Σπάνιο πτηνό απειλείται με εξαφάνιση από την επέλαση των τζιχαντιστών στην Παλμύρα

Σπάνιο πτηνό απειλείται με εξαφάνιση από την επέλαση των τζιχαντιστών στην Παλμύρα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Wikimedia Commons / Mich77
1

Ένα σπάνιο είδος πτηνού απειλείται με εξαφάνιση στη Συρία, λόγω της κατάληψης της ιστορικής πόλης Παλμύρα από το Ισλαμικό Κράτος, προειδοποιούν ειδικοί, σύμφωνα με το BBC.

Μία ολιγάριθμη αποικία του συγκεκριμένου πτηνού, γνωστού ως Ίβις του Ουάλντραπ (Geronticus eremita), βρέθηκε κοντά στην Παλμύρα το 2002. Τρία τέτοια πτηνά, που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία, εγκαταλείφθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν εκείνοι που τα φύλαγαν εγκατέλειψαν την περιοχή για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Η τύχη των πτηνών αγνοείται.

Σύμφωνα με το BBC, οι αρχές προσφέρουν αμοιβή 1.000 δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με την τύχη ενός τέταρτου πτηνού, που έχει ονομαστεί Ζηνοβία.

Η Ένωση για την Προστασία της Φύσης στον Λίβανο δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι ο εντοπισμός της Ζηνοβίας είναι κομβικής σημασίας, καθώς είναι το μοναδικό πτηνό που γνωρίζει τις μεταναστευτικές διαδρομές προς τόπους διαχείμασης στην Αιθιοπία και χωρίς εκείνην τα άλλα αιχμάλωτα πτηνά δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθερα. Κατά συνέπεια, το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση στην άγρια φύση της Συρίας, προειδοποιούν οι ορνιθολόγοι.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό Τζιμ Μούιρ δήλωσε ότι το είδος αυτό εθεωρείτο ότι έχει εξαφανιστεί από την περιοχή μέχρι που βρέθηκαν επτά τέτοια πτηνά να έχουν χτίσει τις φωλιές τους κοντά στην Παλμύρα πριν από περισσότερο από δέκα χρόνια. Αλλά παρότι τέθηκαν υπό προστασία, ο αριθμός τους μειώθηκε σε τέσσερα.

Σύμφωνα με το BBC, μόνο η Ζηνοβία επέστρεψε φέτος στον χώρο φιλοξενίας τους. Τρία ακόμη πτηνά που βρίσκονται σε αιχμαλωσία κρατούνταν σε γειτονικό χώρο αλλά δεν είναι σαφές αν είναι ακόμα ασφαλή.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια