Κυβέρνηση Ιράκ: Επιδιώκουμε μεγαλύτερο ρόλο για τους Ρώσους απ' ό,τι για τους Αμερικανούς

Κυβέρνηση Ιράκ: Επιδιώκουμε μεγαλύτερο ρόλο για τους Ρώσους απ' ό,τι για τους Αμερικανούς Facebook Twitter
0

Μετά από δύο εισβολές, δύο πολέμους και συγκρούσεις με πολλές απώλειες στο Ιράκ προκειμένου να επιβληθεί στρατηγικά στην περιοχή, η αμερικανική κυβέρνηση ακούει από ιρακινούς αξιωματούχους ότι επιφυλάσσουν μεγαλύτερο ρόλο για τη Μόσχα απ’ ό,τι για την Ουάσιγκτον. Η Βαγδάτη, που είναι πλέον σύμμαχος της Ρωσίας στον αγώνα κατά του ISIS, θέλει να δώσει μεγαλύτερο ρόλο στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία στο Ιράκ από τις ΗΠΑ και μπορεί σύντομα να ζητήσει επίσημα να ξεκινήσουν ρωσικές  αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος του, δήλωσε σύμφωνα με το rt.com, ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του ιρακινού κοινοβουλίου.

"Θα μπορούσαμε να αναγκαστούμε να ζητήσουμε από τη Ρωσία να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ σύντομα. Νομίζω ότι στις επόμενες λίγες ημέρες ή εβδομάδες το Ιράκ θα αναγκαστεί να ζητήσει από τη Ρωσία να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές και αυτό εξαρτάται από την επιτυχία τους στη Συρία", δήλωσε ο Χακίμ αλ-Zamili, σύμφωνα με το Reuters.

"Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο στο Ιράκ ... Ναι, σίγουρα ένα μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι οι Αμερικανοί", δήλωσε ο Zamili.

Επίσης και ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι είπε στο France 24 ότι η κυβέρνησή του θα καλωσορίσει τα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα στο Ιράκ.

Στη Μόσχα τώρα, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, εκπρόσωπος της Άνω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, η οποία έχει το συνταγματικό δικαίωμα να δώσει το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ξένες χώρες, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να εξετάσει  ένα τέτοιο αίτημα.

Η ιρακινή κυβέρνηση, που υπήρξε στενός σύμμαχος των ΗΠΑ από την κατάληψή της από τα αμερικανικά στρατεύματα το 2003, αποτελεί μέρος του υπό αμερικανική ηγεσία αντι-ISIS συνασπισμού. Οι ΗΠΑ παρέχουν όπλα, κατάρτιση και πληροφορίες στα ιρακινά στρατεύματα που αγωνίζονται ενάντια στους τρομοκράτες του ISIS, αν και μέχρι στιγμής ο ιρακινός στρατός απέτυχε να σταματήσει τις τζιχαντιστές από την επέκταση της επικράτειάς τους. Αυτές οι αποτυχίες έχουν προκαλέσει και αντιδράσεις για την ιρακινή κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λαούτο εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών  στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση.

Πριν από μερικές ημέρες Ιράκ, Ρωσία, Ιράν και Συρία συμφώνησαν για τη δημιουργία κοινού κέντρου πληροφοριών στην Βαγδάτη και οι αμερικανικές δυνάμεις είδαν με έκπληξη Ρώσους πράκτορες κοντά στην έδρα τους στην ιρακινή πρωτεύουσα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ