Καθολικός αρχιεπίσκοπος καταδικάστηκε για συγκάλυψη τεράστιου σκανδάλου παιδεραστίας στην Αυστραλία

Καθολικός αρχιεπίσκοπος καταδικάστηκε για συγκάλυψη τεράστιου σκανδάλου παιδεραστίας στην Αυστραλία Facebook Twitter
EPA
1

Δικαστήριο της Αυστραλίας έκρινε ένοχο έναν καθολικό αρχιεπίσκοπο για την απόκρυψη τεράστιου σκανδάλου παιδεραστίας από την δεκαετία του 1970.


Ο αρχιεπίσκοπος της Αδελαΐδας, Φίλιπ Γουίλσον, γίνεται ο πλέον υψηλόβαθμος ιερέας της καθολικής εκκλησίας που έχει καταδικαστεί ποτέ για ένα τέτοιο αδίκημα. 


Όπως αποδείχθηκε, ο αρχιεπίσκοπος Γουίλσον είχε λάβει γνώσει για την συστηματική κακοποίηση παιδιών του κατηχητικού από έναν παιδεραστή ιερέα, στην Νέα Νότια Ουαλία, χωρίς να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες ή να ενημερώσει τις αρχές.


Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο αρχιεπίσκοπος Γουίλσον αρνήθηκε επανειλημμένα ότι γνώριζε για την κακοποίηση και, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, δήλωσε «φανερά απογοητευμένος».


Τον περασμένο μήνα, ο Γουίλσον επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο του Νιουκάστλ ότι δεν είχε ιδέα για τις πράξεις του ιερέα Τζέιμς Φλέτσερ που καταδικάστηκε το 2004 για σεξουαλική κακοποίηση εννέα παιδιών και πέθανε στην φυλακή το 2009.


Ένα από τα θύματα του Φλέτσερ, ο Πίτερ Κρέι, είχε τότε αποκαλύψει στο δικαστήριο ότι το 1976 μίλησε για την κακοποίηση στον Γουίλσον.


Ο δικαστής Ρόμπερτ Στόουν απέρριψε τους ισχυρισμούς του αρχιεπισκόπου.

«Ο Γουίλσον γνώριζε πως ο Κρέι του έλεγε την αλήθεια αλλά επέλεξε να προστατέψει την Εκκλησία και τη φήμη της», εξήγησε κατά την ετυμηγορία του ο Στόουν.


Η υπερασπιστική γραμμή του αρχιεπισκόπου κατέρρευσε όταν ένα ακόμα θύμα του Φλέτσερ υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι είχε μιλήσει για την κακοποίηση που είχε υποστεί σε ηλικία 11 ετών, κατά την διάρκεια εξομολόγησής του στον Γουίλσον.


Όπως είπε το θύμα, του οποίου τα στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν, ο Γουίλσον είχε κατηγορήσει τότε τον ανήλικο ότι λέει ψέμματα και τον συμβούλεψε να ψάλλει δέκα φορές το «Άβε Μαρία» για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες του.


«Η απόφαση του δικαστηρίου θα αποκαλύψει την υποκρισία, την εξαπάτηση και την κατάχρηση εξουσίας από την Εκκλησία», δήλωσε ο Κρέι στους δημοσιογράφους.


Οι δικηγόροι του αρχιεπισκόπου επιχείρησαν να απαλλάξουν τον πελάτη τους από τη δίκη τέσσερις φορές, επικαλούμενοι το αλτσχάιμερ με το οποίο είχε διαγνωστεί πρόσφατα ο Γουίλσον.


Ο αρχιεπίσκοπος Γουίλσον κινδυνεύει τώρα με ποινή φυλάκισης δύο ετών ενώ η τελική απόφαση του δικαστηρίου για την τύχη του θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
αυτο θα πει δικαιοσυνη:Δεν τιμωρειται μονο ο παραβατης αλλα και ΟΛΟΙ οσοι ηξεραν και δεν μιλουσαν (οσο υψηλοβαθμοι και αν ειναι). Ειδικα τετοια εγκληματα δεν πρεπει να παραγραφονται ποτε.Αν ισχυαν και στο τζατζικισταν αυτα θα χρειαζομσταν αλλες τοσες φυλακες ομως...ΥΓ Δεν θυμαμαι να εγινε τιποτα για εκεινη την υποθεση βιασμου στο Παπαφειο. Αλλα τι λεω, γινεται να μπει φυλακη το αφεντικο της Θεσσαλονικης?