Ποια είναι τελικά η πιο κρύα πόλη στον κόσμο;

Ποια είναι τελικά η πιο κρύα πόλη στον κόσμο; Facebook Twitter
4
Ποια είναι τελικά η πιο κρύα πόλη στον κόσμο; Facebook Twitter
Δημοκρατία της Σακά, στην Ασιατική Ρωσία (Σιβηρία) - φωτ.: Amos Chapple

Ποια πόλη του κόσμου είναι η ψυχρότερη;
Δεν είναι μία, αλλά τρεις που διεκδικούν τον ψυχρό τίτλο.

Η μικρή πόλη Γέλοουναϊφ στον Καναδά, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν πολύ συχνά κάτω από -30 ° C, το Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας όπου το έδαφος του τοπικού νεκροταφείου θα πρέπει να αποψυχθεί για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μία ταφή, και η πόλη Γιακούτσκ στη Ρωσία στην οποία  τα αεροπλάνα δεν μπορούν να προσειωθούν λόγω ψύχους.

Οι κάτοικοι του Όστερσουντ της Σουηδίας περήφανα αποκαλούν την πόλη τους "Η Πόλη του Χειμώνα".

Και αν σκεφτούμε ότι έχουν επανειλημμένα υποβάλει αίτηση για την φιλοξενία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ο τίτλος αυτός είναι μάλλον ένα καλό... μάρκετινγκ.

Τόσο καλό που φαίνεται ότι δεν έχει την αποκλειστικότητα μιας που η πόλη Ούλου της Φινλανδίας αλλά και το Έντμοντον του Καναδά διεκδικούν τον ίδιο τίτλο.


Σε όλα αυτά τα μέρη το δριμύ κρύο είναι λόγος υπερηφάνειας, και οι παγωμένες θερμοκρασίες δεν είναι απλά ανεκτές αλλά γιορτάζονται.

Ποια όμως από όλες τις πόλεις που τον διεκδικούν αξίζει τον τίτλο της ψυχρότερης σε όλο τον κόσμο;

Η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία Πληροφοριών της Διεθνούς Μετεωρολογικής Οργάνωσης, που λειτουργεί από το Παρατηρητήριου του Χονγκ Κονγκ, θα μπορούσε να δώσει μία απάντηση.

Ποια είναι τελικά η πιο κρύα πόλη στον κόσμο; Facebook Twitter
Γέλοουναϊφ, Καναδάς


Σύμφωνα με μετρήσεις τριών δεκαετιών ένας δυνατός υποψήφιος για την πιο κρύα πόλη του κόσμου είναι το Γέλοουναϊφ του Καναδά (μια μικρή κωμόπολη με πληθυσμό 20.000 κατοίκων) όπου ένα μικρό σπίτι χρειάζεται περισσότερα από 5000 δολάρια ετησίως για θερμανθεί στοιχειωδώς, και το νερό των πυροσβεστικών αντλιών προλαβαίνει να παγώσει πριν καν φτάσει στον στόχο του.

Ενώ όμως το Γέλοουναϊφ είναι η πιο παγωμένη πόλη της Βορείου Αμερικής, δύσκολα μπορεί να κερδίσει την θέση του πιο κρύου τόπου στον κόσμο, αν και οι θερμοκρασίες φτάνουν σχεδόν καθημερινά τους -30 ° C.

Ποια είναι τελικά η πιο κρύα πόλη στον κόσμο; Facebook Twitter
Η πόλη Γιακούτσκ της Ρωσίας στους -46 ° C τον περασμένο Γενάρη


Το σαφώς μικρότερο Γιακούτσκ της Ρωσίας (270.000 κάτοικοι) ξεπερνάει σε ψύχος το Γέλοουναϊφ, με μέση χειμερινή θερμοκρασία που κυμαίνεται στους -34 ° C.

Η πόλη είναι τόσο παγωμένη που το αεροδρόμιο της δεν μπορεί να δεχτεί παρά ελάχιστους τύπους αεροπλάνων, που συνήθως δεν είναι σχεδιασμένα για προσγείωση σε τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες.
Το κρύο στο Γιακούτσκ παγώνει τα κινητά τηλέφωνα, και ακόμα και η ανοικοδόμηση στην πόλη είναι μια πρόκληση καθώς οι μεγάλες πιέσεις λιώνουν το έδαφος βυθίζοντάς το.

Μόνη λύση είναι η τεχνική κατάψυξή του εδάφους με ειδικές συσκευές, από μεριάς των μηχανικών.
Η παραδοσιακή κουζίνα του Γιακούτσκ περιλαμβάνει κατεψυγμένα ψάρια της Αρκτικής σερβιρισμένα με σάλτσα μουστάρδας, ενώ τα θερμοκήπια είναι η μόνη πηγή φρέσκων λαχανικών.

Η πιο μικρή -αλλά μόνιμα κατοικημένη- ψυχρότερη πόλη στον κόσμο θεωρείται το Οϊμιάκον της Ρωσίας, όπου 500 περίπου κάτοικοι υπομένουν θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους -67° C.

Αλλά είναι η πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ, που μπορεί να διεκδικήσει πιο επάξια στον τίτλο του πιο παγωμένου αστικού κέντρου του κόσμου, με πληθυσμό που φτάνει τα 1,3 εκατομμύρια.

Ποια είναι τελικά η πιο κρύα πόλη στον κόσμο; Facebook Twitter
Στην πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ οι χειμερινές θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους -33 ° C

Με χειμερινές θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τους -33 ° C οι κάτοικοι του Ουλάν Μπατόρ αναγκάζονται να λιώσουν με φωτιά το μόνιμο στρώμα πάγου που καλύπτει το έδαφος για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν μία ταφή.

Η τοπική διατροφή περιλαμβάνει παγάκια φτιαγμένα από αίμα αλόγου, ενώ κανείς δεν περπατάει ποτέ – πράγμα που κάνει την κίνηση στους δρόμους ανυπόφορη.

Τέλος, πολύ συχνά οι κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούν το εσωτερικό εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων ως ψυγειο-καταψύκτες για τα αποθέματα κρέατος.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM