ΗΠΑ και Κούβα ετοιμάζονται για σημαντικές ανακοινώσεις

ΗΠΑ και Κούβα ετοιμάζονται για σημαντικές ανακοινώσεις Facebook Twitter
1

Σημαντικές ανακοινώσεις που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα οδηγήσουν σε μια ιστορική εξομάλυνση των σχέσεων των χωρών τους ετοιμάζονται να κάνουν Μπάρακ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, σύμφωνα με το Associated Press και τους New York Times.

Όπως μεταδίδεται, η ανακοίνωση θα γίνει από τον Αμερικανό Πρόεδρο σήμερα, ενώ την ίδια περίπου ώρα αναμένεται σύμφωνα με την κουβανική τηλεόραση ανάλογη ανακοίνωση και του Προέδρου της Κούβας. Η ομιλία θα μεταδοθεί ταυτόχρονα από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Κουβανών.

Μια ιδέα για το τι θα ανακοινωθεί έδωσε Δημοκρατικός γερουσιαστής ο οποίος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν τους περιορισμούς σχετικά με το εμπόριο και τα ταξίδια στην Κούβα. Σύμφωνα δε με τους New York Times , η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών θα ξανανοίξει σύντομα στην Κούβα.

Νωρίτερα υπήρξε μια κίνηση που προϊδέαζε για τις ανακοινώσεις αφού η Κούβα αφήνει ελεύθερο τον Alan Gross, 65 ετών, που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία το 2009.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα, που χωρίζονται από 150 χιλιόμετρα μόνο χιλιόμετρα, δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 1961, ενώ από το 1962 η Ουάσιγκτον επέβαλλε εμπάργκο στην Κούβα.  

Τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Κούβα από τον Ραούλ Κάστρο είχαν διαφανεί σημάδια βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Κάστρο είχε βάλει τέλος στις αντιαμερικανικές πρακτικές της Αβάνας ενώ την ίδια διάθεση έδειξε και ο Ομπάμα που χαλάρωσε τους κανόνες που ίσχυαν για τα ταξίδια στο κομμουνιστικό νησί.

Πριν από λίγους μήνες το κύριο άρθρο των New York Times είχε τίτλο "Ήρθε η ώρα να τελειώσει  το εμπάργκο στην Κούβα» και επικροτήθηκε από τον Φιντέλ Κάστρο.

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ αρκετές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της αλλαγής πολιτικής στις σχέσεις με την Κούβα, συμπεριλαμβανομένης και της Φλόριντα όπου ζει μια πολύ σημαντική «αντικαστρική» μειονότητα από την Κούβα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Πάει και η Κούβα...Θα γεμίσει δολάρια, αυτοκίνητα, κινητά και Αμερικάνους.Εμείς και η Βόρεια Κορέα μόνο θα μείνουμε να κρατάμε ψηλά το λάβαρο με το σφυροδρέπανο...