Τρίτος νεκρός διαδηλωτής στην Τουρκία

Τρίτος νεκρός διαδηλωτής στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε γνωστό από τον Ιατρικό Σύλλογο της Τουρκίας ότι ένας ακόμη διαδηλωτής είναι νεκρός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουριέτ", ανακοινώθηκε πως ο τούρκους ακτιβιστής Ετέμ Σαρισουλούκ, που χτυπήθηκε στο κεφάλι στη διάρκεια ταραχών στην Άγκυρα, υπέκυψε στα τραύματά του.

Την Τετάρτη εκπρόσωποι των διαδηλωτών είχαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης.

Η ομάδα "Αλληλεγγύη στο Ταξίμ" παρέδωσε λίστα με τα αιτήματα των διαδηλωτών στον Μπουλέντ Αρίτς, ο οποίος έχει ζητήσει συγγνώμη από τους διαδηλωτές για την στάση της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές ζητούν, μεταξύ άλλων, την καθαίρεση των αστυνομικών διευθυντών στις πόλεις όπου υπάρχουν ταραχές, την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών, τον τερματισμό της χρήσης δακρυγόνων και την εγκατάλειψη του σχεδίου ανάπλασης στο πάρκο Γκεζί.

"Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η νοοτροπία της κυβέρνησης, η οποία αποκαλύπτεται με την παρέμβαση στο πάρκο Γκεζί. Αποτελεί περιφρόνηση του τρόπου ζωής και των πεποιθήσεων των τούρκων πολιτών. Και βλέπουμε τη μεγάλη κοινωνική αντίδραση εναντίον αυτής της νοοτροπίας από γυναίκες, άνδρες, νέους και μεγαλύτερους. Φωνάζουν, 'υπάρχουμε', 'είμαστε εδώ και έχουμε αιτήματα', δήλωσε μετά την συνάντηση ο Εγιούπ Μουμτζού, εκπρόσωπος της ομάδας.

Την Τετάρτη, χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων και συμμετείχαν σε νέο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ.

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν κονκάρδες με την εικόνα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα, Άγκυρα.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό 29 χρήστες του Twitter συνελήφθησαν με κατηγορίες ότι υποκίνησαν διαδηλώσεις και διέδωσαν προπαγάνδα.

Εννέα από τους συλληφθέντες κρατούνται στην Σμύρνη.

Η εφημερίδα "Χουριέτ" αναφέρει και ένα ακόμη γεγονός, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg HT ανέστειλε την Τρίτη τη μετάδοση ενός τηλεπαιγνιδιού, επειδή ο παρουσιαστής του είχε κάνει στην εκπομπή της Δευτέρας στους παίκτες ερωτήσεις σχετικά με τα συλλαλητήρια.

"Αντιασφυξιογόνα μάσκα", "αστυνομία", "βία", "σύλληψη", "λαός", "λογοκρισία", "ειρηνισμός": τέτοιες ήταν οι λέξεις που έπρεπε να μαντέψουν τη Δευτέρα, αφού άκουγαν τον ορισμό τους, οι συμμετέχοντες στην εκπομπή με τίτλο "Λογοπαίγνιο".

Την επομένη αυτής της εκπομπής με την επίμαχη θεματική, η μετάδοση του προγράμματος διακόπηκε χωρίς αξήγηση από τους υπεύθυνους του δικτύου, αναφέρει η "Χουριέτ" στην έκδοσή της στο Ίντερνετ.

Επιπλέον, χάκερς με την ονομασία Anonymous Turkey απέσπασαν απόρρητες ηλέκτρονικές πληροφορίες από το προσωπικό γραφείο του πρωθυπουργού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ