Σεισμός

Η Ευρώπη απαγορεύει 700 γενόσημα φάρμακα από την Ινδία

Η Ευρώπη απαγορεύει 700 γενόσημα φάρμακα από την Ινδία Facebook Twitter
4

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από τα κράτη μέλη της να αναστείλoυν, την αγορά και διάθεση σχεδόν 700 γενόσημων φαρμάκων που δοκιμάστηκαν και κατασκευάζονται στην Ινδία. Αυτή η απόφαση, που ελήφθη στις 16 Ιουλίου, ακολουθεί τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης ρουτίνας που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από τη γαλλική υπηρεσία ασφάλειας των φαρμάκων (MSNA) στην εταιρεία GVK ΒΙΟ, σε μία από τις περιοχές στις οποίες γίνονται οι κλινικές δοκιμές των φαρμάκων, στη νότια Ινδία.


Αφού ειδοποιήθηκε για τα ευρήματα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επανεξέτασε την πολιτική του σε  χιλιάδες φάρμακα που δοκιμάζονται από την GVK κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία για 700 από αυτά ήταν ανεπαρκή. Μέχρι τον Ιανουάριο, συνέστησε την απόσυρσή τους από την αγορά, και πολλά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, έχουν ακολουθήσει ήδη τη συμβουλή του.


Ο πλήρης κατάλογος αυτών των φαρμάκων  έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για αντίγραφα φαρμάκων, όπως το Advil (παυσίπονο), το Seroplex (αντικαταθλιπτικό), το Aerius (αντιισταμινικό), ή το Inexium (γαστρικό).  Αρκετοί γίγαντες της φαρμακοβιομηχανίας  επηρεάζονται από αυτή την ανάκληση, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής Teva, του παγκόσμιου ηγέτη στην γενική ιατρική Mylan, της Ranbaxy της Ινδίας και της γαλλικής Sanofi.
Η GVK ΒΙΟ, είναι ινδική θυγατρική του γίγαντα που υπερηφανεύεται στην ιστοσελίδα του ότι ελέγχει 100% την αξιοπιστία των φαρμάκων της. Όμως πέρυσι, οι επιθεωρητές είχαν βρέι παρατυπίες στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 ως το 2014. Αυτές οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να επιβεβαιωθεί η βιοϊσοδυναμία των γενόσημων φαρμάκων, να διαπιστωθεί δηλαδή ότι η δράση τους είναι πανομοιότυπη με εκείνη του φαρμάκου αναφοράς.


Η απαγόρευση των 700 φαρμάκων αποκαλύφθηκε από τον γερμανικό οργανισμό φαρμάκων, BfArM, σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου. Μέχρι τότε, η απόφαση των Βρυξελλών είχε περάσει στα "ψιλά", δεδομένου ότι, όπως γράφει η Le Monde, ο δικτυακός τόπος της Κομισιόν δεν έχει υψηλή επισκεψιμότητα και δεν είναι εύκολο να τον εντοπίσεις ακόμη και με τη χρήση μηχανής αναζήτησης.


Σε δήλωσή της πάντως, η GVK ΒΙΟ, η οποία αμφισβητεί τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, είπε ότι ήταν «απογοητευμένη  γιατι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, δεν έλαβε χώρα ένας επιστημονικός διάλογος " . Αναφέρει επίσης ότι προτίθεται να διενεργήσει νέες δοκιμές με δικά του έξοδα.

Όμως, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι η μόνη στην οποία παρατηρούνται παρατυπίες σε ό,τι αφορά στις δοκιμές για την αποτελεσματικότητα των γενόσημων φαρμάκων. Και στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανάλογα περιστατικά.

4

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ