το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στη βόρεια πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν τον Οκτώβριο σύμφωνα με τους New York Times.

Τα αποτελέσματα της διερεύνησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για το συμβάν θα ανακοινωθούν σήμερα, είπε το Πεντάγωνο.


Η επίθεση στις 3 Οκτωβρίου, την οποία η οργάνωση γιατρών ονόμασε έγκλημα πολέμου, κράτησε 30 λεπτά και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων και τον τραυματισμό 37, ενώ υπάρχουν και άλλα άτομα που δεν έχουν βρεθεί και θεωρούνται νεκρά. Μεταξύ των νεκρών υπήρχαν και παιδιά, καθώς και μη αναγνωρίσιμα πτώματα.


Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ένας ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας φέρεται να είπε στην εφημερίδα ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου ήταν αποτέλεσμα ενός "συνδυασμού συντελεστών". Άλλοι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το αεροπλάνο που επιτέθηκε στο νοσοκομείο είχε σκοπό να βομβαρδίσει ένα άλλο συγκρότημα αρκετά μέτρα από το νοσοκομείο που θεωρούνταν βάση επιχειρήσεων των Ταλιμπάν, αναφέρει η εφημερίδα.


Το "πλήρωμα δεν κατάφερε να βασιστεί στα όργανα του αεροπλάνου για να βρει το στόχο. Αντ' αυτού, βασίστηκαν σε προφορικές περιγραφές της θέσης που μεταδίδονταν από στρατό στο έδαφος, αποτελούμενο από μεικτές δυνάμεις αμερικανών και αφγανών," είπαν οι Τάιμς.


Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη για τον βομβαρδισμό, ενώ η MSF έχει απαιτήσει να διερευνήσει την επίθεση μια διεθνής ανθρωπιστική επιτροπή.


Χθες, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Πίτερ Κουκ είπε πως τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν από τον στρατηγό Τζον Κάμπελ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ