Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ με «εκπλήξεις» αν υποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία

Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ με «εκπλήξεις» αν υποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία Facebook Twitter
ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί (EPA)
0

Το Ιράν θα αλλάξει τη στάση του αν οι ΗΠΑ απορρίψουν την πυρηνική συμφωνία του 2015, προειδοποίησε ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί.

Ο Σαμχανί τόνισε πως ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν είναι έτοιμος για ορισμένες «ενέργειες που θα προκαλέσουν έκπληξη», αν τελικώς απορριφθεί η πυρηνική συμφωνία.


Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει από την πλευρά του πως αν οι σύμμαχοι δεν διορθώσουν τις «τρομερές ελλείψεις» της συμφωνίας, έως τις 12 Μαΐου, θα επαναφέρει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε ισχυρό πλήγμα στη συμφωνία.


Τα υπόλοιπα πέντε κράτη που συνυπογράφουν (Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία) επιδιώκουν τη διατήρηση της συμφωνίας που οδήγησε στην περικοπή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των περισσότερων οικονομικών κυρώσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), ο Σαμχανί είπε πως αυτή είναι η μία από τις τρεις επιλογές που εξετάζονται.


Ο σκοπός της διεθνούς συμφωνίας είναι να μην διευρυνθεί η ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων και η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πέντε «πολεμικά» πυρηνικές δυνάμεις - ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία - υποχρεούνται επίσης να εξαλείψουν τα οπλοστάσιά τους.

Σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα έρθει αντιμέτωπος με «σοβαρές συνέπειες», αν οι ΗΠΑ οπισθοχωρήσουν από τα συμφωνηθέντα.


«Αν κάποιος προδώσει την συμφωνία θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες (...) το Ιράν είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα».

Με πληροφορίες από Reuters και AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ