Τα ρωσικά στρατεύματα απειλούν την Ουκρανία

Τα ρωσικά στρατεύματα απειλούν την Ουκρανία Facebook Twitter
0

Σε ισορροπίες τρόμου οδηγείται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία μετά την επίθεση του ουκρανικού στρατού εναντίον αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ, που στοίχισε τη ζωή σε «έως και 5 ανθρώπους», σύμφωνα με τους Ουκρανούς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «βαρύ έγκλημα» ενώ η Μόσχα αποφάσισε να αρχίσει στρατιωτικά γυμνάσια με όλα τα όπλα στα σύνορα με την Ουκρανία, ως αντίδραση στις επιχειρήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία και στα γυμνάσια του NATO στην ανατολική Ευρώπη.

«Εάν δεν σταματήσει αυτή η στρατιωτική μηχανή, θα προκαλέσει μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών και τραυματιών. Οι προγραμματισμένες ασκήσεις των δυνάμεων του NATO στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής δεν προωθούν εξάλλου την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία», είπε ο ρώσος υπουργός Άμυνας. «Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη», τόνισε.

Η Ουκρανία αντέδρασε άμεσα σε αυτή την απόφαση καλώντας τη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις και να ανακοινώσει λεπτομέρειες για τα γυμνάσια.

 «Η διεξαγωγή ρωσικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν μπορεί παρά να εγείρει ανησυχίες, ειδικά μετά την πρόσφατη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών (Σεργκέι Λαβρόφ) η οποία περιείχε ένα ξεκάθαρο υπονοούμενο για το ενδεχόμενο ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο άσκησε σήμερα δριμεία κριτική στην ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ξεκινά στρατιωτικά γυμνάσια και κάλεσε τη Μόσχα να κατευνάσει, αντί να κλιμακώσει, τις εντάσεις.

Η απόφαση για τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια προκάλεσε όμως την αντίδραση και του αμερικανικού πενταγώνου με τον εκπρόσωπο του, συνταγματάρχη Στιβ Ουόρεν να δηλώνει ότι «η ανακοίνωση εκ μέρους της Ρωσίας για τη διεξαγωγή επιπλέον στρατιωτικών ασκήσεων στην ουκρανική μεθόριο είναι το αντίθετο ακριβώς από αυτό που ζητήσαμε από τους Ρώσους να κάνουν, το οποίο ήταν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση».

«Τους καλούμε λοιπόν ξανά να δράσουν με υπευθυνότητα, να αποκλιμακώσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν όλα τα μέρη να οδηγήσουν αυτήν την κρίση σε μια ειρηνική επίλυση», πρόσθεσε ο Γουόρεν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ