To bee or not to bee?

To bee or not to bee? Facebook Twitter
0

Όταν εξαφανίζονται είδη πουλιών ή ακόμη και οι ψύλλοι δεν φαίνεται να ανησυχεί η παγκόσμια οικονομία, όταν όμως χάνονται οι μέλισσες υπάρχει ένα πολύ υψηλό τίμημα. Και αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Οι μέλισσες εξαφανίζονται για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο και η εξαφάνιση αυτή, εκτός από την διαταραχή που προκαλεί στην φυσική αλυσίδα, έχει υπολογιστεί ότι κόστισε μέχρι τώρα 212 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Ρόιτερς ομάδα επιστημόνων αναζητά έναν τρόπο να περιορίσει τους θανάτους των επικονιαστών του πλανήτη που έφτασαν στο 30% των αποικιών στις ΗΠΑ και στο 20% σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Το πρώτο βέβαια που πρέπει να κάνει κανείς ψάχνοντας τρόπους για να περιορίσει αυτούς τους θανάτους, είναι να βρει τι τους προκαλεί. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν το έχουν καταφέρει. Έχουν εντοπίσεις μερικές πιθανές αιτίες. Κάποιο παράσιτο στον οργανισμό των μελισσών, ιούς, μύκητες, τα φυτοφάρμακα, ίσως και τις μειωμένες ποικιλίες φυτών που επηρεάζουν τη διατροφή των μελισσών. «Είναι μια σύνθετη αλληλεπίδραση πολλών διαφορετικών παραγόντων που προκαλούν τους θανάτους, και οι θάνατοι αυτοί έχουν ως αποτέλεσμα την παρακμή της κυψέλης” δηλώνει στο πρακτορείο ο Jeff Pettis εντομολόγος και επικεφαλής ερευνητής στο εργαστήριο Έρευνας της Γεωργίας στο Beltsville του Μέριλαντ.

Οι μέχρι τώρα απώλειες προκαλούν ανησυχία όχι μόνο για τους λάτρεις του μελιού αλλά και για ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς γεωργικών προϊόντων. Περίπου 52 από τις 112 κορυφαίες καλλιέργειες του κόσμου - από τα μήλα και το κακάο μέχρι τα αμύγδαλα - στηρίζονται στην επικονίαση. Και με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνει όλο και πιο γρήγορα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μείωση του αριθμού των μελισσών θα εμβαθύνει την επισιτιστική κρίση καθώς θα οδηγήσει ακόμη ψηλότερα τις τιμές των τροφίμων.

Η απειλή είναι παγκόσμια. Η Αγγλία έχει χάσει περισσότερες από τις μισές κυψέλες της τα τελευταία 20 χρόνια ενώ οι απώλειες αυξάνουν στην Ασία, στη Νότια Αμερική αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις, προσθέτουν κάποια κομμάτια στο δύσκολο παζλ. Μερικοί επιστήμονες κατηγορούν γεωργικά φυτοφάρμακα, όπως το clothianidin, που έχει συνδεθεί με τα εκατομμύρια των μελισσών θανάτων κοντά σε περιοχές καλλιέργειας σε διάφορες χώρες.

Μια άλλη απειλή για τη μέλισσα είναι το παράσιτο varroa, το οποίο προσκολλάται πάνω της και της μεταδίδει επικίνδυνους ιούς. Τέλος, μια τρίτη πιθανή αιτία για θανάτους μελισσών είναι ένας συνδυασμός ενός ιού και ένα μύκητα, που βρέθηκε σε όλες τις αποικίες οι οποίες κατέρρευσαν στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο. Το δίδυμο αυτό μπορεί να καταστρέψει τη μνήμη των μελισσών και το “φυσικό gps” που διαθέτουν συμβάλλοντας στη διάλυση της κυψέλης.

Οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις και θεραπείες και πρέπει να τις βρουν γρήγορα. Μόνο αυτό το χειμώνα η Τζόρτζια έχασε το 1/3 των αποικιών της και οι απώλειες συνεχίζονται παγκοσμίως.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM