Γερμανικός Τύπος: Λίγες ελπίδες για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Γερμανικός Τύπος: Λίγες ελπίδες για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα Facebook Twitter
0

Πληθαίνουν οι γερμανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να μην χορηγεί δάνειο στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που με αίτημά του, ζητά να συμπεριληφθούν τα διμερή δάνεια των κρατών της Ευρωζώνης με τη χώρα μας στις ελαφρύνσεις.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας «Handelsblatt» και του περιοδικού «Spiegel» βασίζονται σε εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group) αρχές της εβδομάδας στην οποία συμμετείχε το ΔΝΤ.

Επίμαχο ζήτημα μεταξύ των θεσμών παραμένει η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ εκτιμά πως ο ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπει η ΕΕ.

Για να είναι συνεπώς η Ελλάδα μακροπρόθεσμα σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη της θα πρέπει σύμφωνα με το Ταμείο οι Ευρωπαίοι να δεχτούν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που προβλέπονται μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με το Spiegel το ΔΝΤ ζητά εκτός αυτού στις ελαφρύνσεις να μην συμπεριληφθούν μόνο τα δάνεια από τον ΕΜΣ αλλά και τα διμερή δάνεια που παρείχαν στην πρώτη φάση της κρίσης τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν αυτήν την πρόταση για «νομικούς λόγους»: το μέτρο θα επιβάρυνε άμεσα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μην ενεργοποιήσει το δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη εγκρίνει επί της αρχήςτον Ιούλιο του 2017, οι Βρυξέλλες θα ήθελαν την παραμονή του στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα.

Η συμμετοχή του Ταμείου θεωρείται σημαντική για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στους επενδυτές ενόψει της επιστροφής της Ελλάδας στις χρηματαγορές.

Πάντως, οι ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν, πως ακόμη και στην περίπτωση που το Eurogroup και το ΔΝΤ καταλήξουν σε συμφωνία για τις ελαφρύνσεις το πιθανότερο είναι η Ελλάδα μην αξιοποιήσει καν το δάνειο του 1,6 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο είναι ακριβότερο από αυτό του ΕΜΣ. Άλλωστε, η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει άμεση πιστωτική στενότητα. Η τελευταία δόση ύψους 11-12 δισ. ευρώ αρκεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες και του επόμενου χρόνου.

Πιθανολογείται ότι αποφασιστική για τη στάση που τελικά θα τηρήσει το ΔΝΤ θα είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ