Κόντε σε Μέρκελ: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Η Ιταλία δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη

Κόντε σε Μέρκελ: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Η Ιταλία δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη Facebook Twitter
EPA/FILIP SINGER
0

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις, χωρίς να ενεργοποιούμε διμερείς δυναμικές, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν το τέλος της Σένγκεν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Το Δουβλίνο πρέπει να ξεπεραστεί, υπέρ μιας νέας προσέγγισης αλληλεγγύης, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη είναι κάτι που η Γερμανία καλωσορίζει», απάντησε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να στηρίξει την Ιταλία, αλλά ελπίζει ότι «και η Γερμανία θα βρει κατανόηση σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη στην Ευρώπη σχετικά με την μετανάστευση».

«Τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Όποιος πατάει το πόδι του στην Ιταλία, το πατάει στην Ευρώπη. Η Ιταλία δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη», τόνισε ο κ. Κόντε και ζήτησε ενίσχυση της Frontex για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην Λιβύη και στην ανάγκη να ενισχυθεί η προσπάθεια καταπολέμησης της δράσης των διακινητών, αλλά και στο «πώς μπορούμε, εάν είναι απαραίτητο, να ξεκινήσουμε διαδικασίες ασύλου ήδη από εκεί».

Οι αρχηγοί των δύο κυβερνήσεων αναφέρθηκαν ακόμη στο υψηλό ποσοστό της ανεργίας, κυρίως των νέων, στην Ιταλία, με την κυρία Μέρκελ να προτείνει συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με αξιοποίηση της εμπειρίας του Βερολίνου από την επανένωση της Γερμανίας.

«Το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι υψηλό», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η μετανάστευση και τα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και πιο δίκαιης οικονομίας η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

«Κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνησή μου είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών», δήλωσε ο κ. Κόντε και πρόσθεσε ότι κατά την συζήτηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου η κυβέρνησή του θα διεκδικήσει κονδύλια για μέτρα στήριξης και ειδικά για πολιτικές κοινωνικής ένταξης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ