Στην Ισλανδία ο πρώτος ναός Σκανδιναβικών θεών από την εποχή των Βίκινγκς

Στην Ισλανδία ο πρώτος ναός Σκανδιναβικών θεών από την εποχή των Βίκινγκς Facebook Twitter
1

Οι Ισλανδοί σύντομα θα μπορούν να λατρεύουν δημόσια τον Θωρ, τον Όντιν και την Φρίγκα σε ένα ναό που θα ξεκινήσει να χτίζεται αυτό το μήνα. Θα είναι ο πρώτος ναός του νησιού αφιερωμένος στους Σκανδιναβικούς θεούς από την εποχή των Βίκινγκς.

Η λατρεία των θεών στην Σκανδιναβία έδωσε την θέση της στον Χριστιανισμό πριν περίπου 1000 χρόνια  αλλά μια νέα μορφή του Νορβηγικού παγανισμού έχει κάνει την εμφάνιση της τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει αρκετά δημοφιλής στην Ισλανδία.

«Δεν νομίζω ότι πιστεύει κανείς σε έναν μονόφθαλμο άντρα που καβαλάει ένα άλογο με 8 πόδια», λέει ο Hilmar Örn Hilmarsson, ένας από τους βασικούς ιερείς του Ásatrúarfélagið, ενός οργανισμού που προωθεί την πίστη στους Νορβηγικούς θεούς. «Βλέπουμε τις ιστορίες σαν ποιητικές μεταφορές και μια εκδήλωση των δυνάμεων της φύσης και της ανθρώπινης ψυχολογίας».

 

Τα μέλη του  Ásatrúarfélagið έχουν τριπλασιαστεί στην Ισλανδία την τελευταία δεκαετία σε 2.400 μόνο τον περασμένο χρόνο σε ένα πληθυσμό που μετράει περίπου 330.000 κατοίκους της χώρας.

Ο ναός θα είναι κυκλικός και θα είναι θαμμένος στα 4 μέτρα ενός λόφου που θα έχει θέα την Ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ με έναν θόλο στην κορυφή για να μπαίνει μέσα το φως του ήλιου.

Μέσα θα διεξάγονται τελετές όπως γάμοι και κηδείες. Η ομάδα επίσης θα δίνει ονόματα σε παιδιά και θα μυεί εφήβους όπως γίνεται και σε άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

Οι νέο-παγανιστές της Ισλανδίας θα γιορτάζουν την αρχαία ιεροτελεστία του Μπλοτ με μουσική, ανάγνωση, φαγητό και ποτό αλλά αφήνοντας απ’ έξω τις βάρβαρες σφαγές των ζώων. 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ