Η Ιρλανδία γράφει ιστορία - Ηχηρό ναι στους γάμους ομοφυλοφίλων δείχνει το δημοψήφισμα

Η Ιρλανδία γράφει ιστορία - Ηχηρό ναι στους γάμους ομοφυλοφίλων δείχνει το δημοψήφισμα Facebook Twitter
9

Η Ιρλανδία, που ήταν για καιρό μια από τις πιο συντηρητικές χώρες του δυτικού κόσμου φαίνεται πως σήμερα θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει την ισότητα των γάμων μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία. 

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι ψήφισαν μαζικά υπέρ του γάμου μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Παρασκευή στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ισότητας, λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων.


"Νομίζω ότι (η πρόταση) πέρασε" είπε ο Έον Ο'Ρίορντεν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς από το κεντρικό κέντρο καταμέτρησης των ψήφων στο Δουβλίνο. Όπως διευκρίνισε, παρατήρησε ότι φαίνεται ότι περιοχές της μεσαίας τάξης "που δεν είναι κατ' ανάγκη φιλελεύθερες ψήφισαν ένα ηχηρό ναι" στο να επιτρέπεται ο γάμος των προσώπων του ιδίου φύλου.


Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά το απόγευμα ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η συμμετοχή ήταν μεγάλη και πως ακόμη και στις πιο συντηρητικές περιοχές το αποτέλεσμα θα είναι περίπου 50-50.


Ο Τζον Μάρεϊ, του Καθολικού ερευνητικού Ινστιτούτου Αϊόνα, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της πρότασης αυτής, παραδέχτηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει υπερψηφιστεί. "Όλοι φαίνεται ότι προβλέπουν ένα 'Ναι'... όπως φαίνεται προς το παρόν. Είναι απογοητευτικό", σχολίασε.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Σε συζήτηση με Βρετανό φίλο γιατί ετέθη το θέμα σε δημοψήφισμα, μου απάντησε ότι υπήρχε ήδη και μάλιστα ισχυρό σύμφωνο συμβίωσης, αλλά για να θεσπιστεί ο γάμος, επειδή είχε από παλιά γραφτεί στο Σύνταγμα ότι πρόκειται για ένωση άνδρα και γυναίκας, έπρεπε να αλλάξει το Σύνταγμα και το Σύνταγμα στην Ιρλανδία αλλάζει μόνο με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος. Κι εγώ θεωρώ ότι η πλειοψηφία δεν έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει αν μια ομάδα ανθρώπων θα αντιμετωπίζεται ισότημα. Οίκοθεν νοείται που λένε και οι δικηγόροι, ότι οι δικαστικές προσφυγές Ελλήνων στο ΕΔΑΔ είναι σωστές και είναι θεμιτό να διεκδικούμε δικαστικά την ισότητα.Χθες στο Euronews υπήρχε ένα ολιγόλεπτο αφιέρωμα στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας ΣΕ ΚΑΘΕ δελτίο ειδήσεων, δηλαδή περίπου ανά ώρα. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην το δεις. Αντίθετα στα Ελληνικά ΜΜΕ δεν ακούστηκε ΤΙΠΟΤΑ, ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ. Όταν όμως υπήρχαν λυσσαλέες αντιδράσεις στη Γαλλία (από την ακροδεξιά μαζί με τους... Μουσουλμάνους !!! ) για τον εκεί γάμο, ενώ σταθερά η πλειοψηφία απαντούσε ΝΑΙ στις δημοσκοπήσεις, τα Ελληνικά ΜΜΕ μετέδιδαν ΜΟΝΟ τις αντιδράσεις, περνώντας την Ελληνική παραληρηματική γραμμή ότι "κάποια κέντρα της Νέας Τάξης" φέρνουν αυτές τις αλλαγές ερήμην των λαών. Καταλαβαίνετε γιατί χρεοκοπήσαμε; Δεν είμαστε σε επαφή, ούτε ως απλή πληροφόρηση, με τις εξελίξεις στην ΕΕ. Ζούμε σε μια Κύστη (με πύον).Στην Ιρλανδία Μνημόνια ήλθαν και παρήλθαν. Η βασική αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα Μνημόνια φέρνουν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαψεύδεται. Ασφαλώς η ΝΔ ειδικά του Σαμαρά, ήταν φασιστική. Ακροδεξιά, χωρίς αμφιβολία. Αλλά η Ιρλανδία τα κατάφερε, βγαίνει πιο δυνατή και πιο δημοκρατική κι εδώ ακόμα όσοι έχουν χρήματα ψάχνουν λαγούμια για να τα κρύψουν. Τυφλοπόντικες των λαγουμιών, έχουμε καταντήσει. Επειδή δεν είμαι ρατσιστής, αυτό δεν είναι πρόβλημα στο DNA μας. Είναι κυρίως πρόβλημα Παιδείας, αλλά αυτό αργεί να αποδώσει (όμως το Σχολείο παραμένει ένας τόπος όπου φονεύεται στυγερώς η ελεύθερη σκέψη) και άμεσα ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ.WELL DONE, IRELAND!!!
Δημήτρη συμφωνώ μαζί σου. Όμως παρακολούθησα το βραδινό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, όπου είδα εκτενέστατο ρεπορταζ για το ιρλανδικό δημοψήφισμα νομίζω το Σάββατο όταν βγήκαν τα αποτελέσματα. Για τα άλλα κανάλια δεν ξέρω.
Ωραία όλα αυτά. Βέβαια συμφωνώ με exist ότι τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων δεν θα έπρεπε να τίθενται ως δημοψήφισμα.I don't want to rain on this parade, αλλά για να μην ξεχνιώμαστε, στην Ιρλανδία το δικαίωμα στην έκτρωση είναι παράνομο, πλην των κάτωθι περιπτώσεων: "Restricted to cases of maternal life, mental health, and/or health". http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Abortion_Laws.svgΔηλαδή ακόμη και σε περίπτωση βιασμού δεν επιτρέπεται. http://www.dailymail.co.uk/news/article-53569/Abortion-ship-docks-Dublin.htmlhttp://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ireland/10119109/Irish-abortion-law-key-factor-in-death-of-Savita-Halappanavar-official-report-finds.htmlΕπίσης επανερχόμενοι στα LBGT, τα διεμ/δια-φυλικά άτομα δεν έχουν καμία νόμιμη αναγνώριση στην Ιρλανδία, yet.(βλ. index, είναι πιο ενδιαφέρον από τον χάρτη) http://www.tgeu.org/sites/default/files/Trans_Map_Index_2014.pdf
Όπου και έγινε εκτενεστατη συζήτηση για το θέμα. Επίσης είχε την υποστήριξη όλων των μεγάλων κομματων, αριστερά και δεξιά. Εδώ ούτε η αριστερά δεν ασχολείται με τους γκέι πολίτες. Ούτε οι ίδιοι γκέι με τη ζωή τους βέβαια...
Πολύ θετικό σα νέο, πολύ απογοητευτικό σα λόγος δημοψηφίσματος.Δεν είναι δυνατόν θέματα δικαιωμάτων μειονοτήτων να τίθενται σε δημοψήφισμα.Και ναι, είναι πολύ θετικό και ευχάριστο ότι οι Ιρλανδοί καταλαβαίνουν πως οι gay φίλοι, συγγενείς και αγαπημένοι μας πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς, αλλά το να ρωτάς την πλειοψηφία αν η μειοψηφία θα έπρεπε να έχει τα ίδια δικαιώματα με εσένα είναι τραγικό, επικίνδυνο και δείχνει παντελή έλλειψη @@ από τους πολιτικούς που το κάνουν και οι οποίοι θέλουν μονάχα να καρπωθούν τα θετικά χωρίς να χρεωθούν τις πιθανές χαμένες συντηρητικές ψήφους.
Αφού η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από μία από τις (παραδοσιακά) πιο συντηρητικές χώρες της Ευρώπης, νομίζω ότι σύντομα πρέπει να έρθει και η σειρά της Ελλάδας.
Μπράβο στους Ιρλανδούς που μας βάζουν γυαλιά με την δημοκρατικότητά τους και το οτι επιτέλους έχουν σταματήσει να ακολουθούν χριστιανοταλιμπανικές γραμμές? Εμείς στον μεσαίωνα ακόμη, έ?