Με αντίποινα απειλούν οι ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση απέλασης Αμερικανών διπλωματών από τη Βενεζουέλα

Με αντίποινα απειλούν οι ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση απέλασης Αμερικανών διπλωματών από τη Βενεζουέλα Facebook Twitter
EPA/Cristian Hernandez
0

Οι ΗΠΑ απείλησαν σήμερα με αντίποινα τη Βενεζουέλα έπειτα από την ανακοίνωση απέλασης των δύο Αμερικανών πλέον υψηλόβαθμων διπλωματικών αντιπροσώπων στο Καράκας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Δεν λάβαμε καμία ενημέρωση από τη κυβέρνηση της Βενεζουέλας μέσω διπλωµατικών οδών», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αλλά αν η απέλαση επιβεβαιωθεί «οι ΗΠΑ θα λάβουν τα κατάλληλα αμοιβαία μέτρα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μαδούρο ανακοίνωσε την απέλαση του Αμερικανού επιτετραμμένου στο Καράκας, έπειτα από την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στον απόηχο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή.

«Ανακηρύσσω ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ και ανακοινώνω την αποχώρησή του εντός 48ωρών», δήλωσε ο Μαδούρο σε μια ομιλία του στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή, τονίζοντας ότι «απορρίπτει» τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τις νέες κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ των χωρών που δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα. Την Δευτέρα ο Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο περιορίζεται η δυνατότητα του Καράκας να ρευστοποιεί πόρους στις ΗΠΑ, να εκδίδει κρατικό χρέος ή να πουλάει πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο, που υποστηρίζει ότι ο «οικονομικός πόλεμος» εναντίον της από τις ΗΠΑ ευθύνεται για τη βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα, κατήγγειλε ότι οι νέες κυρώσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής χαρακτηρίστηκαν «φάρσα» από τις ΗΠΑ και απορρίφθηκαν από τη Χιλή, τον Παναμά, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κολομβία, το Μεξικό και άλλες χώρες.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε σήμερα ότι οι εκλογές στη Βενεζουέλα δεν ανταποκρίθηκαν στα διεθνή πρότυπα και πως «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα εξετάσουν την υιοθέτηση ενδεδειγμένων μέτρων». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM