WikiLeaks: Οι ταξιδιωτικές οδηγίες της CIA προς τους πράκτορές της

WikiLeaks: Οι ταξιδιωτικές οδηγίες της CIA προς τους πράκτορές της Facebook Twitter
0

Τις ταξιδιωτικές οδηγίες που δίνονται από τη CIA στους πράκτορές της, προκειμένου να περνούν τα σύνορα και να αποφεύγουν τους αυστηρούς ελέγχους, αποκαλύπτει το WikiLeaks.

 

Συγκεκριμένα, δημοσίευσε δύο έγγραφα, που χρονολογούνται το 2011 και το 2012, και έχουν διαβάθμιση απορρήτου "NOFORN", που σημαίνει ότι δεν πρέπει να κοινοποιηθούν σε μυστικές υπηρεσίες συμμαχικών χωρών. Σε αυτά αναφέρονται οδηγίες όπως μην αγοράζετε εισιτήριο απλής μετάβασης με ρευστό την προηγουμένη ενός αεροπορικού ταξιδιού, μην δείχνετε ατημέλητος όταν ταξιδεύετε με διπλωματικό διαβατήριο και να εμμένετε στο σενάριο κάλυψης.

Σε ένα από τα έγγραφα αναφέρεται ότι μία μέρα, ένας πράκτορας της CIA επιλέχθηκα να περάσει από προχωρημένο έλεγχο σε ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο. Η CIA αποδίδει το γεγονός στην ατημέλητη εμφάνισή του, που δεν συμφωνούσε με το διπλωματικό διαβατήριο του. 

 

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου έλεγξαν τις αποσκευές του πράκτορα και βρήκαν ίχνη εκρηκτικών υλών. Ωστόσο, ο πράκτορας κατάφερε να συνεχίσει το ταξίδι του, καθώς επέμεινε στο σενάριο κάλυψής του λέγοντας ότι ασχολείται με την αντιτρομοκρατική δράση. Οι οδηγίες της CIA επισημαίνουν ότι μία κάλυψη συνεκτική και πειστική είναι σημαντική για την αποφυγή αυτών των προχωρημένων ελέγχων. 

 

Στην ανακοίνωσή του, το WikiLeaks σχολιάζει πως εάν η αντιτρομοκρατική εκπαίδευση του συγκεκριμένου πράκτορα ήταν απλώς κάλυψη, τι δουλειά είχε σε ένα αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ίχνη εκρηκτικών και για ποιον λόγο του επετράπη να συνεχίσει το ταξίδι του;

 

«Η CIA έχει διαπράξει απαγωγές σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ιταλία και η Σουηδία, επί κυβερνήσεως Μπους. Οι οδηγίες αυτές δείχνουν ότι επί κυβερνήσεως Mπαράκ Ομπάμα, η CIA εξακολουθεί να επιδιώκει τη διάβαση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πραγματοποίηση μυστικών επιχειρήσεων σε κράτη μέλη της ΕΕ», αναφέρει ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM