Η Σελήνη έχει σχήμα λεμονιού

Η Σελήνη έχει σχήμα λεμονιού Facebook Twitter
1

Όσα χρόνια κι αν περάσουν και όσες έρευνες και αν διεξαχθούν, ο φυσικός δορυφόρος του πλανήτη μας, συνεχίζει να μας εκπλήσσει.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε μόλις στο περιοδικό Nature, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Χοσέ, αποφάνθηκαν ότι η Σελήνη, δεν είναι απόλυτα σφαιρική αλλά έχει σχήμα λεμονιού, περίπου όπως αυτό της Γης. Σχήμα το οποίο απέκτησε ο πλανήτης μας εξαιτίας του Ισημερινού Εξογκώματος, του γεωλογικού φαινομένου που οφείλεται στην περιστροφή της Γης γύρω από τον εαυτό της.

Όμως, πως γίνεται ένας μικρός πλανήτης όπως η Σελήνη που σχεδόν δεν περιστρέφεται, να παρουσιάζει ένα παρόμοιο φαινόμενο με αυτό της Γης; Aναρωτιέται το δημοσίευμα των New York Times.

Η πρώτη λεπτομερής φωτογραφία της Σελήνης, που τραβήχτηκε πριν από ακριβώς 50 χρόνια, από το διαστημικό όχημα Ranger 7 της NASA

Αυτό το ανορθόδοξο, ελαφρώς πεπλατυσμένο -με ένα εξόγκωμα στη μια πλευρά- σχήμα της Σελήνης, που οι επιστήμονες το περιγράφουν ως "σαν λεμόνι με ισημερινό εξόγκωμα" ή σαν το "σχήμα ενός μπαλονιού με νερό που περιστρέφεται", οφείλεται στις δυνάμεις τριβής που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό της καθώς απομακρυνόταν από τον πλανήτη μας, εξηγεί ο ιθύνων της έρευνας, Garrick-Bethell.

"Όσο η Σελήνη απομακρυνόταν από τη Γη, οι δυνάμεις αυτές προκάλεσαν εξογκώματα στο φλοιό της που με το πέρασμα του χρόνου αποκρυσταλώθηκαν, με αποτέλεσμα να πάρει ο δορυφόρος τη Γης το σημερινό του σχήμα", καταλήγει ο ερευνητής.

[via]

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Από μικρό παιδί μεγάλωσα με τον μύθο των παραμυθιών, των κόμικς και των κινουμένων σχεδίων ότι το φεγγάρι μοιάζει με τεράστιο κεφαλοτύρι με τρύπες. Επειδή όμως δεν θέλω να αμφισβητήσω τα επιστημονικά αποτελέσματα χωρίς να χαλάσω τον αρχικό μύθο θα τα συνδυάσω. Θα μεγαλώσω τα παιδιά μου (όταν με το καλό αποκτήσω), με τον μύθο του φεγγαριού αλά Lemon Cheesecake...!Κάντε τη σύγκριση...:http://2.bp.blogspot.com/-9jUm5cQodq4/T3MgHnycIKI/AAAAAAAAABM/MmpGIvaHzmM/s1600/cheesecake+Dukan.jpg