12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα

12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα Facebook Twitter
Οι αξιωματούχοι της ισραηλινής πλευράς χαρακτήρισαν τους όρους της εκεχειρίας που πρότεινε χθες ο Τζον Κέρι ιδιαίτερα ευνοϊκούς προς τη Χαμάς
1

 

Σε 12ωρη παύση των εχθροπραξιών θα προχωρήσει το Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας στις 07.00 τοπική ώρα. Αξιωματούχος της ισραηλινής πλευράς ενημέρωσε τον Τζόν Κέρι πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ώρα απέρριψε την πρόταση για παύση των εχθροπραξιών για 18 ημέρες.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ζητά τροποποιήσεις στην πρόταση πριν συμφωνήσουν στη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 800 Παλαιστίνιους και σε 36 Ισραηλινούς. Οι αξιωματούχοι της ισραηλινής πλευράς χαρακτήρισαν τους όρους της εκεχειρίας που πρότεινε χθες ο Τζον Κέρι ιδιαίτερα ευνοϊκούς προς τη Χαμάς ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι εκτίμησε ότι οι οι δύο πλευρές δεν επέδειξαν επαρκή επιθυμία να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Την απόφαση του Ισραήλ ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε την είδηση.  

Ωστόσο και η Χαμάς ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου τη συμφωνία της για 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία θα ξεκινήσει στις 08:00, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), του Σαββάτου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχει επιτευχθεί «σοβαρή πρόοδος» στις προσπάθειες για εκεχειρία αλλά χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ