Κρεμλίνο: Η έκθεση της Βρετανίας για το «μαύρο χρήμα» είναι ρωσοφοβική

Κρεμλίνο: Η έκθεση της Βρετανίας για το «μαύρο χρήμα» είναι ρωσοφοβική Facebook Twitter
EPA
0

Νέος επικοινωνιακός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, με αφορμή μία νέα έκθεση για το «μαύρο χρήμα».

Οι ενέργειες του Λονδίνου και η έκθεση που συνέταξε περί «βρόμικου χρήματος» από τη Ρωσία, δείχνει ότι από εδώ και στο εξής επενδυτές από άλλες χώρες που έχουν επενδύσει χρήματα στη βρετανική οικονομία μπορεί να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο, προειδοποιεί ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νμτίτρι Πεσκόφ.

Σχολιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων με τίτλο «Ο χρυσός της Μόσχας και η ρωσική διαφθορά στην Μεγάλη Βρετανία» ο Πεσκόφ είπε ότι δεν αμφιβάλλει για το ότι οι επενδυτές από άλλες χώρες θα αδιαφορήσουν για την εξέλιξη αυτή. 

Οπως ανέφερε ο Πεσκόφ, τις τελευταίες δεκαετίες ο ρωσικός επιχειρηματικός κόσμος ανδρώθηκε, αναπτύχθηκε και ακολούθησε μια ειρηνική οικονομική επέκταση σε άλλες χώρες. «Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε όπως και εσείς ότι άρχισε να εκδηλώνεται ένας μη φιλικός ανταγωνισμός, ένας αθέμιτος και μη νόμιμος ανταγωνισμός κατά παράβαση όλων των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, και αυτές οι πρωτοβουλίες πλήττουν τα συμφέροντα των εταιρειών μας» είπε ο Πεσκόφ.

Αναφερόμενος στην έκθεση της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων την χαρακτήρισε ως «ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση ενός μη φιλικού και αθέμιτου ανταγωνισμού». Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι δεν διαθέτει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι η Βρετανία αρνήθηκε να ανανεώσει την επιχειρηματική βίζα του ρώσου επιχειρηματία Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων στην έκθεση της με τίτλο «Ο χρυσός της Μόσχας και η ρωσική διαφθορά στην Μεγάλη Βρετανία» που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του βρετανικού Κοινοβουλίου, καλεί την βρετανική κυβέρνηση να επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις «σε πρόσωπα που συνδέονται με το Κρεμλίνο», όπως και «μέτρα εναντίον προσώπων που ευθύνονται για ωμές παραβιάσεις ανθρωπίνων» δικαιωμάτων». ΟΙ συντάκτες της έκθεσης δεν παραθέτουν συγκεκριμένο κατάλογο με τα εν λόγω πρόσωπα.

Η «μανία της ρωσοφοβίας»

Το Κρεμλίνο πιστεύει επίσης ότι η Βρετανία είναι εκείνη που πυροδότησε την «μανία της ρωσοφοβίας» με το περιστατικό του Σάλσμπερι.

«Όλοι μας διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια άνευ προηγουμένου ρωσοφοβική μανία στην Μεγάλη Βρετανία η οποία –όπως είπε ο Πεσκόφ– εκτός του ότι εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, προκλήθηκε και από μια προβοκάτσια που διοργάνωσε η βρετανική πλευρά και έχω υπόψη μου την υπόθεση των Σκριπάλ».

Στις 4 Μαρτίου ο ηλικίας 66 ετών ρώσος πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια, δηλητηριάσθηκαν με νευροτοξικό παράγοντα. Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι η δηλητηριώδης ουσία προήλθε από την Ρωσία και κατηγόρησε την Μόσχα ως υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ. Η ρωσική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ