Γερουσιαστές των ΗΠΑ καλούν τον Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Αμερικανό πάστορα

Γερουσιαστές των ΗΠΑ καλούν τον Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Αμερικανό πάστορα Facebook Twitter
Ο Άντριου Μπράνσον, ένας χριστιανός πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 35 έτη.
0

Εξήντα έξι Αμερικάνοι γερουσιαστές υπέγραψαν μια επιστολή, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον. 

Ο πάστορας τελεί υπό δίκη κατηγορούμενος για φερόμενες διασυνδέσεις με την ισλαμιστική οργάνωση που η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ο Άντριου Μπράνσον, ένας χριστιανός πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, αρνείται τις κατηγορίες. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 35 έτη.

Η επιστολή, που συντάχθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τομ Τίλις, από τη Βόρεια Καρολίνα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μπράνσον και της Δημοκρατικής γερουσιάστριας Τζιν Σαχίν, αναφέρει ότι η Γερουσία στηρίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων επιβολής του νόμου.

«Ωστόσο, μας προκαλεί έντονη ανησυχία ότι η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε πέραν των νομίμων ενεργειών ενάντια στους σκευωρούς του πραξικοπήματος υπονομεύοντας το κράτος δικαίου της Τουρκίας και τις δημοκρατικές παραδόσεις», υπογραμμίζεται.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Τρίτη την υποστήριξή του στον Μπράνσον αναφέροντας με ανάρτηση στο twitter: «τον αποκαλούν κατάσκοπο, αλλά εγώ είμαι πιο πολύ κατάσκοπος απ' όσο είναι αυτός. Ελπίζω ότι θα του επιτρέψουν να γυρίσει στην πατρίδα, στην όμορφη οικογένειά του, όπου ανήκει!».

Οι γερουσιαστές προειδοποίησαν ότι απροσδιόριστα μέτρα ίσως χρειάζονται για να εγγυηθεί η τουρκική κυβέρνηση ότι «σέβεται τα δικαιώματα των νομοταγών πολιτών» των ΗΠΑ στην Τουρκία χωρίς τον φόβο διώξεων.

Η δίκη του Μπράνσον είναι μία από τις πολλές νομικές υποθέσεις που προκαλούν αναταραχές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει την απελευθέρωση του Μπράνσον, ενώ ο Ερντογάν υποστήριξε πέρσι ότι η τύχη του πάστορα συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, και η Άγκυρα επιδιώκει την έκδοσή του για να δικαστεί για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η επιστολή υπεγράφη από 43 Ρεπουμπλικάνους και 23 Δημοκρατικούς γερουσιαστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM