Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διώκεται ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διώκεται ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Facebook Twitter
Ο Ίον Ιλιέσκου διετέλεσε πρόεδρος της Ρουμανίας από το 1989 έως το 1996 και στη συνέχεια από το 2000 έως το 2004 (EPA)
0

Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Ίον Ιλιέσκου, διώκεται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατά την αιματηρή περίοδο που ακολούθησε την αντικομμουνιστική εξέγερση του Δεκεμβρίου 1989 στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου στο Βουκουρέστι, οι διώξεις αυτές αφορούν εσκεμμένα μέτρα «αντιπερισπασμού» που ελήφθησαν μετά την πτώση του κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και της συζύγου του, της Έλενα Τσαουσέσκου, οι οποίοι δικάσθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέσθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου 1989.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μέτρα αυτά οδήγησαν κυρίως σε πολυάριθμες συρράξεις «αδελφοκτόνων πυρών», καθώς ενίσχυαν τότε «την τρομοκρατική ψύχωση πού είχε φθάσει σε παροξυσμό», μεταξύ των στρατιωτικών και των ένοπλων πολιτών.

Ο Ίον Ιλιέσκου «δέχθηκε και επικύρωσε μέτρα στρατιωτικού χαρακτήρα, ορισμένα από τα οποία είχαν προφανή χαρακτήρα αντιπερισπασμού», σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελέων.

Η εν λόγω ανακοίνωση συνιστά έναν νέο σταθμό σ' αυτή τη διαδικασία, η οποία είχε μπει στο αρχείο το 2015, όμως άνοιξε και πάλι το 2016 με απόφαση του Εφετείου.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων διώκονται επίσης για έκδοση «διαταγών» και δημοσιοποίηση πληροφοριών «αντιπεριπασμού» αντιστοίχως, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ο Ιωσήφ Ρους, πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, διώκεται σε σχέση με τον θάνατο 48 ανθρώπων στο αεροδρόμιο του Οτοπένι (κοντά στο Βουκουρέστι) στις 23 Δεκεμβρίου 1989, όταν στρατιωτικοί του υπουργείου Άμυνας και της Σεκουριτάτε (η μυστική πολιτική αστυνομία) αντάλλαξαν πυρά εξαιτίας σύγχυσης.

Συνολικά 1.104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία στη διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου 1989, 162 πριν από την πτώση του Τσαουσέσκου, ο οποίος είχε διατάξει την καταστολή των διαδηλώσεων, και 942 τις ημέρες που ακολούθησαν, σύμφωνα με έναν απολογισμό που, 28 χρόνια μετά, παραμένει αμφίβολος.

Ηλικίας σήμερα 88 ετών, ο Ιλιέσκου διετέλεσε πρόεδρος της Ρουμανίας από το 1989 έως το 1996 και στη συνέχεια από το 2000 έως το 2004.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει στις αρχές Απριλίου το πράσινο φως από τον νυν πρόεδρο της Ρουμανίας, τον Κλάους Γιοχάνις, για να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Ιλιέσκου και του πρώην πρωθυπουργού Πέτρε Ρομάν για ένα άλλο σκέλος του «Φακέλου της Επανάστασης». Την περασμένη εβδομάδα, ο Γιοχάνις ανακοίνωσε πως συμφωνεί.

Πηγή ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ