Η Σαϊεντολογία επιτίθεται σε ντοκιμαντέρ που την "ξεμπροστιάζει"

Η Σαϊεντολογία επιτίθεται σε ντοκιμαντέρ που την "ξεμπροστιάζει" Facebook Twitter
Νικόλ Κίντμαν - Τομ Κρουζ
0

Η κυριακάτικη προβολή της ταινίας Going Clear: Scientology and the Prison of Belief στο Φεστιβάλ του Σάντανς που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Γιούτα των ΗΠΑ, ήταν ένα από τα γεγονότα της διοργάνωσης. Το ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Άλεξ Γκίμπνι βασίζεται σε βιβλίο του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα Λόρενς Ράιτ και "ξεμπροστιάζει" διάσημους Σαϊεντολόγους, μεταξύ των οποίων και ο Τομ Κρουζ.

Η προβολή της ταινίας στο ορεινό θέρετρο Πάρκ Σίτι έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας γιατί υπήρχαν φόβοι για αντιδράσεις, αλλά τελικά όλα κύλησαν ομαλά. Στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα και πολύς κόσμος έμεινε τελικά εκτός.

Σύμφωνα με τους LA Times, η ταινία περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πρώην μέλη της αίρεσης που μίλησαν στον Ράιτ για το βιβλίο του και εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο μεταχείρισης τους καθώς και για φορολογικές ελαφρύνσεις που απολαμβάνουν. Ένα από τα θέματα που προσεγγίζει η ταινία λεπτομερώς είναι και ο γάμος του Τομ Κρουζ με τη Νικόλ Κίντμαν. Πρώην υψηλά ιστάμενο μέλος της αίρεσης υποστηρίζει ότι ο Κρουζ απομακρύνθηκε από την αίρεση όσο ήταν παντρεμένος με την Κίντμαν, ύστερα από δικές της πιέσεις, και ισχυρίζεται ότι η Σαϊεντολογία τον ανάγκασε να χωρίσει, επειδή υποπτεύονταν τον πατέρα της Αυστραλής ηθοποιού, ο οποίος είναι διακεκριμένος ψυχίατρος. Στην πραγματικότητα, η ιδιότητα του πατέρα της έβαλε την Κίντμαν στη λίστα των "δυνητικών πηγών προβλημάτων" για την αίρεση.

Η Σαϊεντολογία επιτίθεται σε ντοκιμαντέρ που την "ξεμπροστιάζει" Facebook Twitter
Το "αρχηγείο" της Σαϊεντολογίας στο Χόλιγουντ

Η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, με χθεσινή της ανακοίνωση, επιτέθηκε στην ταινία, τους δημιουργούς της, αλλά και το αμερικανικό καλωδιακό δίκτυο HBO που θα την προβάλει, στηρίζοντας κυρίως την επίθεσή τους στο γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκαν καθόλου τα γεγονότα από την αντίθετη πλευρά.

  

"Οι κατηγορίες που εξαπολύονται κατά της Σαϊεντολογίας στην ταινία είναι όλες ψευδείς και δημιουργήθηκαν χωρίς καν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας" σημειώνουν, επισημαίνοντας ότι με ολοσέλιδη καταχώρησή τους στους New York Times τον προηγούμενο μήνα, αποκήρυσσαν την ταινία. "Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας εδώ και τρεις μήνες, ο κ. Γκίμπνι και το HBO αρνήθηκαν να μας παρουσιάσουν το υλικό της ταινίας, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε".

 

Οι πηγές του σκηνοθέτη χαρακτηρίστικαν από τους Σαϊεντολόγους ως "μνησίκακοι αποστάτες, η συνήθης κλίκα εμμονικών πρώην μελών της Εκκλήσίας που εκδιώχθηκαν 30 χρόνια πριν και φέρουν ιστορικό ψεμάτων για την Εκκλησία για προσωπικό τους όφελος".

  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ