Επιζήσασα αγκαλιάζει και συγχωρεί τον «λογιστή του Άουσβιτς»

Επιζήσασα αγκαλιάζει και συγχωρεί τον «λογιστή του Άουσβιτς» Facebook Twitter
4

Επιζήσασα του Άουσβιτς η οποία παρίσταται στη δίκη του λεγόμενου «λογιστή του Άουσβιτς» του 93χρονου Όσκαρ Γκρόενινγκ που δικάζεται αυτές τις ημέρες στη Γερμανία, προχώρησε σε μια αναπάντεχη αλλά και συγκινητική κίνηση αγκαλιάζοντας και συγχωρώντας τον κατηγορούμενο.

Η Eva Kor, η οποία σήμερα είναι 81 ετών μόλις είδε τον κατηγορούμενο του έδωσε το χέρι της, τον αγκάλιασε και εκείνος τη φίλησε στο μάγουλο.

'' Οι πρώην εχθροί μπορούν να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Τι στο καλό θέλουμε να δείξουμε στο κόσμο ; Με το να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον ποτέ δεν προέκυψε κάτι καλό'', είπε η 81χρονη προσθέτοντας ότι δεν είχε σκεφτεί από πριν αυτή την κίνησή της. «Τι στο καλό, αυτό δεν κάνουν δύο άνθρωποι όταν συναντιούνται;», τόνισε.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της δίκης η Eva Kor είχε οδηγηθεί στα 10 της χρόνια στο Άουσβιτς  μαζί με την δίδυμη αδερφή της. Εκεί ο Μέγκελε τους έκανε πειράματα με εμβόλιο επειδή ήταν δίδυμες, αν και αυτό δεν σήμαινε ότι θα γλίτωναν το θάνατο όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC: '' Αυτό δεν σήμαινε ότι θα ζήσεις. Αυτό σήμαινε ότι δεν θα πήγαινες άμεσα στο θάλαμο αερίων'', είπε.

'' Εμένα προσωπικά μου είχαν κάνει ένεση, η οποία περιείχε ένα θανατηφόρο μικρόβιο. Εκείνοι που μου την έκαναν κάθισαν πάνω από το κρεβάτι μου και γελούσαν. Τις επόμενες δύο βδομάδες μου έχει μείνει μόνο μια ανάμνηση. Να σέρνομαι στην άλλη άκρη του στρατώνα για να φτάσω σε μια βρύση να πιω νερό. Προσπαθούσα να με πείσω ότι πρέπει να επιβιώσω'', τόνισε.

Μάλιστα είπε στο δικαστήριο ότι ακόμη και τώρα δεν ξέρει τι περιείχε το εμβόλιο και παρακάλεσε οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει μαζί της. "Εβδομήντα χρόνια μετά, εγώ ακόμα δεν ξέρω τι έγινε με την ένεση στο σώμα μου και στην αδερφή μου, που πέθανε πριν από είκοσι χρόνια», είπε. "Κάποιος έχει αυτά τα αρχεία. Ο Mengele δεν τα κατέστρεψε", επισήμανε.

Για την κίνηση της προς τον κατηγορούμενο είπε: «Πώς μπορώ να σκεφτώ να σας βλάψω;.  Δεν είμαι ένα αξιολύπητο άτομο, είμαι ένας άνθρωπος που νίκησε και έχει καταφέρει να αφήσει τον πόνο πίσω του.  "Το θύμα έχει το δικαίωμα να είναι ελεύθερο - και δεν μπορείς να είσαι ελεύθερος από ό, τι  σου έχουν κάνει, αν δεν μπορείς, να αποτινάξεις αυτό το φορτίο του πόνου και του θυμού."

Επιζήσασα αγκαλιάζει και συγχωρεί τον «λογιστή του Άουσβιτς» Facebook Twitter

Ο κατηγορούμενος  ακούγοντας την κατάθεση της όπως και άλλων επιζώντων ή συγγενών θυμάτων ζήτησε να διακοπεί η δίκη μην αντέχοντας να ακούσει περισσότερα.

Ο 93χρονος Oskar Groening ήταν φύλακας στο  Άουσβιτς και είχε το παρατσούκλι ''ο Λογιστής του Άουσβιτς'' καθώς κρατούσε τα χρήματα και άλλα πολύτιμα αγαθά από τους Εβραίους που κρατούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης .Τώρα, 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ο Oskar οδηγείται σε δίκη με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε 300χιλιάδες φόνους.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
93 ο ενας 81 η αλλη αλλο απο συγνωμη και συγχωρεση δεν παιρνει πια τι να δικασεις τι ευθυνες να ζητησεις;ας μεινει η ανθρωπια σαν παραδειγμα για τους νεοτερους.