Σύγχρονη «σκλαβιά» στο Κατάρ: Απαγορεύεται σε εργάτες να επιστρέψουν στο Νεπάλ για τις κηδείες

Σύγχρονη «σκλαβιά» στο Κατάρ: Απαγορεύεται σε εργάτες να επιστρέψουν στο Νεπάλ για τις κηδείες Facebook Twitter
1
Σύγχρονη «σκλαβιά» στο Κατάρ: Απαγορεύεται σε εργάτες να επιστρέψουν στο Νεπάλ για τις κηδείες Facebook Twitter

Αν και επτά χρόνια πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ, οι προετοιμασίες για τους αγώνες έχουν επισκιαστεί από καταγγελίες για δωροδοκίες, διαφθορά αλλά και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν μία ακόμα πτυχή των άθλιων συνθηκών εργασίας, υπό τις οποίες εργάζονται περίπου 1,5 εκατομμύριο μετανάστες από τη νότια Ασία.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Κατάρ αρνήθηκε να δώσει άδεια σε εργάτες από το Νεπάλ, προκειμένου να επισκεφτούν τις οικογένειες τους ή να παραβρεθούν σε κηδείες συγγενών και φίλων, μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα τους, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους.

Ο υπουργός εργασίας του Νεπάλ Tek Bahadur Gurung, δήλωσε ότι μετά από τον σεισμό της 25ης Απριλίου, ζήτησαν από όλες τις εταιρείες στο Κατάρ να δώσουν ειδική άδεια και να καλύψουν τα ταξιδιωτικά εισιτήρια σε εργάτες από το Νεπάλ. Όμως, σε όσους δουλεύουν για την προετοιμασία του Παγκόσμιου Κυπέλλου, δεν τους έχει επιτραπεί να φύγουν λόγω της πίεσης για να ολοκληρώσουν τα έργα στην ώρα τους.

Οι Νεπαλέζοι εργάτες υπολογίζονται σε 400.000. Απαντώντας στις καταγγελίες, που έγιναν από την κυβέρνηση του Νεπάλ, ανώτατη επιτροπή του Κατάρ που επιβλέπει τα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανέφερε ότι έχει δοθεί άδεια σε περισσότερα από 500 άτομα προκειμένου να επιστρέψουν προσωρινά στο Νεπάλ.

«Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από 500 Νεπαλέζοι που εργάζονται σε διαφορετικές κατασκευαστικές εργασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο, σας διαβεβαιώνω. Προσφερθήκαμε ακόμη και να πληρώσουμε τα αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να επιστρέψουν όλοι οι εργάτες από τη χώρα μας, αλλά ούτε αυτό έκανε τη διαφορά. Η πρεσβεία μας στη Ντόχα έχει κατακλυστεί με αιτήματα για βοήθεια από τους εργαζομένους του Παγκοσμίου Κυπέλλου που δεν τους επιτρέπεται να φύγουν», ανέφερε ο υπουργός εργασίας του Νεπάλ.

Σύγχρονη «σκλαβιά» στο Κατάρ: Απαγορεύεται σε εργάτες να επιστρέψουν στο Νεπάλ για τις κηδείες Facebook Twitter

Σημειώνεται ότι μία έρευνα του Guardian το 2013 υπολόγιζε ότι τουλάχιστον 4.000 μετανάστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και πενιχρές αμοιβές, θα πεθάνουν πριν τους αγώνες του 2022. Οι άσχημες συνθήκες έχουν ήδη προκαλέσει περισσότερους από 1.200 θανάτους εργαζομένων από το 2010.  Παρά τις εκκλήσεις να πραγματοποιηθούν οι αγώνες σε άλλη χώρα, ο πρόεδρος της FIFA έχει διαβεβαιώσει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα γίνει στο Κατάρ.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια