Η Σουηδία εγκαταλείπει την πολιτική των πλεονασμάτων

Η Σουηδία εγκαταλείπει την πολιτική των πλεονασμάτων Facebook Twitter
2

Την πρόθεση της να εγκαταλείψει την πολιτική των πλεονασμάτων προς όφελος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ανακοίνωσε η Σουηδία, αμφισβητώντας την πολιτική της λιτότητας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle η σουηδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον στόχο του πλεονάσματος του 1% στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που συνιστούσε αξίωμα της οικονομικής πολιτικής της χώρας από το 1997.

Η πολιτική του πλεονάσματος, όπως επισημαίνουν, έχει βοηθήσει μετά την οικονομική κρίση του 1990 την χώρα, σημειώνει η αρμόδια υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Σουηδία βρίσκεται σήμερα σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, με έναν γηράσκοντα πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις στα δημόσια ταμεία.

 Όπως λέει, η εμμονή στο πλεόνασμα θα απαιτούσε περαιτέρω περικοπές και αύξηση των φόρων κατά 75 δις κορώνες. Η εγκατάλειψη του από την άλλη πλευρά σημαίνει απελευθέρωση πόρων που η κυβέρνηση θέλει να διαθέσει για μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα της στέγης και της εκπαίδευσης.

 Η αντιπολίτευση εμφανίζεται διχασμένη με την αριστερά να εμφανίζεται θετική και την δεξιά να αντιτίθεται στα κυβερνητικά σχέδια.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
«Η πολιτική του πλεονάσματος, όπως επισημαίνουν, έχει βοηθήσει μετά την οικονομική κρίση του 1990 την χώρα, σημειώνει η αρμόδια υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Σουηδία βρίσκεται σήμερα σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση»25 χρόνια πλεονάσματα. Συγχαρητήρια στην Σουηδία.