Βενεζουέλα: Ορκίστηκε ήδη ο Μαδούρο αν και η νέα θητεία του ξεκινά επισήμως τον Ιανουάριο

Βενεζουέλα: Ορκίστηκε ήδη ο Μαδούρο αν και η νέα θητεία του ξεκινά επισήμως τον Ιανουάριο Facebook Twitter
EPA/Miguel Gutierrez
0

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επανεξελέγη την Κυριακή για μια δεύτερη, συνεχόμενη εξαετή θητεία, ορκίστηκε σήμερα, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα των εκλογών αμφισβητούνται έντονα –σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αναγνωρίζονται καν– από τη διεθνή κοινότητα.

  

«Ορκίζομαι ενώπιον της πανίσχυρης Συντακτικής Συνέλευσης, ενώπιον του Συντάγματος (...) ενώπιον του λαού της Βενεζουέλας να τηρώ και να εφαρμόζω το Σύνταγμα και να προωθήσω όλες τις επαναστατικές αλλαγές», ανέφερε στην ορκωμοσία του ο Μαδούρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Συντακτικής Συνέλευσης, η νέα θητεία του Μαδούρο θα ξεκινήσει επισήμως στις 10 Ιανουαρίου 2019.


Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής έχουν χαρακτηριστεί «φάρσα» από τις ΗΠΑ και απορρίφθηκαν από τη Χιλή, τον Παναμά, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κολομβία, το Μεξικό, καθώς και άλλες χώρες.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι οι εκλογές στη Βενεζουέλα δεν ανταποκρίθηκαν στα διεθνή πρότυπα και πως «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα εξετάσουν την υιοθέτηση ενδεδειγμένων μέτρων».

Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες την απέλαση των δύο Αμερικανών, πλέον υψηλόβαθμων, διπλωματικών εκπρόσωπων των ΗΠΑ στη χώρα, έπειτα από την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στον απόηχο των προεδρικών εκλογών. 

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε χθες ότι η απέλασή τους θα «τύχει ταχείας απάντησης», χωρίς να δώσει ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποια είναι τα μέτρα που εξετάζει η Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ