Αυτά τα περίεργα κέρατα του ελαφιού κρύβουν στην πραγματικότητα κάτι σοκαριστικό και θανάσιμο που συμβαίνει στα ζώα

Αυτά τα περίεργα κέρατα του ελαφιού κρύβουν στην πραγματικότητα κάτι σοκαριστικό και θανάσιμο που συμβαίνει στα ζώα Facebook Twitter
0

Αν μέχρι τώρα πιστεύατε πως από τα δίχτυα των ψαράδων απειλούνται μόνο τα θαλάσσια πλάσματα τότε οι φωτογραφίες τνω ελαφιών στη νήσο Ραμ, της Σκωτίας θα σας αποκαλύψουν μια σοκαριστική πραγματικότητα.

Οι εικόνες που έχουν τεθεί στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων από φιλοζωικές οργανώσεις, απεικονίζουν αρσενικά κόκκινα ελάφια των οποίων τα κέρατα είναι μπλεγμένα με σκοινιά και δίχτυα ψαράδων, τα οποία έχουν ξεβραστεί στις ακτές.

Τα στιγμιότυπα δημοσίευσε ο Οργανισμός Φυσικής Κληρονομιάς της Σκωτίας (SNH) που διαχειρίζεται το φυσικό καταφύγιο στο νησί, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα θαλάσσια απόβλητα που επηρεάζουν την χερσαία πανίδα.

«Πρόκειται για διεθνές πρόβλημα. Αλλά οι μικρές δράσεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά και όλοι έχουν έναν ρόλο να διαδραματίσουν», λέει στο BBC η διευθύντρια του καταφυγίου Λέζλι Γουάτ.

Αυτά τα περίεργα κέρατα του ελαφιού κρύβουν στην πραγματικότητα κάτι σοκαριστικό και θανάσιμο που συμβαίνει στα ζώα Facebook Twitter

Η Γουάτ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των πλαστικών αποβλήτων στα οικοσυστήματα γενικότερα.

«Ο SNH συμμετέχει ενεργά, μαζί με άλλους οργανισμούς στην μεγάλη καμπάνια για να απαγορευθούν τα πλαστικά καλαμάκια. Μειώνουμε τα πλαστικά μας απορρίμματά δίνοντας στο προσωπικό μας κούπες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αντί για πλαστικά ποτηράκια (...) Αν χρησιμοποιείτε την ίδια τσάντα εφ' όρου ζωής για τα ψώνια σας και μαζεύετε τα σκουπίδια σας από τις παραλίες που επισκέπτεστε, θα σώσετε πολλά ζώα από τον θάνατο», συνεχίζει.

Ο πληθυσμός των ελαφιών στο νησί παρακολουθείται από τους επιστήμονες από το 1950, καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την μεταβολή στις συνήθειές τους παράλληλα με την κλιματική αλλαγή.

Ο δρ. Ρίτσαρντ Νίξον, μέλος των «Φίλων της γης της Σκωτίας», σχολίασε πως οι φωτογραφίες των ελαφιών με μπλεγμένα απόβλητα στα κέρατά τους είναι ενδεικτικό της λανθασμένης νοοτροπίας απέναντι στους περιορισμένους φυσικούς πόρους του πλανήτη.

Αυτά τα περίεργα κέρατα του ελαφιού κρύβουν στην πραγματικότητα κάτι σοκαριστικό και θανάσιμο που συμβαίνει στα ζώα Facebook Twitter

«Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εικόνες από γλάρους, θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες που κινδυνεύουν από πλαστικά απορρίμματα. Όμως τώρα βλέπουμε πως το πρόβλημα φτάνει πολύ πιο κοντά στα σπίτια μας», λέει χαρακτηριστικά.

«Αυτά τα μεγάλα, χερσαία θηλαστικά επηρεάζονται από τα πράγματα που οι άνθρωποι ξεφορτώνονται στο θαλάσσιο περιβάλλον».

Η ανησυχία για το επίπεδο μόλυνσης στα ανοικτά της Σκωτίας αυξάνεται τον τελευταίο καιρό.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, μία ομάδα εθελοντών συγκέντρωσε περισσότερα από 600 κιλά σκουπιδιών από μία και μόνο ακτή, στο Ρεντ Πόιντ.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ακόμα και οι οργανισμοί στα βαθύτερα σημεία των ωκεανών, καταπίνουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που δεν μπορούν να μεταβολίσουν.

Ερευνητές της Ένωσης Θαλάσσιων Επιστημών της Σκωτίας, βρήκαν ίχνη πλαστικού στο 48% των οργανισμών (όπως οι αστερίες) που ζουν ακόμα και 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Εξίσου ανησυχητικά με τα θαλάσσια και τα χερσαία ζώα είναι τα αποτελέσματα και για τα θαλασσοπούλια που, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, έχουν καταναλώσει πλαστικά σε ποσοστό που ίσως ξεπερνά το 74%.

Αυτά τα περίεργα κέρατα του ελαφιού κρύβουν στην πραγματικότητα κάτι σοκαριστικό και θανάσιμο που συμβαίνει στα ζώα Facebook Twitter

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ