Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τον Πούτιν με κυρώσεις

Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τον Πούτιν με κυρώσεις Facebook Twitter
0

Απειλές για διακοπή των ενεργειακών και εμπορικών δεσμών με τη Μόσχα εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν προς το Κρεμλίνο με αφορμή την έναρξη των βομβαρδισμών στη Συρία και τις παραβιάσεις από ρωσικά μαχητικά του τουρκικού εναέριου χώρου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε με αποδέσμευση από την ενεργειακή συνεργασία, κάτι που αν γίνει θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία, καθώς το 60% των εισαγωγών αερίου στην Τουρκία είναι ρωσικό, όπως και το 35% του πετρελαίου. «Εάν είναι απαραίτητο, η Τουρκία μπορεί να προμηθευτεί φυσικό αέριο από πολλά άλλα διαφορετικά μέρη», είπε  ο Ερντογάν.  

.Παράλληλα ο Ερντογάν απειλεί και με μη τήρηση της συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, καθώς φέρεται να δήλωσε ότι «εάν οι Ρώσοι δεν κατασκευάσουν τον πυρηνικό σταθμό, θα έρθουν άλλοι να το κάνουν». Την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού κόστος 20 δισεκ. δολαρίων έχει αναλάβει η ρωσική εταιρεία «Rosatom» και οι Ρώσοι έχουν ήδη επενδύσει στο πρότζεκτ  περί τα 3 δισ. δολ.

Πάντως, αναλυτές θεωρούν ότι οι απειλές αυτές του Τούρκου Προέδρου δεν είναι ρεαλιστικές, καθώς το Ιραν που είναι μια εναλλακτική είναι σύμμαχος της Μόσχας ενώ το Τουρκμενιστάν δεν είναι ικανό να καλύψεις τις τουρκικές ανάγκες ενώ το Αζερμπαιτζάν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους Τούρκους μετά το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων της Συμμαχίας σε τουρκικό έδαφος για προστασία από τουρκικές απειλές, μια ενέργεια που θεωρείται ως η απάντηση στις κινήσεις της Μόσχας στη Συρία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ