Αντιδράσεις για το ρωσικό κομβόι

Αντιδράσεις για το ρωσικό κομβόι Facebook Twitter
0

Αντιδράσεις πυροδοτεί η μονομερής απόφαση της Μόσχας να δώσει εντολή στο ρωσικό κομβόι να περάσει σε ουκρανικό έδαφος φθάνοντας στην πόλη Λουγκάνσκ.

Το Κίεβο αντέδρασε άμεσα κάνοντας λόγο για εισβολή, ενώ εξακολουθούν να εκφράζονται φόβοι πως το κομβόι αποτελεί απλώς Δούρειο Ίππο της Μόσχας για να μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία.

«Μετά την παραβίαση κάθε διεθνούς συνθήκης και την άρνηση να συνεργαστούν με τον Ερυθρό Σταυρό, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη ρωσική ομοσπονδία και τον Ρώσο πρόεδρο προσωπικά», είπε σε δημοσιογράφους ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ.
Η Ρωσία αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για τη στάση που κράτησε στο θέμα του κομβόι.

«Ορισμένες φορές φαίνεται πως δεν υπάρχει σαφής ιεραρχία στο Κίεβο, καθώς κάποιες διαβεβαιώσεις δίνονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και στη συνέχεια άλλοι δεν δίνουν τις εντολές που απαιτούνται στους συνοριοφύλακες ώστε να αφήσουν τα φορτηγά να περάσουν. Αυτό το παιχνίδι δεν μπορούσε να συνεχιστεί επ'αόριστον. Περιμέναμε αρκετά και πλέον ήταν ώρα να κινηθούμε,» είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν.

Το ΝΑΤΟ εκφράζει ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ουκρανία από την πλευρά της Ρωσίας.

Για μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων βαρέως οπλισμού στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Ράσμουσεν.

Το θέμα του κομβόι θα συζητήσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Για την Ευρωπαική Ένωση η είσοδος των ρωσικών φορτηγών σε ουκρανικό έδαφος χωρίς έγκριση συνιστά «σαφή παραβίαση» των συνόρων, χαιρετίζοντας την αυτοσυγκράτηση της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου τη ΕΕ για την Κοινή Εξωτερικής Πολιτικής και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM