Τι φταίει για την ωμότητα της αστυνομίας των ΗΠΑ;

Τι φταίει για την ωμότητα της αστυνομίας των ΗΠΑ; Facebook Twitter
5

 

Τι φταίει για την ωμότητα της αστυνομίας των ΗΠΑ; Facebook Twitter

Η απαλλαγή των αστυνομικών που δολοφόνησαν δύο αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ χώρισαν την κοινή γνώμη της χώρας με φυλετικές γραμμές. Το περιοδικό Economist επιχειρεί σε εκτενές άρθρο του να αναλύσει την επιχειρησιακή σκληρότητα της αμερικανικής αστυνομίας και να βρει την αιτία του κακού.

Στην περίπτωση των δύο δολοφονιών το περιοδικό επικαλείται δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew η οποία δείχνει ότι οι αφροαμερικανοί κατηγορούν τους δύο αστυνομικούς σε μεγάλο ποσοστό, ωστόσο οι λευκοί κάνουν μια διάκριση. Στην περίπτωση του ενός θύματος, του Μπράουν το 64% πιστεύει ότι οι ένορκοι έκριναν σωστά με την απαλλαγή, στην περίπτωση όμως του Γκάρνερ αυτή την άποψη έχει μόλις το 28%.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι το FBI μετρά πάνω από 400 "δικαιολογημένες ανθρωποκτονίες" από αμερικανούς αστυνομικούς κάθε χρόνο, ανθρωποκτονίες που έγιναν κατά τη διάρκεια τέλεσης εγκλήματος. Οι περιπτώσεις που οι αστυνομικοί έβγαλαν όπλο σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ λιγότερες.

Τι φταίει για την ωμότητα της αστυνομίας των ΗΠΑ; Facebook Twitter

Το περιοδικό σημειώνει όμως ότι αυτές οι συγκρίσεις θα πρέπει να μπαίνουν σε κάποιο πλαίσιο. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 300 εκ. όπλα και το ποσοστό δολοφονιών είναι 6 φορές μεγαλύτερο από τη Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια, το Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) κλήθηκε σε ετήσιο μέσο όρο περίπου σε 200.000 περιστατικά που αφορούσαν όπλα, πυροβολώντας 28 ανθρώπους, σε περιστατικά ως επί το πλείστον μη θανάσιμα.  Παρά τα πρωτοσέλιδα, η αστυνομία της Ν. Υόρκης είναι από τις πιο συγκρατημένες στις ΗΠΑ, συμπεραίνει ο δημοσιογράφος του περιοδικού.

Εκεί που υπάρχει πραγματικά πρόβλημα είναι σε μικρότερες πόλεις όπου υπάρχει και μικρότερος αριθμός δημοσιογράφων, όπως το Ρίβερσάιντ, το Σαν Ντιέγκο, το Τουσόν και το Φίνιξ. Σε αυτές τις μικρές πόλεις σε γενικές γραμμές οι αστυνομικοί είναι λιγότερο πιθανό να έχουν την εποπτεία που πρέπει.

Τι φταίει για την ωμότητα της αστυνομίας των ΗΠΑ; Facebook Twitter

Την ίδια ώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποδαυλίζει την κουλτούρα του «μπάτσου πολεμιστή», με την πρόσληψη πλεοναζόντων στρατιωτικών σε τοπικές αστυνομίες. Στο Λος Άντζελες το σχολείο της αστυνομίας απέκτησε τρεις εκτοξευτές χειροβομβίδων και θωρακισμένο όχημα, ίσως για να κρατήσει δευτεροετείς φοιτητές του υπό έλεγχο.

 

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουν οι αρχές για να μειωθούν τα περιστατικά είναι η κατάλληλη εποπτεία και οι μεγαλύτερες αρμοδιότητες που πρέπει να δοθούν στους ανθρώπους που η δουλειά τους είναι να ελέγχουν και να διώκουν τους αστυνομικούς. Προς το παρόν σε ολόκληρη τη χώρα, απαγγέλλονται λιγότερες από έξι διώξεις για ανθρωποκτονία ή φόνο σε αστυνομικούς, σύμφωνα με τον κ. Στίνσον του Bowling Green State University.

Υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος. Η ηγεσία της αστυνομίας ανησυχώντας για τεμπέληδες αστυνομικούς μετράει την αποδοτικότητα βάσει του αριθμού των συλλήψεων, προκειμένου να κρατήσει το προσωπικό μακριά από τα ντόνατς.

Τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, όπου η ασφάλεια έχει αυξηθεί κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, εφαρμόζονται πιλοτικά προγράμματα όπως αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει με τις κάμερες σώματος που οι υπεύθυνοι ευελπιστούν ότι θα αποτρέψουν τη βίαιη συμπεριφορά, αφού μετά από κάθε περιστατικό θα υπάρχουν αποδείξεις.

Ακόμη και με αυτές τις αλλαγές, θα "υπάρχει τουλάχιστον ένας τρελός μπάτσος σε κάθε περιφέρεια», λέει ένας απόστρατος αξιωματικός του NYPD. Όλοι οι άλλοι ξέρουν ποιός είναι, αλλά είναι αδύνατο να τον απολύσουν μέχρι να κάνει κάτι πραγματικά ηλίθιο.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΜΟΤΗΤΑ.Υπαρχει απλα η γνωση του αστυνομικου εκειμ περα οτι κατα πασα πιθανοτητα αυτος που εχει απεναντι του οπλοφορει.αυτη ειναι η ουσιαστικη διαφορα με τους αστυνομικους αλλων χωρων με τις οποιες γινονται συγκρισεις.
Οι ΗΠΑ (ακριβώς όπως η ΕΣΣΔ κάποτε) είναι χώρα με θετικιστική κουλτούρα, πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό σκεπτικισμό. Πιστεύει πολύ στους θεσμούς της, τόσο ώστε μέσω των εσωτερικών αντιφάσεων να καταλήγει στα ανάποδα αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η αστυνομική βία. Οι ΗΠΑ έχουν εντυπωσιακές ανισότητες σε όλους τους τομείς.Ειδικότερα τώρα, το πρόβλημα εντείνουν αφενός οι φυλετικές διακρίσεις, αφετέρου το οργανωμένο λόμπι των όπλων και των ιδιωτικοποιημένων φυλακών. Η περιπτωσιολογία του τρελού μπάτσου είναι αστεία.