Η πρώτη μαύρη υπουργός στην Ιταλία

Η πρώτη μαύρη υπουργός στην Ιταλία Facebook Twitter
3

Η πρώτη μαύρη υπουργός στην Ιταλία, ορκίστηκε στη νέα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα, δημιουργώντας νέα δεδομένα σε μία χώρα, που βλέπει τον αριθμό των μεταναστών να αυξάνει τα τελευταία χρόνια. Η Σεσίλ Κιένζε, αφρο-ιταλίδα με καταγωγή από το Κονγκό, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος,  είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αφού ανέλαβε το υπουργείο Ένταξης.

Τα πράγματα βεβαίως για αυτή δεν είναι εύκολα. Ήδη την Τετάρτη, μέσα σε ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα αντιδράσεων για το διορισμό της, η κυβέρνηση διέταξε έρευνα σε νεοφασιστικές ιστοσελίδες που αποκαλούν την Κιένζε «Η μαϊμού από το Κονγκό» αλλά και με άλλους ρατσιστικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, όπως Bonga-Bonga.  

Η 48χρονη Κιένζε γεννήθηκε στο Κονγκό και μετακόμισε στην Ιταλία πριν από τρεις δεκαετίες για να σπουδάσει ιατρική. Είναι χειρουργός  οφθαλμίατρος και ζει στην Μόντενα με τον Ιταλό σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. Ήταν ενεργός στην τοπική πολιτική της κεντροαριστεράς, πριν κερδίσει μια θέση στην κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Λέττα αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της Κιένζε κάνοντας λόγο για  μια «νέα αντίληψη που δίνει ελπίδα και χτίζει μια γέφυρα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων».  

Τους επαίνους προσπάθησαν να πνίξουν με ρατσιστικές προσβολές τα μέλη και οι οπαδοί της  Λέγκας του Βορρά, που συνεργάστηκαν με τον Μπερλουσκόνι αλλά και οι οπαδοί των νεοφασιστικών ομάδων- μέσω ίντερνετ.

Η Kyenge απάντησε στις προσβολές, ευχαριστώντας όσους την υπερασπίστηκαν ενώ είπε για τους επικριτές της: «Πιστεύω ότι ακόμη και η κακή κριτική μπορεί να ενημερώσει, αν το κάνει με σεβασμό».

Έρευνες δείχνουν ότι οι Ιταλοί κατηγορούν τους μετανάστες για την άνοδο της εγκληματικότητας αλλά και για την επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας.  

Οι αλλοδαποί αποτελούσαν το 1990, περίπου το 2 τοις εκατό του πληθυσμού της Ιταλίας. Σήμερα ο αριθμός αυτός ανήλθε στο 7,5 τοις εκατό, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM