Η Ιαπωνία δεν μπορεί πια να σκοτώνει φάλαινες

Η Ιαπωνία δεν μπορεί πια να σκοτώνει φάλαινες Facebook Twitter
8

 

Η Ιαπωνία δεν μπορεί πια να σκοτώνει φάλαινες Facebook Twitter

Απόφαση για απαγόρευση της φαλαινοθηρίας εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κρίνοντας ότι το ιαπωνικό πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί επιστημονικούς σκοπούς. Επομένως η Ιαπωνία που δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, θα πρέπει να ανακαλέσει όλες τις άδειες των φαλαινοθηρικών πλοίων της.

«Η Ιαπωνία θα πρέπει να ανακαλέσει κάθε ισχύουσα άδεια ή έγκριση σε σχέση με το JARPA II (το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική) και να απόσχει από τη χορήγηση άλλων αδειών στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος».τουλάχιστον - όλες τις άδειες των φαλαινοθηρικών, αναφέρει η απόφαση που ελήφθη με 12 ψήφους υπέρ και 4 κατά.

Παρότι η εμπορική φαλαινοθηρία έχει απαγορευτεί από το 1985 με διεθνή συνθήκη, η Ιαπωνία συνέχιζε, δήθεν για επιστημονικούς σκοπούς, να εξοντώνει χίλιες φάλαινες το χρόνο.

Κάθε χρόνο, περιβαλλοντικές ομάδες, όπως η Sea Shepherd προσπαθούν να εμποδίσουν τους Ιάπωνες φαλαινοθήρες, με αποτέλεσμα να είναι συχνές οι συγκρούσεις, ακόμη και οι συλλήψεις ακτιβιστών.

Στη Χάγη που είναι το κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, είχε προσφύγει το 2010 η Αυστραλία εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της σε «κάθε εμπορική φαλαινοθηρία, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης “επιστημονικής” φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας»

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Οποιος ετυχε να δει,πριν καμποσα χρονια,ενα ντοκυμανταιρ που τραβηξε με κρυφη καμερα καποιος οικολογος ο οποιος πεττυχε να προσληφθει ως ναυτης σε Γιαπωνεζικο αλιευτικο,δεν προειται να το ξεχασει ποτε.Η "σφαγη"των δελφινιων η οποια αποτυπωθηκε στην οθονη ηταν περα και απο την πλεον διεστραμμενη φαντασια.
Αναμένω με αγωνία τα επιχείρηματα:-αυτό γίνεται χιλιάδες χρόνια, είναι στην παράδοσή τους (=άρα σωστό)-δεν το έκαναν για διασκέδαση, αλλά για επιβίωση/τροφή/επιστήμη/ό,τι-θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα καταστραφεί ο κλάδος-υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν και εμείς ασχολούμαστε με τα ζώαΑ, ξέχασα, αυτά αφορούν μόνο τα μικρότερα σε μέγεθος/λιγότερο σπάνια/πιο κοντινά μας ζώα.Αν κάποια/ος πρόκειται να επικαλεστεί το (προφανώς ορθό) επιχείρημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της εξαφάνισης του είδους, ας ρίξει πρώτα μια ματιά στις τεράστιες, ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλεί η βιομηχανία κρέατος και η υπεραλίευση των θαλασσών ανά τη γη, πρωτού φρίξει με μία (τραγική όπως όλες) πτυχή του θέματος, τη φαλαινοθηρία.Κατά τα άλλα, πρόκειται σαφώς για μία νίκη, ας ελπίσουμε στη συνεχή επέκτασή της και σε άλλα είδη και σε άλλες χώρες.. (η φαλαινοθηρία πχ επιτρέπεται ακόμη στις χώρες Ισλανδία και Νορβηγία)
Το ότι ο κόσμος πάσχει από ένα κάρο επιπλέον προβλήματα δε σημαίνει ότι πρέπει να υποβιβάσουμε το συγκεκριμένο. Κάθε πρόβλημα έχει το μέγεθος, τη σημαντικότητα και τον αντίκτυπό του. Δε γίνεται να τα συγκρίνουμε όλα μεταξύ τους και να τα βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι.
Καθόλου δεν το υποβιβάζω, το κάθε άλλο. Απλά επειδή η φαλαινοθηρία είναι κάτι στο οποίο υπάρχει ομόφωνη (ελπίζω) καταδίκη, είναι μία καλή ευκαιρία να δούμε πόσο δεν στέκουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιπτώσεις για άλλες -αντίστοιχες- καταστροφές.Και σίγουρα μα σίγουρα δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να κοιτάμε ένα πρόβλημα όταν υπάρχει κάποιο άλλο, ακόμα και αν το άλλο είναι μεγαλύτερο. Συνήθως είναι απλώς μια καλή δικαιολογία για να μην δούμε κανένα. Αυτό άλλωστε εννοούσα και με το τελευταίο από τα συνήθη άτοπα επιχειρήματα.