Έμπολα: 60 μέρες για να σωθεί η Δυτική Αφρική

Έμπολα: 60 μέρες για να σωθεί η Δυτική Αφρική Facebook Twitter
3


Η δυτική Αφρική απέχει μόλις 60 μέρες από μία «ανθρωπιστική καταστροφή» άνευ προηγουμένου, όπως ενημερώνει η Επιτροπή Έκτακτων Καταστροφών (Disasters Emergency Committee) η ξεκίνησε μία τεράστια καμπάνια -έκκληση για να εξασφαλίσει εκατομμύρια λίρες για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης του Έμπολα.

Η καμπάνια θα έχει τη συμμετοχή όλων των τηλεπαρουσιαστών της Βρετανίας οι οποίοι θα μεταφέρουν την έκκληση για δωρεές που θα ενισχύσουν τη λειτουργία των κέντρων θεραπείας, την παροχή προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό προσωπικό και την προστασία παιδιών που έμειναν ορφανά, εξαιτίας μίας ασθένειας που έχει σκοτώσει σχεδόν 5.000 ανθρώπους και απειλεί ένα ακόμη εκατομμύριο ανθρώπους μέχρι το νέο έτος.

«Μέσα στα 50 χρόνια ζωής της η επιτροπή έχει κάνει ανάλογες εκκλήσεις για ανθρωπιστικές καταστροφές που έχουν προκληθεί από πλημμύρες, λιμούς, τυφώνες, σεισμούς και για αμέτρητους άλλους λόγους. Ποτέ όμως δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο λόγω της έξαρσης μιας ασθένειας, μέχρι σήμερα» λέει ο Saleh Saeed, γενικός διευθυντής της DEC «Στη δυτική Αφρική βλέπουμε μια ασθένεια να προκαλεί όχι απλά μια ιατρική κρίση αλλά μία ανθρωπιστική ανάγκη. Χωρίς άμεση δράση που θα εμποδίσει τη διάδοση του Έμπολα και που θα βοηθήσει εκείνους που έχουν επηρεαστεί από την κρίση, μέρη της δυτικής Αφρικής θα αντιμετωπίσουν την καταστροφή μέσα σε 60 μέρες».

Παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις ότι η αποτυχία ελέγχου του Έμπολα στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι ρυθμοί μετάδοσης συνέχισαν να ξεπερνούν την παγκόσμια ανταπόκριση, είπε χθες ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon.

Έμπολα: 60 μέρες για να σωθεί η Δυτική Αφρική Facebook Twitter
Παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις ότι η αποτυχία ελέγχου του Έμπολα στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι ρυθμοί μετάδοσης συνέχισαν να ξεπερνούν την παγκόσμια ανταπόκριση.

Μιλώντας με τον κύριο Ban στην Αιθιοπία, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Jong Kim είπε ότι οι τρεις χώρες που έχουν μολυνθεί χρειάζονται 5000 ακόμα γιατρούς αλλά, καθώς ξεκαθαρίζει η κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο κόσμος, τα οικονομικά εύρωστα έθνη διαχωρίζονται ανάμεσα σε εκείνα που είναι πρόθυμα να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο και σε εκείνα που δεν δείχνουν διάθεση για οικουμενική συμμαχία.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα αρνηθεί την είσοδο στη χώρα σε οποιονδήποτε έρχεται από τις χώρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Στο μεταξύ, μία Βρετανίδα που εργάζεται στη Σιέρα Λεόνε άσκησε κριτική στη κυβέρνησή της για την απόφασή της να ακυρώσει κάθε πτήση προς τις περιοχές αυτές.

Ο γιατρός Oliver Johnson, διευθυντής της συνεργασίας του King College του Λονδίνου με τη Σιέρα Λεόνε, είπε ότι η πτήση Gambia Bird ήταν το βασικότερο μέσο μεταφοράς ιατρικών προμηθειών.

Έκκληση έγινε επίσης στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS – National Health Service) να συμμετάσχει στην καταπολέμηση του ιού. «Ναι, μπορείτε να διαθέσετε ένα μόνο γιατρό, για δύο μήνες για να βοηθήσει στην προσπάθειά μας», είπε. Περισσότερα από 800 άτομα από το προσωπικό της ΕΥΥ (NHS) προσφέρθηκαν να βοηθήσουν εθελοντικά όσους έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ωωωωω μα φυσικα. Τωρα που προσβληθηκαν απο τον ιο ατομα εκτος αφρικης θυμηθηκαν να κανουν κατι. Πιο πριν που ηταν μονο "ο αχρηστος πληθυσμος" στα αρχιδια τους ολοι.
Φιλε εκει πεθαίνει κοσμος και ειναι ολοι στα αρχιδια τους. Μονο τωρα δειχνουν λιγο ενδιαφερον που εχει αρχισει και καιγεται ο κωλος τους. Για την κατασταση της ελλαδος φταιμε οι ιδιοι που παμε και ψηφιζουμε τους ιδιους που εκαναν τη χωρα τριτη πιο δυστυχισμενη. Το τι γινεται στην αφρικη σε σχεση με την ελλαδα εχει διαφορα. Εδω η ανθρωπιστικη καταστροφη εγινε και γινεται με δικη μας επιλογη. Εκει ομως οχι. Δεν βασανιζεται μονο η ελλαδιτσα σου. Πως θσ σου φαινοταν αν ο εμπολα αφανιζε ολη σου την οικογενεια οπως γινεται τωρα στην αφρικη? Θα ειχες ακομα την ιδια αποψη?