Βομβάρδισαν σχολείο στη Γάζα- 15 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Βομβάρδισαν σχολείο στη Γάζα- 15 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες Facebook Twitter
9

 

Τουλάχιστον 15 είναι οι νεκροί από το βομβαρδισμό σχολείου το οποίο χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο στη Γάζα. Μεταξύ των νεκρών είναι 7 παιδιά ενώ 200 είναι οι τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων είναι και εργαζόμενοι του ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος καταδίκασε «έντονα» την επίθεση αυτή.

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, καθώς και εργαζόμενοι στον ΟΗΕ», ανέφερε ο γ.γ.σε ανακοίνωσή του, δηλώνοντας σοκαρισμένος. Όπως είπε επίσης  «οι συνθήκες της επίθεσης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές «να σέβονται τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες, να σέβονται τη ζωή των αμάχων, το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ και όλες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ είπε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός των θυμάτων αλλά ούτε «ποιος επιτέθηκε στο σχολείο».

Ο ισραηλινός στρατός επισήμανε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το σχολείο να επλήγη από ρουκέτα που εκτόξευσε η Χαμάς και έκανε γνωστό ότι θα ερευνήσει την υπόθεση.

Τη βαθιά θλίψη των ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό του σχολείου εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Είμαστε συντετριμμένοι και ανήσυχοι για αυτό το τραγικό επεισόδιο», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, από το Κάιρο όπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. «Καλούμε για άλλη μια φορά όλες τις πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των πολιτών», τόνισε.

Η Ψάκι σημείωσε ότι ο βομβαρδισμός του σχολείου υπογραμμίζει την ανάγκη για εκεχειρία στην περιοχή.

Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για τερματισμό της βίας και για την επίτευξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν", κατέληξε.

Εν τω μεταξύ η παλαιστινιακή πλευρά μετρά πάνω από 800 νεκρούς από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Δεν ξέρω πως και γιατί, αλλά πάντα σ´ενα αρθρο που αναφέρεται στις ακρότητες του Ισραήλ, βγαίνουν πάντα οι ίδιοι σχολιαστές και λένε το ίδιο παραμύθι: η Χαμας φταίει. Κατατ´αρχήν , αν δεν υπήρχε η Χαμάς, το Ισραήλ θα είχε διαπράξει την εθνική κάθαρση που επιδιώκει εδώ και καιρό, πολύ γρηγορότερα. Έχουν αποκλεισει την Γάζα μαζί με την Αίγυπτο (πιστός σύμμαχος του Ισραήλ) από δύο μεριές. Δεν μπαίνουν στην Γάζα τρόφιμα και φάρμακα, κι αν θα μπουν θα είναι πολύ περιορισμένα, γιατί το Ισραήλ έχει υπολογίσει πόσες ποσότητες θερμίδες χρειάζονται για να εξασθενίςει οπληθυσμός τον Παλαιστινίων (biopolitics που θυμίζουν ναζί). Επίσης, υποτίθεται σε καιρούς εκεχειρίας βομβαρδίζει σπίτια στην Γάζα. Αν δεν απαντούσε με ρουκέτες κανεις δεν θα ξερε τι συμβαίνει κι η Γαζα θα εξαφανιζόταν ολοκληρωτικά.Όπως είχε πει μια Παλαιστίνια, "την συχαίνομαι την Χαμάς στην εσωτερική πολιτικη, αλλά είναι οι μόνοι που υπερασπίζονται οτι έχει μεινει απο τα εδάφη μας" πολλοί φιλελεύθεροι παλαιστίνιοι σκεφτονται έτσι.Καποιοι απ´ εδω φαινεται οτι πεθύμισαν τον Αραφάτ. Δυστυχώς μες την προσπάθεια του να λύσει το μεσανατολικό και να μπεί τ´όνομά του στο πάνθεον τον ηρώων ξεπούλησε γη και ύδωρ, και πάλι οι Ισραηλινοί δεν ήταν ικανοποιημένοι. Εξαιτίας του η Δυτική όχθη έχει συρρικνωθεί με τους έποικους που σκοτώνουν παλαιστίνιους λες και ειναι στο wild west ( και φυσικά εμείς πάλι δεν μαθαίνουμε τίποτα). Υπάρχουν 60 περίπου check points μέσα στην Δυτική Όχθη. Τα οποία έχουν καταστρέψει την οικονομία των Παλαιστινίων, καθυστερουν εγκύους και τραυματίες να πανε στα νοσοκομεία (πολλοι ασθενεις καταλήγουν, και πολλές έγκυες γυναίκες γεννουν επι τόπου).
Οι της Χαμάς δεν θέλουν ειρήνευση. Διάβαζα άρθρο σε αιγυπτιακή εφημερίδα http://english.ahram.org.eg/ όπου απορούσαν οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι με την άρνηση της Χαμάς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. Ας έρχονταν λέγανε και σε ό,τι διαφωνούσαν να το διαπραγματευόμαστε. Και επειδή οι Ισραηλινοί είναι του ιδίου φυράματος ας σκοτωθούν μεταξύ τους. Πάντως η ατιμία του Ισραήλ είναι ότι δεν αφήνει ον κόσμο από την Γάζα να πάει στην Δ. Οχθη να ξεφύγει από τον ζυγό της Χαμάς.
Έχεις δίκαιο. Η Hamas και ο φανατισμός της, έχει μεγάλη ευθύνη για ότι συμβαίνει αλλά επίσης, οι γειτονικές μουσουλμανικές χώρες (ειδικά η Αιγύπτος και οι άλλοι πλούσιοι Άραβες). Όσο σημασία δεν δίνει το Ισραήλ για αμάχους προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του, άλλο τόσο και περισσότερο ίσως η Hamas. Όταν ο λαός σου σφάζεται και βλέπεις ότι ο αγώνας σου δεν έχει αποτέλεσμα, σταματάς και προχωράς με διαφορετικό τρόπο, κατά προτίμηση διπλωματικό. Το Ισραήλ είναι υπερδύναμη, είναι ζήτημα να υπάρχουν 5 ή 6 χώρες που μπορούν να το αντιμετωπίσουν στρατιωτικά.Ο λαός της Παλαιστίνης σφάζεται. Η Hamas πρέπει να φύγει άμεσα από την μέση και στην θέση της να έρθει ένας περισσότερο μετριοπαθής ηγέτης, μια προσωπικότητα του ειδικού βάρους Αραφάτ, μπας και δεί αυτός ο άμοιρος λαός ειρήνη επιτέλους.
Θα επαναλάβω σχόλιο μου που έκανα και αλλού, ελαφρώς διορθωμένο.Δεν θα πάρω θέση στο Παλαιστινιακό όσον αφορά το ιστορικό ή πολικτικό σκέλος, αλλά θα μιλήσω ως προς το στρατιωτικό ως άτομο που έχει υπηρετήσει στις ΕΔ και σε μάχιμη μονάδα. Πέραν της ανθρωπιστικής πλευράς και των σκληρών εικόνων, ο ισχυρισμός "παράπλευρες απώλειες" δεν μπορεί να δικαιολογηθεί όταν αυτές υπερβαίνουν σε ποσοστό το.. 80% σε αμάχους (αν και πιστεύω ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, 90-95%), σε έναν πόλεμο μεταξύ υπερδύναμης και αντιπάλου, με ελάχιστα επιθετικά μέσα. H επιχείρηση "Operation Protective Edge", διεκδικεί θέση στις πιο κακοσχεδιασμένες και αποτυχημένες αντεπιθέσεις όλων των εποχών. Το Ισραήλ (ασχέτως αν έχει δίκαιο ή άδικο) που λέει ότι μάχεται για την ασφάλεια του λαού, ως ανεπτυγμένο κράτος, όφειλε να μεριμνήσει και για την ασφάλεια των αμάχων της άλλης πλευράς όπως επίσης να διεξάγει διαφορετικού τύπου επιχειρήσεις (που όμως βέβαια, θα κόστιζαν σίγουρα περισσότερες ζωές στις δικές τους δυνάμεις). Το "πετάμε φυλλάδια" ή "ρίχνουμε μια προειδοποιητική βολή και έχετε χ λεπτά να φύγετε" δεν είναι (ούτε κάν επιχειρησιακά) αποδεκτό ασχέτως αν ο αντίπαλος χρησιμοποιεί τον ίδιο τον λαό του σαν ασπίδα πολλές φορές (περισσότερες ή λιγότερες δεν έχει σημασία). Αυτός που φοράει στολή και εθνόσημο πρέπει να έχει τιμή, παρότι πολλοί πασιφιστές θα πούν το αντίθετο ή θα με μαυρίσουν (τιμή όταν αφαιρείς την ζωή ανθρώπου;). Ναι, ακόμα και στον πόλεμο πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στον αντίπαλο σου, γι αυτό άλλωστε υπάρχουν και σχετικές συνθήκες γραμμένες ή άτυπες που αφορούν αμάχους, αιχμαλώτους ή νεκρούς. Είναι αδύνατο να μην υπάρχουν άμαχοι νεκροί σε επιχειρήσεις αστικού πολέμου, οταν όμως σκοτώνεις γυναικόπαιδα κατά συρροή και με γνώση ότι εκεί που θα βαρέσεις, θα σκοτώσεις περισσότερους αθώους παρά μαχητές, λυπάμαι, αλλά γίνεσαι συνειδητός δολοφόνος. Όσο δίκαιο και να έχεις, όποιος και αν είναι ο σκοπός, δεν υπάρχει καμία τιμή, όταν σκοτώνεις αμάχους.