Η απότομη πτώση της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως ανεβάζει τις τιμές

Η απότομη πτώση της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως ανεβάζει τις τιμές Facebook Twitter
3

Η ξηρασία στην Ισπανία και η εξάπλωση μιας νόσου στα ελαιόδεντρα της Ιταλίας έχει προκαλέσει «απότομη πτώση» της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, αυξάνοντας σημαντικά την άνοδο των τιμών σε όλο τον κόσμο. Οι μετεωρολόγοι ωστόσο είναι αισιόδοξοι για την αλλαγή των συνθηκών, όπως γράφει σήμερα ο Independent.

Με το 54% των καλλιεργειών στην Ισπανία που δεν θα έχουν φέτος ελαιόλαδο λόγω της ξηρασίας του προηγούμενου χρόνου και τα άρρωστα δέντρα στη νότια περιοχή της Apuglia στην Ιταλία, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου έφτασε να είναι κατά 0,8 εκατομμύρια τόνους λιγότερη, σχέση με πέρυσι.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο και η μειωμένη συγκομιδή έχει ήδη ανεβάσει κατά 23% την τιμή του προϊόντος στη χώρα, ενώ οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου έφτασαν σε υψηλό δεκαετίας τον Ιανουάριο.

Παρά τις μεγάλες καλλιέργειες στην Ελλάδα, την Τυνησία και την Τουρκία, η παγκόσμια προμήθεια ελαιολάδου παραμένει σημαντικά μειωμένη. Στην Ισπανία οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται σύμφωνα με τον Thomas Mielke, διευθυντή του "Oil World".

Μιλώντας στην εφημερίδα "The Independent", o Milke δήλωσε: «Στην Ισπανία, η κατανάλωση του ελαιολάδου ήταν πολύ μεγάλη, πράγμα που σημαίνει ότι  είμαστε αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές για το υπόλοιπο της σεζόν, αφού έχουμε ήδη καταναλώσει πάρα πολύ»


Ο Milke είπε για τη νόσο των ελαιόδενδρων στην Ιταλία (όπου πολλά δέντρα έχουν καταστραφεί εξαιτίας ενός  βακτηρίου που ονομάζεται Xylella fastidiosa) ότι είναι «πολύ σοβαρή κατάσταση», η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ελαιολάδου το επόμενο έτος.

Η ΕΕ έχει ζητήσει την κοπή 11 εκατομμυρίων δένδρων στην Ιταλία λόγω της θανατηφόρας νόσου, αναφέρει η Daily Mail. Ωστόσο ο Milke είπε ότι υπάρχει φως στον ορίζοντα για την επόμενη χρονιά, εφ 'όσον υπάρξουν «ευνοϊκές καιρικές συνθήκες» για την ανάπτυξη της ανθοφορίας της ελιάς.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ