Γράφημα παρουσιάζει τον πρωτοφανή αριθμό νεκρών στα έργα για το Μουντιάλ του Κατάρ

Γράφημα παρουσιάζει τον πρωτοφανή αριθμό νεκρών στα έργα για το Μουντιάλ του Κατάρ Facebook Twitter
6

Στον απόηχο της αποκάλυψης του σκανδάλου διαφθοράς στη FIFA, η Washigton Post δημοσιεύει ένα γράφημα που παρουσιάζει τον πρωτοφανή αριθμό νεκρών μεταναστών εργατών, που απασχολούνται κυρίως στα έργα για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι τεράστιες ανθρώπινες απώλειες αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα των αποφάσεων της FIFA και συνδέονται με τη διαφθορά που επικρατεί στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η απόφαση για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο πλούσιο κράτος του Κόλπου, γνωστό για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν αμφιλεγόμενη από την αρχή.

«Έχουν γίνει επανειλημμένες καταγγελίες για δωροδοκία: γιατί αλλιώς, συμπέραναν κάποιοι, να ανατεθεί το Μουντιάλ σε μια μικρή χώρα με αποπνικτική ζέστη το καλοκαίρι και χωρίς καμία κουλτούρα ποδοσφαίρου;», τονίζει ο αρθρογράφος.

Οι χειρότεροι φόβοι των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγιναν πραγματικότητα όταν ξεκίνησαν τα έργα στο Κατάρ και οι θάνατοι μεταναστών - εργατών άρχισαν σταδιακά να πολλαπλασιάζονται. Πέρυσι, μία έρευνα του Guardian αποκάλυψε ότι οι εργάτες μόνο από το Νεπάλ πέθαιναν με έναν ρυθμό ένας κάθε δύο ημέρες.

Ο συνολικός απολογισμός νεκρών μεταναστών από Νεπάλ, Ινδία και Μπαγκλαντές άγγιξε τους 964 τα έτη 2012-2013, σύμφωνα με τον Guardian. Η Washigton Post σημειώνει ωστόσο ότι δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς από αυτούς απασχολούνταν αποκλειστικά στα έργα για το Μουντιάλ. Πάντως, έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων κάνει λόγο για 1.200 θανάτους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ προβλέπει να αγγίζουν τους 4.000 μέχρι το 2022.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τις πρωτοφανείς ανθρώπινες απώλειες στο Κατάρ, σε σύγκριση με μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Μουντιάλ ή Ολυμπιακούς Αγώνες) σε άλλες χώρες. Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει πως σε κάποιες περιπτώσεις οι αριθμοί αποτελούν εκτιμήσεις τρίτων (π.χ. στο Σότσι) ή βασίζονται σε επίσημα στοιχεία που έχουν δώσει τα κράτη (π.χ. στο Πεκίνο) και είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν αποτυπώνουν τα πραγματικά νούμερα. Ενώ στην περίπτωση του Κατάρ τα στοιχεία δεν είναι απολύτως σαφή, καθώς η χώρα δίνει στοιχεία συνολικά για όλους τους νεκρούς εργάτες και άλλες χώρες επικεντρώνονται στο πού αυτοί απασχολούνταν (π.χ. στην κατασκευή σταδίων).

Γράφημα παρουσιάζει τον πρωτοφανή αριθμό νεκρών στα έργα για το Μουντιάλ του Κατάρ Facebook Twitter

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας ΗΠΑ - Ελβετίας για τη διαφθορά στη FIFA, ανακοινώθηκε ότι θα διερευνηθεί και η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ.

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Καραμπινάτη Δυτική προπαγάνδα, όπως ακριβώς έγινε και με τις ανακρίβειες που γράφονται κατά καιρούς για το παραδεισένιο Σταλινικό καθεστώς!!!Απλώς ο Καταρινός διαπλεκόμενος εργολάβος, προκειμένου να περικόψει τα κόστη ("δε βγαίνω, έχω 56 γυναίκες και 432 παιδιά ο Μωαμεθανός!!!") προσέλαβε ανειδίκευτους τζιχαντιστές εργάτες - αυτοκτονίας, οι οποίοι κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, αυτοκτονούν!Την επομένη προσέρχονται στη δουλειά 34 ασασσίνοι πρωτοξάδερφοι και το κακό διαιωνίζεται. Μην ακούτε τις κακόβουλες φήμες πάντως, τα έργα θα τελειώσουν έγκαιρα, γιατί ο Αλλάχ έχει καταλάβει ότι "η μπάλλα είναι το όπιο του λαού" κι έχει βάλει στοίχημα με το Μαρξ με απόδοση 5:1.
Δηλαδή τα μέτρα ασφαλείας των εργατών φτάνει ως εκεί που λέει,ρε μαστρομοχάμεντ,αλφάδιασέ το γ$£₩ τη π%^£%¥/να μου ,ΜΠΑΜ (πυροβολισμός).Λιγότερες απώλειες θα είχαν.
Εδώ οι ΗΠΑ έκαναν δύο φορές εισβολή στο Ιράκ όταν εκείνο "τόλμησε" να επιτεθεί στο Κατάρ, επειδή αυτό παράγει περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, προκαλώντας άμεσα και έμμεσα εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. Στις αναμενόμενες 4.000 νεκρών εργατών στα έργα για το μεθεπόμενο Μουντιάλ θα κολλήσουν τώρα; Θα προφασιστούν ότι έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια κλπ, και θα το κάνουν γαργάρα όλο το θέμα.